30.1 C
Budapest
Sunday, July 21, 2024

A Nikon első csillagfényképezésre alkalmas D-SLR modellje

A Nikon bemutatta a D810A modellt, az első csillagfényképezéshez tervezett FX formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépet. A számos különleges funkcióval rendelkező fényképezőgéppel lélegzetelállító, 36,3 megapixeles képeket készíthet a kozmoszról.

A lenyűgöző D810A a nagy felbontású Nikon-mestermű, a D810 speciálisan módosított változata. Ez az újratervezett infravörös (IR) szűrőt tartalmazó, különleges D-SLR fényképezőgép négyszer érzékenyebb a hidrogén-alfa színképvonalra (amelynek hullámhossza körülbelül 656 nm). Először nyílik lehetősége arra, hogy egy Nikon fényképezőgéppel megörökítse a hidrogén-alfa hullámhosszon sugárzó csillagködöket anélkül, hogy módosítania kellene a fényképezőgépet. Az új szűrő mellett a fényképezőgép rendkívüli ISO-érzékenysége és kiemelkedő felbontása, valamint számos speciális funkció a garancia arra, hogy a fotósok lenyűgöző részletességgel örökíthessék meg a mélyűr csodáit.

Dirk Jasper, a Nikon Europe professzionális termékekért felelős menedzsere szerint: „A D810A hatékony eszköz a fotósok számára a mélyűr-fényképezéshez. A D810 más modellekkel szembeni előnyeit figyelembe véve egyértelmű volt, hogy a Nikon nagy felbontású mesterművét alakítsuk át csillagfotózáshoz. Ezen a területen kulcsfontosságú a részletgazdagság és az abszolút mértékű pontosság – a D810 pedig mindkettőben az élen jár.”

Szuperfelbontással és érzékenységgel érkezik a Nikon D810A digitális fényképezőgép

Szuperfelbontással és érzékenységgel érkezik a Nikon D810A digitális fényképezőgép

Nagy felbontású csillagfotózás

A D810A a Nikon D-SLR termékcsalád legnagyobb felbontású modelljének módosított változata – egy rendkívüli fényképezőgép. A felülmúlhatatlan részletességre tervezett FX formátumú érzékelő nagy kontrasztú, 36,3 megapixeles képek rögzítését teszi lehetővé úgy, hogy eközben a téves színek mértéke is minimális marad. A 200–12 800-ig terjedő szabványos ISO-tartomány akár 51 200 ISO egyenértékig is bővíthető, a 3D-s zajcsökkentés pedig magas ISO-értékek mellett is tiszta, gyönyörű felbontású képek készítését teszi lehetővé. A Nikon gyors és nagy teljesítményű EXPEED 4 képfeldolgozó rendszere új magasságokba emeli a fényképezőgép általános teljesítményét, és minimálisra csökkenti az elszíneződést.

Módosított infravörös (IR) szűrő

A D810A egy valóban kivételes fényképezőgép, amely a hagyományos D-SLR fényképezőgépekkel elérhetetlen eredményekre képes. A D810 megérdemelten népszerű a csillagfotózással foglalkozók körében: ideális az éjszakai égbolt megörökítéséhez, ám a szabványos fényképezőgépek képérzékelője nem a hidrogén-alfa hullámhosszon sugárzó csillagködök fényképezéséhez készült. Az általános D-SLR fényképezőgépek optikai szűrői korlátozzák a látható fénytartomány vöröses komponensének rögzítését a vöröses színárnyalat kialakulásának elkerülése érdekében. Ezzel szemben a D810A optikai szűrőjének kialakítása úgy módosult, hogy a D810 modellel összehasonlítva a hidrogén-alfa színképvonal átvitele körülbelül a négyszeresére nőtt. Ennek köszönhetően a fotósok mostantól a fényképezőgép módosítása nélkül örökíthetik meg a hidrogén-alfa hullámhosszon sugárzó csillagködök gyönyörű, valódi vörös színét. A D810A módosításai által nyújtott előnyök csillagmezők fényképezésekor is megmutatkoznak.

Speciális funkciók

A számos speciális funkciót kínáló D810A ideális több olyan kihívás leküzdéséhez, amelyekkel a csillagfotózással foglalkozóknak rendszeresen szembe kell nézniük. A hosszú expozíció és az időzítési beállítások mellett egy új, hosszú manuális expozíciós mód is elérhető; ezzel akár 900 másodperces expozícióval is fényképezhet. Az expozíció során fellépő belső rázkódások csökkentésének érdekében a fotósok bekapcsolhatják a fényképezőgép elektronikus első redőny zárját, amely a legkisebb részletek esetében is csökkenti a mikroelmosódás kockázatát. Élő nézetben való fényképezéskor a hosszú expozíció és az időzítési beállítások virtuális előnézete segít az élesség és a kompozíció megfelelő beállításában. És ahogyan azt már a D810 esetén megszokhatta, az Élő nézet képe akár 23x-ra nagyítható, így a kritikus élességállítási ellenőrzések abszolút precizitással végezhetők el. A kereső használatával történő fényképezéskor vörösen megvilágított virtuális horizont segít a szintezés ellenőrzésében.

Fényképezés maximális hatékonysággal

A D810A energiatakarékos kialakításának célja az volt, hogy a fényképezőgépet hosszú időn keresztül lehessen használni; így akár több ezer képet is készíthet hosszú expozíciós idővel. A fényképezőgép nagy kapacitású EN-EL15 akkumulátora egy töltéssel akár 3860 állókép¹ rögzítését is lehetővé teszi, további áramforrásokkal pedig még ennél hosszabb ideig is használható a fényképezőgép. A Nikon külön megvásárolható MB-D12 multi power elemtartó markolata remekül együttműködik a fényképezőgéppel, és egy töltéssel akár 10 660 állókép rögzítését is lehetővé teszi.² Az akkumulátorhasználati sorrend a fényképezőgéppel állítható be. A fényképezési idő további bővítéséhez használja a külön megvásárolható EH-5b hálózati tápegységet (használatához az EP-5B tápcsatlakozó szükséges).

A profik tartalék fényképezőgépe lehet az új Nikon D810A digitális masina

A profik tartalék fényképezőgépe lehet az új Nikon D810A digitális masina

NIKKOR objektívek

A D810A egyik hatalmas előnye, hogy NIKKOR objektívekkel használható. A csillagfotózással foglalkozók elismerését világszerte kivívó NIKKOR objektívekkel maximálisan kibontakoztathatja a fényképezőgép 36,3 megapixeles érzékelője által nyújtott lehetőségeket. Egy ilyen nagy felbontású géphez elengedhetetlenek a csúcsminőségű objektívek: akár a gyorsaság és a nagy látószög a cél (amelyhez tökéletes választás az AF-S NIKKOR 14–24mm f/2.8G ED objektív), akár a telefotózás (amelyhez pedig az AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II modell ajánlott), az FX formátumú objektívek garantálják a kiemelkedő eredményeket.

Főbb jellemzők:

 • 36,3 megapixeles, FX formátumú érzékelő: lenyűgözően nagy kontrasztú képeket készít, minimális mértékű téves színekkel.
 • Módosított infravörös (IR) szűrő: négyszer érzékenyebb a hidrogén-alfa színképvonalra (amelynek hullámhossza körülbelül 656 nm), mint a D810.
 • Hosszú expozíciós M mód: akár 900 másodperces expozíció.
 • Elektronikus első redőny zár: lecsökkenti a belső rezgéseket az expozíció során, így a lehető legélesebb képet garantálja.
 • Lenyűgöző fényérzékenység: a 200 és 12 800 közötti szabványos ISO-tartomány akár 51 200 ISO-egyenértékig is kibővíthető.
 • Korlátlan sorozatfelvétel: számtalan JPEG-kép készíthető, és látványos fénycsóvás fotók születhetnek. Rögzítsen annyi jó minőségű JPEG formátumú képet, amennyit a memóriakártyák és az akku élettartama lehetővé tesz.
 • Élő nézet: a kép akár 23x-ra is nagyítható, a hosszú expozícióhoz és az időzítési beállításokhoz pedig virtuális előnézet jeleníthető meg.
 • Vörösen megvilágított virtuális horizont: a kereső használatával történő fényképezéskor vörösen megvilágított virtuális horizont segít a szintezés ellenőrzésében.
 • EXPEED 4: egészen új magasságokba emeli a fényképezőgép általános teljesítményét.
 • Picture Control 2.0: az Egyenletes beállítás maximális dinamikatartományt biztosít a könnyebb utómunkához, a Tisztaság beállítással pedig a részleteket lehet finomhangolni.
 • Vezető AF-teljesítmény: az 51 pontos Multi-CAM 3500FX AF-rendszer 9, 21, illetve 51 pontos fedési beállításhoz konfigurálható, érzékenységének határa pedig -2 Fé (ISO 100, 20 °C).
 • Szabályozható színmegjelenítésű monitor: tükröződésgátló bevonatú, 8,0 cm-es, kb. 1 229 000 képpontos RGBW LCD monitor. A színegyensúly és a fényerő bármely irányba eltolható.
 • Többterületű D-videó: teljes HD (1080p) videók FX és DX formátumban 50p/60p sebességgel. Videózáskor a teljes fényérzékenységi tartomány rendelkezésre áll, továbbá a záridő, a rekesz és a hangerőszint is szabályozható.
 • RAW Size S: gazdag tónusátmeneteket kínáló, 12 bites, tömörítetlen Nikon NEF-fájlok a gyorsabb képátvitel és a gördülékenyebb utómunka érdekében.
 • Gyors, strapabíró zárszerkezet: a kevlár/szénszálkompozit anyagú záregység kioldási késedelme 52 ms, normál életciklusa 200 ezer kioldás, a záridő 1/8000 és 900 mp között állítható.
 • Nagy kapacitású EN-EL15 akkumulátor: rendkívül helytakarékos és könnyű lítiumion-akkumulátor 1900 mAh (7,0 V) kapacitással. Akár 3860 állóképet is rögzíthet¹ egyetlen feltöltéssel.
 • Adattároló: két kártyafoglalat a zökkenőmentes fotózás érdekében. Egy CF foglalat a nagy sebességű UDMA 7 kártyákhoz, egy SD foglalat pedig a nagy sebességű, nagy kapacitású SDXC és UHS-I kártyákhoz.
 • Tartós magnéziumötvözet váz: a D810A fényképezőgépet hatékony tömítőrendszer védi a nedvesség és a por ellen.
 • Vezetékes és vezeték nélküli kapcsolat: az Ethernet- és a vezeték nélküli LAN-kapcsolatot is támogatja. A csatlakozáshoz a külön megvásárolható UT-1 adatküldőt és a WT-5 vezeték nélkül jeladót kell csatlakoztatni.
 • Külön megvásárolható tartozékok: a fényképezési idő továbbnöveléséhez használja az MB-D12 multi power elemtartó markolatot vagy az EH-5b hálózati tápegységet (használatához az EP-5B tápcsatlakozó szükséges).

(forrás: Nikon)

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,502RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles