5.9 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Mi a fene az a 4K?

A 4K Vancsó Zoltán magyarázatában nagyon tanulságos:

Többen kérdezték az elmúlt hetekben, miért olyan fontos kiemelni, hogy Magyarországon elsőként lesz látható 4K-s slide show vetítés a PHOTOVANCSO-MARATON rendezvény keretében? Egyáltalán: mi is az a 4K?

Megpróbálom az oldalt látható három fotón elmesélni a lényeget, visszanyúlva a mindenki által jól ismert – és manapaság egyre inkább kihalófélben lévő – DVD-hez. A 4K nagyjából 4000 pont szélességű képével ma már nem vetekedhet a DVD 720 képpontja. (Többek között azért nem fogom soha kiadni az Álomvölgyet DVD-n, mert ez egy képzőművészeti alkotás, amelynek – a tartalmon túl – nagyon fontos paramétere a képminőség.)

Az is sokat elárulhat a minőségről, hogy egy-egy ilyen 4K-s slide show technikai elkészítési ideje sokszorosa a játékhossznak, ezért hosszú éjszakákon keresztül fűtötte szobámat a számítógép duruzsoló processzora. Hogy az egyes vetítések tartalmi összeszerkesztésének idejéről már ne is beszéljek…

A 4K vetítés, egy olyan “fotókiállítás”, ahol nem kell sétálni a képek között, hanem kényelmes moziszékben ülve, a szerző által gondosan válogatott zenei kísérettel jelennek meg a képek, olyan kiváló minőségben, amelyre még nem volt példa itthon (sem).

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles