15 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Tiszavirágzás szentjánosbogár invázióval

Ha valaki nem bogárfóbiás akkor most kedvére kiélheti magát. Virágzik a Tisza épp miközben néhány helyszínen esti Szentjánosbogarazásra csábítanak.

A Tiszakürti Arborétum ezt írja a tegnapról:

Hat óra után a szokásos menetrend folyatódott, először a kécskei oldalon a kikötő jobb oldalán jelentek meg pár tízes nagyságrendben a fiú kérészek, majd gyorsan dél felé terjedt a megjelenésük. Kb. egy kilométerre lefelé nagy sirály csapat lakmározott, hangosan rikácsolva jelezték, hogy jó zsákmányra akadtak. Fél hét táján egyre több első vedlésű hím egyed igyekezett a második vedlésre a part növényeire és az ott tartózkodó emberekre. Háromnegyed hétre benépesült a part menti fiú kérészzóna, de a folyó közepén is nagy tömegben repült a lány szekció. A napi csúcs hét óra körül alakult ki, amikor becslésünk szerint több százezer egyed repülhetett, lehetséges, hogy a számuk inkább közelítette az egy milliót. A befejezés háromnegyed nyolc táján kezdődött és kb. fél kilencre csendesült el a víz!

Szentjánosbogár figyelő esteket szerveznek Pilisszentivánon és az Alcsúti Arborétumban. Érdemes oda is kinézni a napokban, bár ez hosszabb lélegzetű mint a tiszavirágzás, ami a hétvégén vélhetően véget is ér a közép Tiszán..

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles