Elhagyatott helyek: David de Rueda 35000 kilométeres képriportja

0
58

Elhagyatott helyek: Az urbexes David de Rueda, a városok titkainak felfedezője Nikon géppel örökíti meg Európa régmúlt emlékeit

35 000 kilométeres út: eddig sosem látott képek tárulnak fel Európa elfeledett helyeiről

Amszterdam, Hollandia, 2015. július – A Nikonnal összefogva David de Rueda városi felfedezéssel foglalkozó fotós olyan elhagyott helyeket örökített meg Európa legkülönbözőbb pontjain, amelyeket korábban ritkán vagy soha nem fényképeztek le. Legyen szó egy Douglas DC-3 repülőgép roncsáról, vagy két régen elfelejtett szovjet űrhajóról: ezek a képek a Nikon Project Spotlight: Abandoned Places (Reflektorfényben projekt: Elhagyatott helyek) sorozatának részei. David hat hetes utazása alatt kilenc országot látogatott meg Európa közelmúltjának emlékeit kutatva: érdeklődése középpontjában a hidegháború és az egykori Szovjetunió állt.

David összesen 44 napig volt úton azzal a céllal, hogy úgy fotózza le ezeket a helyszíneket, ahogy előtte még senki. Néhány különösen érdekes kép a sorozatból:
• A szovjet Burán űrsikló két prototípusa, amelyeket most először fotóztak le együtt, a kazah sivatag legmélyén egy elhagyatott raktárcsarnokban, a semmi közepén
• Egy Douglas DC-3 repülőgép rég elfeledett roncsa, háttérben az északi fénnyel, Izland déli partvidékén
• Egy használaton kívüli radarállomás Olaszországban, a hegyekben, amely három órás túrával közelíthető meg, több mint fél méteres hóban gyalogolva
• Csernobil és Pripjaty, a kísértetváros felderítése – képek a legmagasabb épületről, a pripjatyi kórház romjairól, az óriáskerékről és az atomerőmű hűtőtornyának belsejéből

Továbbá a Budapesten készült fotók David de Rueda leírásában:

Az időn túl (Beyond Time)

„Ebbe a Budapest közelében található használaton kívüli erőműbe alapos felderítés, kúszás és mászás után jutottunk be. Az épületet a 100 méter hosszú, meredeken emelkedő szénszállító aknán keresztül közelítettük meg, ami tele volt porral és dárdaként döfték át a napsugarak: ideális helyszín volt ennek a „jelenésnek” a megörökítésére, amely az épület örökségének kísérteteire utal.”

Az igazi (The One)
„A kép egy használaton kívüli erőműben készült Budapest közelében. Lenyűgöző hely hatalmas terekkel. Mindenhol régi gépeket látunk, és a csarnokok markáns, kísérteties hangulatot árasztanak. Olyan érzés volt, mintha egy sci-fi filmben lennénk, és ezzel a képpel a saját világomat akartam megalkotni.”

Időkapszula (Time Capsule)
„Ezt az elhagyatott vonattemetőt Budapesten derítettem fel. A csarnok egy ma is működő kocsiszín része, és úgy éreztem magam, mint egy gyerek, aki a valóságból kiszökve néhány óráig az acélszörnyetegek képzelt világában bolyonghat.”

„A Nikon lehetővé tette, hogy létrehozzam és befejezzem álmaim fényképészeti projektjét, amelynek csupán a képzeletem szabott határt” – meséli David de Rueda. „Lehetőséget adott arra, hogy bizonyítsak magamnak, és új szintre lépjek a városi felfedezés fényképészetében. Kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy Európa közelmúltjának elhagyott helyeivel fogok foglalkozni. A témát adó helyszínek rejtett oldalának felfedezését egyfajta modern régészetnek tekintem, ami a fényképezés művésziségével kombinálva sokak képzeletét hivatott megragadni.”

A Nikon Project Spotlight (Reflektorfényben projekt) kezdeményezése olyan fotósokra irányítja a figyelmet, akik valamilyen módon a fényképészet határait feszegetik. Olyan művészekre koncentrál, akik egyedülálló látásmódjukkal olyan fotókat akarnak megalkotni, amelyekhez hasonlók korábban még sosem készültek, támogatva őket álmaik fényképészeti projektjének valóra váltásában. David azért került a kiválasztottak közé, mert egyedülálló képességgel örökíti meg az elhagyatott épületek esztétikai szépségét. Titokzatos, hozzáférhetetlennek tartott helyekre jutott el, hogy lefényképezze és ezzel láthatóvá tegye azokat. A közelmúltban Amerika elnéptelenedett régiójába látogatott el, erős, hatásos képeken örökítve meg a szokatlan vidék titkos életét.

Videó
David útja a következő linken tekinthető meg: http://youtu.be/FO4Rd5atbT0

Az útvonal
Párizs – Milánó – Kijev – Pripjaty (Csernobil) – Moszkva – Szentpétervár – Tallinn – Budapest – Szófia – Reykjavík – Kizilorda (Kazahsztán) – Lárnaka (Ciprus) – Párizs

A felszerelés
A projekt során David a következő felszerelést használta:
• Nikon D810
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II

David de Rueda
David de Rueda 1987-ben született Poitiers-ben. A francia-német művészcsaládból származó fotós-rendező tizenéves kora óta foglalkozik városi felfedezéssel. Autodidakta fotós, akinek a képeit 2013 végén mutatták be a La Samaritaine-ben az LVMH által rendezett verseny keretében. 2014-ben jelent meg az első, „Urban Escape” (Városi menekülés) címet viselő filmje. Emellett olyan művészekkel működött együtt videoklipek készítésében, mint Kery James vagy Maître Gims.

A Nikon díjnyertes termékeivel kapcsolatos további információkért látogasson el a www.europe-nikon.com weboldalra