12.8 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Az új Nikon D7200 egyenes út a nagyszerűséghez

Az új Nikon D7200 egyenes út a nagyszerűséghez: ezzel a DX formátumú D-SLR fényképezőgéppel minden elképzelés megvalósul

Amszterdam, Hollandia, 2015. március 2.A Nikon ma bemutatta új digitális tükörreflexes fényképezőgépét, a DX formátumú kategória zászlóshajóját. A gyors, sokoldalú, könnyen csatlakoztatható és kifinomult D7200 segítségével lenyűgöző állóképek és kiemelkedő minőségű videók készíthetők.
A Nikon elismert FX modelljeinél jól bevált szolgáltatásokat kínáló D7200 kielégíti az elhivatott fotósok minden igényét. Ez a fényképezőgép minden olyan fotós álma, aki kivételes képeket szeretne készíteni egy könnyű D-SLR fényképezőgéppel.
A D7200 a Nikon legendás professzionális fényképezőitől örökölt automatikus élességállítási rendszernek köszönhetően garantálja a pontos témabemérést, akár -3 Fé érzékenységig – ez az első DX formátumú fényképezőgép, amely ilyen lehetőséget kínál. Ennek tökéletes kiegészítése a széles ISO-tartomány és a gyors sorozatfelvételi sebesség, így sötétben is éles képeket készíthet, és kristálytiszták maradnak az éjszaka rögzített videojelenetek. A fénycsóvás fotózást és az időzített fényképezést kínáló szolgáltatások tovább bővítik a kreatív lehetőségeket, ahogyan a kompatibilis DX és FX NIKKOR objektívek széles skálája is. A D7200 emellett az első olyan Nikon D-SLR, amely kompatibilis az NFC (Near Field Communication) technológiával. A felhasználók mostantól eldönthetik, hogy a lenyűgöző állóképeket az NFC-kapcsolat vagy a fényképezőgép Wi-Fi funkciójának1 használatával továbbítják intelligens eszközeikre. Ha filmezésre kerül a sor, a sokoldalú videorögzítési szolgáltatások és a fényképezőgép könnyű DX váza miatt a D7200 tökéletes kiegészítés lehet bármely stáb számára. A külön videobeállítási menü, a speciális hangvezérlési funkciók és a legújabb generációs Picture Control beállítások kivételes rugalmasságot kínálnak. A fényképezőgép emellett kompatibilis a Nikon új, külön megvásárolható ME-W1 vezeték nélküli mikrofonjával, amely akár 50 méteres távolságból is kristálytiszta hangot képes rögzíteni.

Marina Gurevich, a Nikon Europe haladó digitális tükörreflexes fényképezőgépekért felelős termékmenedzsere a következőket mondta: „A csúcskategóriás D7200 a kiválóság garanciája. A kifinomult szolgáltatáskészletnek köszönhetően a tapasztalt fotósok és az alapszintű D-SLR fényképezőgépekről továbblépők számára egyaránt ideális választás. A kategóriaelső automatikus élességállítási rendszer, a lenyűgöző ISO-teljesítmény és a gyors képfeldolgozó rendszer minden helyzetben biztosítja a kiemelkedő minőségű felvételeket. A legendás Nikon ergonómia, valamint a kompatibilis DX és FX formátumú objektívek nyújtotta szabadság a biztosíték arra, hogy a fotós tökéletesen megvalósíthassa az elképzeléseit. Minden eddiginél könnyebb a fényképek továbbítása a fényképezőgépről, a speciális videorögzítési funkcióknak köszönhetően pedig a D7200 izgalmas választás mindazok számára, akik hordozható rendszerrel szeretnének filmezni.”

Valósítsa meg az elképzeléseit

A D7200 nyújtotta inspirációval minden eddiginél merészebb elképzeléseket valósíthat meg. A nagy DX formátumú képérzékelőnek, az EXPEED-4 képfeldolgozásnak, valamint a 100 és 25 600 közötti ISO-tartománynak köszönhetően a képek dinamikai tartománya rendkívül széles, azok zajszintje alacsony, a színátmenetek pedig gazdagok. Bármilyen témáról nyomdai minőségű, 24,2 megapixeles fényképek készíthetők, és a videofelvételek még sötétben is kristálytiszták maradnak. A fényképezőgép hihetetlen rugalmasságát a Nikon FX formátumú modelljeitől örökölt professzionális automatikus élességállítási rendszer is erősíti, amelynek köszönhetően az elképzeléseket nem korlátozza a téma vagy a helyszín. Az akár -3 Fé érzékenységű (ISO 100 mellett, 20 °C hőmérsékleten) Multi-CAM 3500 II 51 pontos automatikus élességállítási rendszer még sötétben is hihetetlen pontossággal fókuszál. Középen a tizenöt kereszt típusú érzékelő kivételes témabemérést biztosít, az egyik középső pont pedig f/8-kompatibilis, amely további objektív-telekonverter kombinációkat tesz alkalmazhatóvá. DX formátumban akár 6 kép/mp, az 1,3x-os kivágási funkció használatával pedig akár 7 kép/mp sebességgel is fényképezhet; a fényképezőgép nagyméretű átmeneti tárolója akár 27 különálló, 12 bites RAW képet, vagy akár 100 kiváló minőségű JPEG képet is képes rögzíteni a nagy sebességű sorozatfényképezés során.² Az 1,3x-os kivágási funkcióval kibővítheti a NIKKOR objektívek telefotó-átfogását, az automatikus élességállítási rendszer 51 élességpontja pedig a teljes képterületet lefedi.

Moziélmény – ahogyan Ön szeretné

A Nikon professzionális fényképezőitől örökölt videofunkciókat kínáló D7200 egy nagy teljesítményű filmkészítő eszköz. A fényképezőgép akár 25p/30p képkockasebességgel is képes teljes HD felbontású videók rögzítésére, az 1,3x-os kivágási mód pedig 1080/50p/60p rögzítést tesz lehetővé. A külön videomenünek köszönhetően egy helyen elérhető az összes videobeállítás, a felvétel pedig a kettős SD-kártyafoglalatra rögzíthető, illetve ezzel egy időben HDMI-kapcsolaton is továbbítható egy külső rögzítőeszközre vagy monitorra. M módban az automatikus ISO-szabályozás használatával zökkenőmentes átmenet érhető el a sötét és világos területek között, a Zebra módban megjelenik a csúcsfények pontos helye, az Egyenletes Picture Control-beállítással történő fényképezés pedig megkönnyíti a színátmenetek kezelését az utómunka során. Ezenkívül, mivel a hangminőség alapvető fontosságú a filmminőség szempontjából, a fényképezőgép speciális hangszabályozási funkciókat kínál; például elérhetővé vált a hangtartomány kiválasztása (széles/beszédhang), valamint csökkenthető a szélzaj a beépített mikrofonnal felvett hangok esetében. Külső mikrofonnal való hangrögzítés esetén a Nikon új, külön megvásárolható ME-W1 vezeték nélküli mikrofonjával közvetlenül a hangforrásnál készíthet felvételt, amellyel tovább javíthatja a videofelvétel minőségét. A mikrofon adó- és vevőrendszere is képes hangrögzítésre, így amellett, hogy a hangot kizárólag a mikrofonnal rögzítse, lehetősége van arra is, hogy a mikrofont és a vevőt egyszerre használja. Így rögzítheti csak a saját hangját, csak a téma hangját, illetve rögzíthet akár egy beszélgetést is.

A megosztás következő szintje

A D7200 a Nikon első olyan D-SLR modellje, amely a Wi-Fi mellett az NFC-kommunikációt is támogatja. Ha szeretné a fényképeit egy NFC-kompatibilis intelligens eszközre küldeni, egyszerűen érintse a D7200 fényképezőgépet az eszközhöz, és azonnal továbbíthatja a fényképezőgép LCD-képernyőjén látható képet. Másik lehetőségként a beépített Wi-Fi funkcióval is feltöltheti a lenyűgöző fényképeket a kompatibilis okostelefonokra vagy táblagépekre. Ehhez elég csupán a Nikon ingyenes Wireless Mobile Utility alkalmazását letöltenie az intelligens eszközére1. A beépített Wi-Fi funkció révén a fényképezőgép zárjának távolról történő kioldására is használhatja az intelligens eszközét, amely nagyban leegyszerűsíti a fényképezőgép különböző nézőpontokból történő pozicionálását. Még inkább kézbe veheti az irányítást a vezeték nélküli üzemmódban történő fényképezésnél a WR-R10 vezeték nélküli jelvevő és a WR-T10 vezeték nélküli jeladóval; a WR-1 vezeték nélküli távvezérlő használatával akár a fényképezőgép beállításait is vezérelheti. Az Ethernet- és vezeték nélküli LAN-csatlakozáshoz a külön megvásárolható UT-1 adatküldőt és a WT-5 vezeték nélkül jeladót kell csatlakoztatni.

Felfedezés, alkotás, kísérletezés

Számos funkció kihasználja a D7200 modellt vezérlő technológia lehetőségeit, így nyugodtan kísérletezhet, és megvalósíthatja a kreatív elképzeléseit. Felvételkészítés közben a 8,0 cm-es, kb. 1 229 000 képpontos, állítható színmegjelenítésű monitoron bármely irányba eltolható a színegyensúly és a fényerő, a fotós egyéni igényeinek és a megszokott munkafolyamatának megfelelően. A kereső egy OEL-kijelzőelemmel is rendelkezik, amely energiatakarékos módon biztosít fényes, nagy kontrasztú információ-megjelenítést. Akár állóképekről, akár videókról legyen szó, a Nikon második generációs Picture Control rendszere értékes szerkesztési eszközöket kínál. A használatával teljes körűen szabályozni lehet az élesítést, a kontrasztot, a fényerőt, a színárnyalatot, a tisztaságot és a színtelítettséget. Az Egyenletes beállítás használata teljes szabadságot nyújt az utófeldolgozás során, amellyel megőrizhető az összes képrészlet és gazdag színinformáció a csúcsfényes és az árnyékos területeken egyaránt. Az új Tisztaság beállítással pontosan szabályozhatja a kontrasztot a finom részletek elkülönítése érdekében. A modell által kínált további kreatív funkciók között szerepel az időzített fényképezési funkció, amely révén egyszerű menüműveletekkel érhetők el gördülékeny expozícióátmenetek. Emellett lenyűgöző minőségű fénycsóvás fotókat készíthet a Sorozatfelvétel kioldási módban, 4 másodperces vagy hosszabb záridővel. Egyszerűen csak rögzítsen annyi képet, amennyit a memóriakártyák és az akku élettartama lehetővé tesznek.

Ismerkedjen meg a kreatív lehetőségekkel: NIKKOR objektívek és Nikon vakuk

A D7200 fényképezőgéppel való fotózáskor rendelkezésre áll a Nikon DX formátumú objektívek teljes, illetve az FX objektívek széles választéka. Kivételesen nagy felbontó képességüknek köszönhetően a NIKKOR objektívek minden területen nagy elismertségnek örvendenek a professzionális fotósok körében. A DX formátumú objektívek kis mérete valódi előnyt jelent telefotózáskor, illetve amikor kényelmesen szeretne utazni. 1,3x-os kivágás módban 30%-kal növelhető a DX objektívek telefotó effektusa. A kreatívabb vakus fotózás érdekében a D7200 kompatibilis számos, a Nikon piacvezető Kreatív Megvilágítási Rendszerét használó vakuval. A beépített vaku vezérlőfunkciójának köszönhetően akár két, külön megvásárolható vakukból álló Nikon segédvakucsoportot is képes vezeték nélkül irányítani. Készítsen kiegyensúlyozottabb képeket bonyolult megvilágítási helyzetekben az SB-700 modellhez hasonló, kisméretű vakukkal. Filmekhez vagy közeli állóképekhez próbálja ki a nagy fényerejű, beépített LED lámpával rendelkező SB-500 vakut.

Főbb jellemzők:

24,2 megapixeles, DX formátumú érzékelő: készítsen széles dinamikai tartományú, alacsony zajszintű és gazdag színátmenetű képeket.

EXPEED 4:a fényképezőgép általános teljesítményének növelésével ér el kimagasló hatást.

Profi AF-teljesítmény:Multi-CAM 3500 II 51 pontos AF-rendszer. -3 Fé-ig érzékkel (ISO 100, 20 °C hőmérsékleten).

Széles ISO-tartomány:fotózzon magabiztosan bármilyen fényben 100 és 25 600 közötti szabványos ISO-tartományban.

Gyors sorozatfelvétel:akár 6 kép/mp sebesség DX-formátumban, 7 kép/mp 1,3x-os kivágás esetén. Akár 27 különálló, 12 bites RAW-képet, vagy akár 100 kiváló minőségű JPEG képet is rögzíthet a nagysebességű sorozatfényképezés során.²

Korlátlan sorozatfelvétel:készítsen képeket Sorozatfelvétel kioldási módban 4 másodperces vagy hosszabb záridővel, és rögzítsen annyi képet, amennyit csak a memóriakártyák, illetve az akkumulátor lehetővé tesznek.

Időzített videofelvételek:az időzített videofelvételek esetén zökkenőmentesek az expozícióátmenetek.

Egyszerű csatlakoztathatóság:a Wi-Fi1- és NFC-kompatibilitás (Near Field Communication) megkönnyíti a felvételek megosztását.

D-videó:DX formátumban akár 25p/30p képkockasebességű, teljes HD felbontású videók rögzítésére is képes, az 1,3x-os kivágási mód pedig 1080/50p/60p rögzítést tesz lehetővé. A külön videó menünek köszönhetően egy helyen tárolhatja a videofelvételi beállításait.

Hi-fi hang:a fejlett hangvezérlési lehetőségeknek köszönhetően professzionális hangzású videofelvétel készíthető.

1,3x-os kivágás:extra telefotó-átfogás, sebesség és szélesebb AF-képfedés.

Picture Control 2.0:hét Picture Control-beállítás közül választhat. Az Egyenletes beállítás maximális dinamikatartományt biztosít a könnyebb utómunkához, a Tisztaság beállítással pedig a részleteket lehet finomhangolni.

Világos kereső:nagyjából 100%-os képfedés és kivételes szabadtéri láthatóság, még erős háttérfény esetén is.

Szabályozható színmegjelenítésű monitor:tükröződésgátló bevonatú, 8,0 cm-es, 1 229 000 képpontos RGBW LCD-monitor. A színegyensúly és a fényerő bármely irányba eltolható.

Strapabíró és megbízható:rendkívül tartós, por- és nedvességálló. A zárszerkezetet 150 000 kioldással teszteltük.

Beépített vaku:intelligens i-TTL vakuvezérléssel és vezérlő funkcióval.

Energiatakarékos kialakítás:az ultrakompakt és könnyű EN-EL15 lítium-ion akkumulátor egyetlen feltöltésével 1110 állóképet és akár 80 percnyi videofelvételt3 rögzíthet.

Adattároló:két SD kártyanyílás a zökkenőmentes fotózás érdekében. Mindkét kártyafoglalat kompatibilis a nagy kapacitású SDXC- és UHS-I-kártyákkal.

Mellékelt szoftver:a kreatív folyamat a fényképezés után sem ér véget. A speciális Nikon szoftver átfogó megoldást kínál a fényképek és videoklipek importálására, szerkesztésére és megosztására.

Megjegyzések:
1 A Wi-Fi funkció használatához egyszerűen töltse le a Wireless Mobile Utility alkalmazást az intelligens eszközére. Ez az alkalmazás az Android™, illetve az iOS™ operációs rendszerű intelligens eszközökkel kompatibilis, és ingyenesen letölthető a Google Play™, illetve az Apple App Store™ áruházból. Az Android, a Google, a Google Play, a YouTube és az egyéb jegyek a Google Inc. védjegyei.
2 ISO 100 érték melletti fényképezés és 16 GB-os SanDisk Extreme PRO UHS-I SDHC kártya (95 MB/mp) használata esetén. Az átmeneti tárolókapacitás a rögzített téma függvénye.
3 A CIPA szabványai alapján.
Amennyiben bővebb tájékoztatást szeretne kapni a Nikon díjnyertes termékeiről, látogasson el az alábbi webhelyre: www.europe-nikon.com

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles