-2.6 C
Budapest
Sunday, January 29, 2023
Kezdőlap!videóRicardo Parra: Offing - Nyílt tenger - kiállításmegnyitó

Ricardo Parra: Offing – Nyílt tenger – kiállításmegnyitó

2014.06.12

Ricardo Parra, a caracasi születésű, New York-ban élő építész-fotográfus, legújabb munkáival mutatkozik be a TOBE Gallery-ben.
A mostani alkalom lehetőséget ad a művésznek, hogy bemutassa azt a témát, ami fiatalkora óta foglalkoztatja, a tengert.

Az OFFING (Nyílt tenger) című fotósorozat képei többnyire olyan utazások során készültek, melyekre munkája szólította. Így azok a vizek, amiket látunk, lehetővé teszik, hogy elkísérjük a szerzőt és megismerjük azt az érzelmi állapotot, melyet a nyugtalanítóan végtelen tenger váltott ki belőle.
A sorozatot alkotó tájakon vészjósló viharfelhők, megszelídült ködfátylak nehezednek a hatalmas, sós víztömegre.
Néhány fotón a látszólag nyugodt, de már ólomszínűre váltott óceán jelzi, hogy vizei hamarosan dühbe gurulnak és pusztító hullámokat vetnek.

Ricardo Parra legutóbbi, városképeket bemutató egyéni kiállításán (2008, Okyo Galéria, Caracas.) is szimbolikus formákkal dolgozott. Most új szimbólumokat jelenít meg, a hullámokat “meglovagoló” kis vitorlás arra hívja fel figyelmünket, hogy milyen sebezhetőek vagyunk a fenyegető végtelenséggel szemben. A fúrótorony is könnyen megsemmisülhet, ha a tenger haragja teljes erejével lesújtana, ugyanakkor egy ilyen katasztrófa nemcsak a torony, hanem környezete élővilágát is elpusztítatná. A teherhajó, ami látszólag szépen halad a nagy kiterjedésű vizen, maga mögött hagyja nyomát. Ezt a habzó nyomot a hullámok elmossák ugyan, de itt mint a szennyezés szimbóluma jelenik meg.

A művész legutóbbi munkáinak hátterét még az építészet adta, színekkel párosítva hozzájárultak azok harmonikus megjelenítéséhez. Ebben az új sorozatban a szerző már nem tart szoros kapcsolatot szakmájával, ami megmaradt, az a horizontális, lineáris szerkezet, amely növeli a sötétszürkék árnyalatát egészen a lumineszcens fehérig.
A fotográfus korábbi munkáiban kiemelkedő szerepe volt a fénynek, ez hozzásegítette a formák megalkotásához, ugyanakkor az OFFING sorozatában a felhők és a vizek sötét árnyalatai vállnak az alkotás főszereplőivé.

Ricardo Parra jelenleg építészként dolgozik, de nem kétséges, az ő igazi szenvedélye a fotóművészet.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>
Budapest
clear sky
-2.6 ° C
-0.6 °
-3.3 °
76 %
3.6kmh
0 %
Mon
3 °
Tue
4 °
Wed
4 °
Thu
5 °
Fri
3 °

További friss hírek