6.3 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Pár fotó tipp

Fotó tipp:

Használjunk állványt

Nehéz és nagy helyet foglal el, de a fotósnak még ma is kiváló eszköze a fotós állvány. Nem kizárólag a bemozdulás mentes képekért kell használni. Az állvány kiterjeszti a fotós lehetőségeit, akárcsak a vaku vagy egy jó fényképezőgép, egy jó objektív. Szabadabban kezelhetjük az expozíciós időt és a mélységélességet, arról nem is beszélve, hogy állvány használata mellett a fotós sokkal alaposabban átgondolja az elkészítendő képet, kevesebbet, de tudatosabban exponál.

Használjunk állványt
Indirekt vakuzás

Fotó tipp:

Indirekt vakuzás

Egy vaku használatával készített felvételek akkor tekinthetők igazán jónak – ha nem más a koncepciónk –, ha a vaku fénye természetesnek hat. Ezt legkönnyebben indirekt vakuzással érhetjük el, ahol a vaku fénye nem közvetlenül, hanem pl. mennyezetről visszaverődve éri el a témát. Másik módja, ha a vaku fényének útjába egy fénylágyító előtétet (diffúzor) helyezünk.

Fotó tipp:

A táska is fontos

A fotóstáska is fontos alaptartozéka a felszerelésnek. El kell, hogy férjen benne minden, sőt egy kis tartalék hely sem árt, és mindenképpen kényelmesnek kell lennie. Válogathatunk a fotós oldaltáska, a fotós hátizsák, a fotós mellény, a fotós övtáska vagy a fotós testtáska típusok között, a lényeg, hogy sokáig kényelmesen tudjuk viselni, jól védje a felszerelést, és könnyen hozzáférjünk ahhoz. A választék széles, válasszuk a számunkra legjobbat!

A táska is fontos
Kalibráljuk monitorunk

Fotó tipp:

Kalibráljuk monitorunk

A mai digitális korszak fotósának a számítógép legalább olyan fontos, mint a fotófelszerelés. Az utómunka, a képszerkesztés azonban megköveteli, hogy a monitorunkon a valóságot lássuk. Sok gyártó és cég kínálja monitorkalibráló termékét vagy szolgáltatását. Véleményem szerint, aki komolyan gondolja, annak nem okozhat problémát egy pár tízezer forintos kalibráló eszköz, hogy ne dolgozzon feleslegesen.

Fotó tipp:

Rendezzük katalógusba

Sokan sokféleképpen tartják számon, mikor miről készítettek fényképfelvételt. A legjobb, ha már a kezdetektől egy arra alkalmas képkatalogizáló programban rögzítjük az adatokat, így gyorsan és egyszerűen kereshető lesz adatbázisunk. Legjobbak azok a programok, ahol az adatok mellett egy nézőkép is megjelenik. Fontos az is, hogy az adatok exportálhatóak legyenek, ha máshol, vagy másik programban van rájuk szükség. És ne felejtsük azt sem, hogy minden adatbázis annyit ér, amennyi adatot berögzítettünk.

Rendezzük katalógusba a fényképeket
Tisztítsuk a fényképezőgép és objektív alkatrészeit

Fotó tipp:

Tisztítsuk felszerelésünket

A fotófelszerelés, de főleg a fényképezőgép és az objektív, használattól függően igényli a karbantartást, tisztítást. Felszerelésünket alapvetően két tisztítandó behatás érheti: külső körülmények, mint pl. a por, az eső stb., illetve felhasználói, mint amilyen a zsíros ujjlenyomat vagy az arc által hátrahagyott paca az LCD-n. Mindkettő csak akkor káros, ha a fényképfelvételen is lenyomatot hagy, egyéb esetekben csak a fotósra utal. Az objektíven vagy a képérzékelőn jelentkező szennyeződéseket azonnal el kell távolítani, melyre nagyon jó, hatékony, kis helyen elférő, hordozható és olcsó megoldásokat kínálnak.

Fotó tipp:

A közgyűrű

A közgyűrűt általában leegyszerűsítik és kizárólag a makró világ fotózásával azonosítják. Pedig egy nagyobb teleobjektívhez csatlakoztatva a közgyűrű megváltoztatja annak élességállítási közelpontját, anélkül, hogy jelentősen beleszólna az optikai képalkotásba. Így közelebbről készíthetünk felvételeket akár nagyobb témákról, élőlényekről is. (Megjegyzem, hogy természetesen közgyűrű használata során a végtelen élesre állítása nem lehetséges.)

A közgyűrű kiváló fotográfiai lehetőség
A szem a lényeg a fényképen

Fotó tipp:

A szem a lényeg

Emberek, portrék fotózásánál általában akkor érjük el a legjobb hatást, ha az alany szemére van az élesség állítva. Ez állatok esetében is igaz, törekedjünk tehát a szemet élesen megjeleníteni. Persze, ha más az elképzelésünk, akkor lehet más a fényképezőgép beállítása is!

Fotó tipp:

Mutassuk meg másoknak

„Nem érdemes a fióknak fotózni!” – mi értelme a jó fénykép meglétének, ha csak a fiókban lapul? A jó fotót meg kell mutatni másoknak is. Erre a legjobb módszer a kiállítás. Sok munkát igényel, de a végeredmény kárpótol bennünket, arról nem is beszélve, hogy a kiállítások a legjobb fórumot biztosítják a képek értékesítéséhez, új megrendelések születéséhez. Ehhez hasonlóan jó bemutatási lehetőség a fotópályázat. Használjuk ki!

Mutassuk meg másoknak, fotókiállítás vagy pályázat keretében
Fénykép biztonsági másolat

Fotó tipp:

Biztonsági másolat

A filmes korszakban nem vagy csak körülményesen adatott meg a fotósoknak, hogy felvételeikről másolatot készítsenek. Sok fotó el is veszett. A digitális kor egyik vívmánya (és átka), hogy annyi – eredetivel teljesen egyező – másolatot készítünk, amennyit akarunk. Érdemes tehát felvételeinkről biztonsági másolatot készíteni és földrajzilag különböző helyeken tárolni ezeket. Így unokáink is látni fogják munkánkat.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
695FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles