20.4 C
Budapest
hétfő, augusztus 8, 2022
Kezdőlap!videóA dokumentarizmus újrafelfedezése - Allan Sekula “kritikai realizmusa” – Székely Katalin előadása

A dokumentarizmus újrafelfedezése – Allan Sekula “kritikai realizmusa” – Székely Katalin előadása

A dokumentarizmus újrafelfedezése – “kritikai realizmusa” – előadása

*****

A tavaly elhunyt Allan Sekula a hetvenes évek elején fordult a fényképészet, azon belül is a dokumentarista fényképészet felé, elsősorban azzal a céllal, hogy a két világháború közötti dokumentum-fotográfia hagyományát folytassa. Sekula számára ugyanis nem korának esztéticizáló új-dokumentarizmusa (, vagy ), hanem a két világháború közötti társadalomkritikus dokumentarista fényképészet (, ) tűnt mérvadóbbnak.
Sekula-t a dokumentarizmus megújítójaként tarjuk számon, aki mind műveiben, mind teoretikus szövegeiben a valóság fotó általi megragadásának és közölhetőségének a lehetőségeit vizsgálta. Műveiben a politika, a történelem, a társadalmi összefüggések, az ökológia, a klímaváltozás jelenségei – ahogy ő maga fogalmazza: a fejlett kapitalizmus képzeletbeli és valóságos morfológiája bontakozik ki.

Kapcsolódó cikkek:

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>
Budapest
szórványos felhőzet
20.4 ° C
20.5 °
18.8 °
54 %
2.1kmh
40 %
hét
30 °
ked
31 °
sze
29 °
csü
29 °
pén
25 °

További friss hírek