7.6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

EUROpreneurship

Nemzetközi ifjúsági program
2014. augusztus 16-31.
Kémes

Lerohanták a külföldiek az Ormánságot! Csoportokba verődve kidobott fényképezőgéppel járják a falvakat két hétig. Mézet pörgetnek, üstben főzik a lekvárt és szanaszét dobált hulladékból óriás xilofont építenek. Mindezt a kreatív vállalkozókészség jegyében.

A helyiek nyitottsággal, mosollyal és történetekkel fogadják a kerékpárral kacsázó csoportokat az Ormánság falvaiban.
Europreneurship címmel 9 ország részvételével (Spanyolország, Portugália, Románia, Olaszország, Görögország, Németország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország) nemzetközi ifjúsági tábor zajlik az 500 fős ormánsági faluban Kémesen.

A Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft idén 5. éve szervez 60-70 résztvevővel nemzetközi programot. A cél, hogy az Ormánságban élő fiataloknak lehetősége legyen más országból érkező társaikkal találkozni, közösen gondolkodni, az ideérkezők pedig megtapasztalhatják, hogy milyen a vidéki élet az Ormánságban. A Europreneurship program idén a fiatalok munkanélküliségére nyújt megoldási lehetőségeket, fókuszba állítva a kreatív vállalkozókészséget.

A program során három műhelyben dolgoznak a résztvevők. Az ormánsági Szabó Katinka vezetésével helyi mesterek bevonásával mézkészítést, lekvárfőzést, növénytermesztést, állattartást, szövést, olajkészítést, vályogtéglakészítést és sajtkészítést tanulnak közösen a külföldi és a helyi fiatalok.
Egy másik műhelyben Páczai Tamás segítségével analóg fényképezőgépekkel az oldalukon kerékpározzák be az ormánsági falvakat a fiatalok, majd a táborban felépített hatalmas sötétkamrában hívják elő a filmeket és a fényképeket. A harmadik csoport tagjai pedig a Bélaműhely vezetőjével a környéken talált tárgyakból készítenek hangszereket, melyet az utolsó napon koncert és karmesterjáték kíséretében mutatnak be.

A táborlakók a két hét során az Európai Unió műhelyben nem formális pedagógia módszerek segítségével sajátítanak el ismereteket az EU működéséről, intézményrendszeréről. Bemutatkozik az Enterprise Europe Network és a Europe Direct Office, melyeket a fiatalok a saját országaikban is felkereshetnek, ha kérdésük van a saját vállalkozásuk elindítása kapcsán. Jó példaként bemutatkoznak huszonéves vállalkozók, akik megosztják a saját vállalkozásuk elindítása során szerzett tapasztalatokat.

A program helyszíne a Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft székhelye, a több, mint 100 éves kémesi malom épületei és területe. (Kémesi Kemping)
A program eredményeinek prezentálása 2014. augusztus 30-án délután 16.00-kor kezdődik a kémesi malomban. A résztvevő fiatalok bemutatják, amit az elmúlt két hétben tanultak – koncert, kézműves termékek és fotókiállítás -, majd az estét a bogádmindszenti cigányzenekar koronázza meg.

A videókat készítette: Kotócz Dániel

Köszönjük, ha hírt adsz a nagy népszerűségnek örvendő, idén ötödik alkalommal megrendezett kémesi nemzetközi ifjúsági táborról, egyben várunk szeretettel a tábor zárórendezvényére!

További információ és kapcsolat:

Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft
7843 Kémes Petőfi utca 18-20.
+36 70 388 11 94
ormansagzoldut@gmail.com
Horváth Zoltán, Kovács Orsolya

A projekt az Európai Unió Erasmus + programjának finanszírozásából valósul meg.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles