Sajtófigyelő: A Mai Manótól a Műcsarnokig – Interjú Hegedűs 2 Lászlóval

0
82

Mikor döntötted el, hogy a fényképezéssel fogsz/szeretnél foglalkozni?

Ez nem egy konkrét, időhöz köthető elhatározás volt, hogy ezentúl fotózással fogok foglalkozni. A fotográfia is egy olyan képalkotó lehetőség volt számomra, mint a festés és filmezés, függetlenül attól, hogy a festmény elsősorban manuális, a film és a fotó pedig technikai megvalósítás eredményeként jön létre. Minden kép először az agyban „exponálódik” és ha a látvány létrehozójának van érzéke a megvalósításához, akkor számára másodlagos, hogy az festékkel, mechanikai eszközökkel, vegyszerekkel, vagy éppen pixelekkel jön létre. A képek azért készülnek, hogy lássák.

Az analóg géppel készült fotóimat 1999-ben mutattam be először a Magyar Fotográfusok Házában, a Mai Manó Galériában. Ez abból a szempontból egyedi volt, hogy itt képzőművész akkor mégnem állított ki. Öt évvel később a Magyar Fotográfiai Múzeumban volt tárlatom, amit Esterházy Péter nyitott meg. Közben felvettek a Magyar Fotóművészek Szövetségébe is. Így, egyedüliként lettem mindhárom vizuális műfajt magába foglaló országos művészeti szervezetnek a tagja, mivel korábban a Magyar Képzőművészek- és Filmművészek Szövetségébe már felvettek.

Visszatérve a kérdésedre, ha mégis időpontot kellene meghatároznom azzal kapcsolatban, hogy mettől számítható az, hogy fotográfiával (is) ugyanolyan intenzitással fogok foglalkozni, mint a képzőművészettel vagy a filmmel, akkor időbehatárolás szempontjából, a Mai Manó Galériában megrendezett 1999-es kiállításomat tekinthetjük egy ilyen időpontnak, de ez nem volt tudatos döntés.

A cikk további része az alábbi linken olvasható.