8.1 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

Csináld magad: Tablet tartó a fotósállványon

Az egyik legutóbbi élő közvetítésünkön merült fel bennem a gondolat, milyen jó lenne, ha a kép és hang ellenőrzésére használt tabletet a kezem ügyében vagy ami még jobb lenne szem előtt tarthatnám valahogyan akkor ha nem asztalnál ülve, hanem egyetlen állványról közvetítek.

Sokat nem gondolkodtam rajta, az autós tablettartók inkább tapadókorongosak, a szabvány menetesek pedig sokkal drágábbak, így az állvány lába közé helyezett hárompontos felfogatás látszott a legcélszerűbbnek.

Régebben dolgoztam már habosított PVC-vel és tudtam, hogy sok előnye van: könnyű és rugalmas, akár sniccerrel is könnyen alakítható, jól csiszolható, hőpisztollyal hajlítható akár többször is és ráadásul volt is nálam egy kisebb lemez belőle.

A tablet körberajzolása után megterveztem a tartó füleket és a hordozható router tartórészét.

Először sniccerrel kezdtem el kivágni, de rájöttem, a sarkok helyett az ívek sokkal szebbek, így végül dekopír fűrésszel vágtam ki az egész alakot.

A hőpisztoly (egy ipari hőlégfúvóra kell gondolni, amivel pl. festéket szoktak leégetni festés előtt) beállítását egy kisebb darab műanyagon végeztem, tudtam, ha nagyon sietek, az anyag elszíneződik és felhólyagosodik, ezért 400 fokra állítottam és 2-3 centiméternél közelebb nem tartottam az anyaghoz, miközben folyamatosan mozgattam.

Az anyag előmelegítése után, a hőpisztolyt lerakva két kézzel percekig alakítható marad az anyag, így könnyen alakíthatjuk ki a kívánt formát.

A főpróba után sniccerrel, csiszolópapírral és fúrógépes koronggal finomítottam a tartó alakját, ahol kellett újramelegítve formázgattam még kicsit. Mivel az egyeneseket nem annyira kedvelem, a tartó oldalán lendületes íveket alakítottam ki, ezzel is elősegítve a tablet könnyebb megfogását vagy ki és berakását.

Festés előtt alaposan (mosogatószivaccsal és mosogatószerrel) zsírtalanítottam a felületet és két rétegben lefestettem. (ha már kéznél van a hőpisztoly, a száradást is meg tudtam gyorsítani.)

A tartón kialakított lukakba karabínereket fogattam fel gyors szorítókkal. Fontosnak tartottam, hogy használat közben ne kocoghasson fém a fémhez, ezért csak egy fém alkatrészt használtam.

A képeken nem látszik, de a tartó visszahajlított fülei nem függőlegesek, hanem ívben picit befelé hajlanak, hogy a tablettet picit beszorítsa.

Úgy érzem fogok még hasonló tartókat készíteni, ha már így belejöttem.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles