14.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Új Nikon utazóobjektív: AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR

Amszterdam, Hollandia, 2015. július 2. A Nikon ma bemutatta vadonatúj, nagy teljesítményű DX formátumú zoom objektívjét. A legmodernebb technológiát rendkívül kompakt méretben kínáló NIKKOR DX 16-80mm f/2.8-4 objektív az igényes felszerelést kedvelő fotósok igényei szerint készült.

Tökéletes utazóobjektív lehet ez a fejlett funkcionalitású, mégis kompakt, mindössze 480 g tömegű, a fényképezőgép tökéletes egyensúlyát biztosító modell. A széles, 16-80 mm-es gyújtótávolság-tartományú objektív az átfogó tájképektől a bensőséges hangulatú portrékig mindenféle felvétel elkészítésére alkalmas. A nagy fényerejű, f/2,8-4 tartományú rekesz kimondottan előnyös választás gyenge fényben történő használathoz, a Nikon kiváló teljesítményű, négyfokozatú rázkódáscsökkentő funkciója pedig hosszú záridő használata mellett is éles képeket garantál. Ez az első olyan DX-formátumú objektív, amely a Nikon legújabb, professzionális technológiái közül többet is felvonultat: ilyen például az elektromágneses írisz vagy a fluor védőbevonat. Emellett ez az első olyan DX-formátumú objektív, amelyet a Nikon híres Nanokristály bevonata véd.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe objektívekért, kiegészítőkért és szoftverekért felelős termékmenedzsere a következőket mondta: „Ez a fejlett NIKKOR technológiát a megkötéseket nem ismerő használhatósággal ötvöző, új, 16-80 mm rekesztartományú objektív meggyőző teljesítményt kínál mindenkinek, és minden olyan funkciót és tulajdonságot felvonultat, amelyek nélkülözhetetlen utazóobjektívvé teszik. A műszaki oldalról nézve elmondható, hogy ez a modell az objektívek legújabb technológiai fejlesztései mellett olyan, már jól bevált megoldásokkal is rendelkezik, mint a Nikon Nanokristály bevonata, illetve a nagy teljesítményű rázkódáscsökkentő rendszer. Ha pedig a használat szempontjából vizsgáljuk, ez az objektív kifejezetten sokoldalú: nagy látószögtől a telefotóig terjedő átfogást és gyors, f/2,8-4 rekesztartományt kínál – ráadásul mindezt döbbenetesen kompakt méretben. Az előnyök ezen erőteljes kombinációja olyan zoom objektívet eredményez, amelyet a fotósok bárhová magukkal vihetnek, hiszen nem foglal sok helyet, de a legfontosabb, hogy fantasztikus felvételeket készíthetnek vele.”

Gyors zoom

Az új NIKKOR DX 16-80mm f/2.8-4 objektív izgalmas új lehetőségeket kínál a kalandkereső fotósok számára. A sokoldalú, 5x zoom 24-120 mm-nek megfelelő tartományt fog át teljes képes formátumban, a gyors maximális rekeszállítás pedig még több fényképezési lehetőséget teremt. A zoomtartomány nagy látószögű és telefotó tartományában egyaránt elérhető a kellemes mértékű háttérelmosódás, és gyenge fényben is éles, a háttértől tisztán elkülönülő témájú képek készíthetők. Ezenkívül minimális fókusztávolságban akár 0,35 m közelségben lévő téma is fényképezhető.
Ennek a gyors zoom objektívnek köszönhetően bárhol is járjon, a tájképektől a beltéri felvételekig, az őszinte utcai képektől a bensőséges portrékig fantasztikus és nagy felbontású képekben mutathatja meg a világnak azt, amit lát.

A legújabb technológia

A professzionális objektívekre jellemző technológiák garmadája a biztosíték e prémium kategóriájú DX-formátumú zoom objektív kiváló teljesítményére. Az elektromágneses írisz pontosabb expozíciót tesz lehetővé, különösen a magas képkockasebességgel készített felvételek esetében. A Nikon fluor védőbevonata nemcsak aktívan taszítja a vizet, a port és a szennyeződéseket – méghozzá a képminőség feláldozása nélkül -, de az objektívlencse üvegfelületének karcolásmentes tisztítását is megkönnyíti. Emellett ez az első olyan DX-formátumú objektív, amelyet a Nikon híres Nanokristály bevonata véd.

Rezzenéstelen és halk

A NIKKOR DX 16-80mm f/2.8-4 objektív a Nikon meggyőző teljesítményű, legújabb generációjú rázkódáscsökkentő technológiáját kínálja. Ez akár négy lépésközzel hosszabb záridejű fotózást is lehetővé tesz anélkül, hogy a fényképezőgép rázkódásából származó elmosódás jelentkezne a képen. A halk működésű VR két üzemmódot kínál (a Normal (Normál) mód az általános kézben tartott fényképezésnél segédkezik, míg az Active (Aktív) mód a mozgó járműveken tapasztalható mechanikai rezgések hatását csillapítja), valamint automatikus állványészlelési funkcióval is rendelkezik az objektív. Míg a VR az elmosódásmentes képekről gondoskodik, a kompakt Silent Wave Motor (SWM) technológiával a teljes zoomtartományban halk és pontos automatikus élességállítás érhető el, ami mozgóképek rögzítésekor lehet igen hasznos. Az élességállítás szempontjából kritikus pillanatokra pedig ott a zökkenőmentesen használható, a kézi élességállítást lehetővé tevő M/A élességállítás-kapcsoló.

Magas szintű optikai teljesítmény

E nagy felbontású, DX formátumú, a digitális tükörreflexes fényképezőgépek teljesítményének maximális kiaknázására készült objektív fejlett optikája 17 darab, 13 csoportba rendezett elemből áll. A Nanokristály bevonat és a fluor bevonatú védő üvegelem mellett három aszferikus lencse, valamint négy extra-alacsony szórású (ED) üvegelem található benne. A legkülönfélébb fényviszonyok mellett, a teljes zoomtartományban magas kontrasztú, szellemképtől, tükröződéstől és torzítástól mentes képeket biztosít.

Tökéletes egyensúlyban – az első osztályú útitárs

A mindössze 480 g tömegű NIKKOR DX 16-80mm f/2.8-4 objektív a méret/teljesítmény arányának köszönhetően kiváló választás az általános célú fotózáshoz, és tökéletes társ a kalandos kedvű, sokat utazó fotósok számára. Az objektív kiváló egyensúlyú együttest alkot a gépvázzal. Az időjárási körülményektől, illetve a természetben történő használat viszontagságaitól gumigyűrű védi az objektívvázat. A helytakarékos méretű objektív által kínált, fejlett technológiáknak köszönhetően ez a modell egyaránt kielégíti a DX formátumú fényképezőgéppel és könnyű poggyásszal utazni kívánó, igényes amatőr és profi fotósok igényeit.

Az objektív tartozéka egy külön erre a formára tervezett HB-75 típusú bajonettzáras napellenző.

Ha bővebb tájékoztatást szeretne kapni a Nikon díjnyertes termékeiről, akkor látogasson el a következő webhelyre: www.europe-nikon.com

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles