12.8 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Színházi képek Eöri Szabó Zsolt fotóstól

Eöri Szabó Zsoltnak, a Nemzeti Színház fotósának a teátrum előadásairól, próbáiról és művészeiről készült felvételeit mutatja be az a kiállítás, amely Elillanó pillanatok az örökkévalóságnak címmel péntektől látható a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában Budapesten.

Eöri Szabó Zsolt portré

Eöri Szabó Zsolt portré

Az Eöri Szabó Zsolt tárlatán látható 60 kép a kezdetektől napjainkig mutatja be a Nemzeti Színház munkáját, főként az utolsó pár évre koncentrálva – hangsúlyozta Keleti Éva Balázs Béla-díjas fotográfus, a kiállítás kurátora.

Sok más színházi produkció mellett a képeken Paul Claudel és Arthur Honegger Johanna a máglyán című darabja, valamint a Don Quijote-előadás elevenedik meg, de láthatók fotók az Ibsen műve alapján született Brand című produkcióról is Törőcsik Marival.

Keleti Éva hangsúlyozta: kiemelt szerepet játszanak a tárlat képein Trill Zsolt és Blaskó Péter színészek, de szép anyag látható Gorkij Éjjeli menedék című nemrég bemutatott előadásból is Törőcsik Marival a fő szerepben.

Jelentős fotók, és zsánerképek jelennek meg a nemzeti Oroszországban vagy Romániában tett vendégelőadásairól. Az egyik fotósorozaton pedig Silviu Purcarete román rendező Shakespeare Ahogy tetszik című produkciójának pillanatai elevenednek meg, de a Juhász Ferenc verse alapján készült Szarvassá változott fiú című film forgatásán rögzített képek is színesítik a tárlatot.

Mindezek mellett a nemzeti előadásaiban résztvevő rendezőkről készült zsáner-és portréképeket is láthatnak az érdeklődők – mondta.

Kifejtette, hogy Eöri Szabó Zsoltnak munkája során módja nyílik arra, hogy az alkotókkal és a színészekkel „együtt éljen”. „Reggeltől estig bent ül a színházban fényképezőgéppel a vállán, mindent lát, és azt, amit lát magas művészi szinten örökíti meg” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a tárlat anyagának összeállításakor nehéz volt eldöntenie, mely alkotásokat mutassák meg a közönségnek a fotográfus eddigi gazdag és kiemelkedő munkásságából.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Eöri Szabó Zsolt természetéből adódóan szerény és visszahúzódó ember, aki magától nem jelentkezett még kiállításra, bár volt már néhány tárlata, de jelentős bemutatkozásra ez idáig nem nyílt lehetősége.

Eöri Szabó Zsolt fotókiállítás – Brand, Trill Zsolt

Eöri Szabó Zsolt fotókiállítás: Brand, Trill Zsolt

„Elindult most egy fontos úton, a nagy nyilvánosság elé. Az a típusú alkotó, akit fel kell karolni, amit most a MÚOSZ ezzel a tárlattal megtesz” – mondta.

A kiállítás december 11-én tárlatvezetéssel zárul.

A Magyar Sajtófotó portálon olvasható önéletrajz szerint Eöri Szabó Zsolt a teátrum művészeti műhelyének tagja, a színház honlapjának főszerkesztője és fotósa Nagykanizsán született 1957-ben. Szakmai pályáját a Magyar Rádióban kezdte 1979-ben, kulturális és közéleti műsorok készítője volt, majd 2001-ig a Magyar Televízióban szerkesztő-riportereként és műsorvezetőként dolgozott. Később a Nemzeti Színház internetes portáljának tervezője, majd főszerkesztője lett. Tévéjátékok és mozifilmek vágása és standfotózása fűződik a nevéhez. Színházi témájú fotói, portréi lapokban, könyvekben, nemzetközi és hazai kiállításokon szerepelnek.

(MTI)

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles