7.8 C
Budapest
Wednesday, April 24, 2024

Eifert János: Iskander világa

Bahget Iskander kecskeméti fotóművész kiállítása a Kerengő Galériában, amelyet Buda Ferenc Kossuth-díjas költő és Füzi László József Attila-díjas irodalomtörténész, a Forrás című folyóirat főszerkesztője nyitott meg. A tárlat 2014. március 2-ig, hétköznap 11:00-18:00, hétvégén 13:00-18:00 óra között, előadási napokon 21:00 óráig tekinthető meg. (Nemzeti Táncszínház, Budapest I., Színház u. 1-3.)
A Szíriában, El-Barazinban született hetvenéves fotográfus 1967 óta él Magyarországon. Jól ismeri tehát nyelvünket és kultúránkat, hiszen a mi életünket éli. Kiállításán látszólag két különböző világot tár elénk, amelyek azonban csak földrajzi értelemben különböznek egymástól, emberi és szellemi vonatkozásokban azonban hasonló mágneses tereket mutatnak. Ez a két tér benne egyesül, ez a ő igazi világa, és amelyet fotóművészet eszközeivel képes élményszerűen elénk tárni.

Rövid, szinte tőmondatos képcímeket használ, a készítés évének megjelölésével: Maszkok (1974), Kaszás (1974), Gyermek portré (1981), Kapcsolat (2009), Gémeskút (1975), Fatima (1981), Ragaszkodás (1975), Téli táj (2002), Kősivatag (1981), Maalula (2008), Korszakok (2010), Alexandriai könyvtár (2010), Anyaság (2007), Maszkok (1974), Buda Ferenc, Juhász Ferenc (2007), Faludy György (2000). Az egyszerű címek mögött azonban nemcsak egy-egy „látványosan fotószerű” arc, különleges szépségű táj, vagy érdekes tárgy jelenik meg, hanem – filozófiai értelemben – azok szellemi kisugárzása. Bahget Iskander esetében a fotóművészet nemcsak a pillanat művészete, hanem a gondolkodás művészete is. A tárlaton bemutatott képek esztétikai és technikai értelemben is kimunkált, mesterien kivitelezett, 70×100 cm méretű alkotások, amelyek a fotóművészet kedvelőinek különleges élményt jelenthetnek. Érdemes tehát Bahget Iskander tárlatát megtekinteni, amely a Kerengő Galéria 134. kiállítása.
(Eifert János)

Bahget Iskander

1943. augusztus 14-én született EI-Barazinban, Szíriában. A szíriai származású művész 1967 óta él Magyarországon, Kecskemét-Hetényegyházán. 1976-ban mérnök-tanári diplomát szerzett Magyarországon, 1979 óta magyar állampolgár. Két gyermeke van, Leila közgazdász, Zsolt jogász, és két fiú unokája van. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, szerepel országos csoportos és egyéni kiállításokon. Több mint 250 alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon. A többi közt kiállítást rendezett az erdélyi menekültek javára 1989-ben, az autista gyermekek megsegítésére 1999-ben, de felajánlotta munkáit a Magyar Fotográfusok Háza restaurálására is 2002-ben, 2010-ben a Príma Díjból jelentős összeget ajánlott fel a vörös iszap károsultjai javára. 2003-tól alapító és vezetőségi tagja a Hetényegyházi Városrészszépítő Egyesületnek. 2006-tól tagja a Kecskeméti Önkormányzat Tanácsadó Testületének.
2006 végén egyedülálló vállalkozásba fogott azzal, hogy a kecskeméti sportélet fiatal tehetségei közül tizenkét sportoló saját portfolióját elkészítette, az anyagból nívós művészi naptár készült és kiállítás-sorozat nyílt.
1990 óta saját műtermében reklám- és divatfotókat készít, szórólapokat és prospektusokat illetve katalógusokat tervez. Számos szaklap és médium foglalkozott személyével Magyarországon és külföldön egyaránt. Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek (például az Illyés Gyuláról, Faludy Györgyről, Buda Ferencről, Kányádi Sándorról, Sütő Andrásról, Gion Nándorról, Esterházy Péterről, Diószegi Balázsról és Tóth Menyhértről készült képek). Szorosan kötődik a FORRÁS című irodalmi, szociográfiai, művészeti folyóirathoz, immáron több mint harminc éve.
Alapításától megszűnéséig a Nagybaracskai Alkotótelep résztvevője, kiállítója volt. Rendszeres résztvevője a Veránkai Írótábornak.
Rész vett a fiatal írók lakiteleki találkozóján, az ott készült képek 1979-ben a Forrásban, 2009-ben pedig a tanácskozással kapcsolatos kötetben jelentek meg (Antológia Kiadó) Az arab nyelvű, közel húsz országban megjelenő Kék Duna című lapban a magyar kultúra, történelem jeles eseményeit és alakjait mutatja be írásaival és fotóival.
Díjainak, elismeréseinek, jutalmainak száma meghaladja a százat.
Alkotásai számos gyűjteményben, képtárban, múzeumban megtalálhatóak.

www.iskander.hu

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,491RajongókTetszik
197KövetőKövetés
690FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles