13 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

HátraArc – Fotókiállítás a Saul fia szereplőinek portréiból

Nemes Jeles László Saul fia című, Oscar-díjra nevezett filmjének szereplőiről készített portrékat a forgatás szüneteiben Hermann Ildi. Ebből az anyagból látható fotókiállítás HátraArc címmel vasárnaptól a Kortárs Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban.

Hermann Ildi a Saul fia fotográfusaként készített standfotókat a film forgatása közben, itt azonban nem ezekkel a felvételekkel találkozhat a látogató – mondta el a fotókiállítás pénteki sajtóvezetésén Csizek Gabriella kurátor.

HátraArc - Fotókiállítás a Saul fia szereplőinek portréiból

HátraArc – Fotókiállítás a Saul fia c. film szereplőinek portréiból

Hermann Ildi felidézte, hogy a forgatás első napján Nemes Jeles László rendező és Erdély Mátyás operatőr adták a kezébe a Tomasz Kizny által szerkesztett, La grande terreur en URSS 1937-1938 című fotóalbumot, melyben szovjet halálraítéltekről kivégzésük előtt készített portrék láthatók, ez a kötet szolgált a munka kiindulópontjaként.

A film fontosabb szereplői és statisztái között a fotókiállítás nem tesz különbséget, az alakok életnagyságúra nagyítva veszik körbe a Mai Manó Ház termeibe belépőket, akik szinte a szemébe nézhetnek a film jelmezeiben feltűnő, őket “körülvevő” embereknek.

A kiválasztott harmincegy portré alkotta fotókiállítást három olyan archív felvétel egészíti ki, amelyeknek a negatívjait az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumban őrzik. A film egyik jelenetében Saul egy fényképezőgéppel az ajtónyíláson keresztül készíti el ezt a néhány felvételt, amit aztán szerencsésen el is tud rejteni, mint ahogyan az a valóságban is történt 1944 nyarán. Közülük az egyik a filmben pillanatnyi állóképként is feltűnik. A terem falán azokból a szövegekből olvashatók részletek, amelyeket auschwitzi foglyok és sonderkommandósok írtak és rejtettek el.

A fotókiállítás megtekinthető 2015. november 22. – 2016. január 3.-ig, hétköznap 14 és 19 óra, hétvégén 11 és 19 óra között a Mai Manó Házban, majd több külföldi helyszínen, a tervek szerint először Párizsban és Brüsszelben.

(MTI)

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles