Szamódy Zsolt Olaf: Fal és függöny mögött: Kína – videóbeszámoló a megnyitóról

0
87

„Az út örök és tétlen, mégis mindent végbevisz észrevétlen.”- mondja Lao-Ce…

Kína látszólagos tétlensége mögött a folyamatos átalakulás is jelen van. A mozdulatlan víztükröt a mosott ruha csobbanása hozza mozgásba. Az évszázadok óta hasonló módon szárított termények közelében egy mai nagyváros dübörög. A 15. századi fahídon beszélgető idős kínai férfiak a modern gyáripar ruhadarabjait viselik. Ezt a látszólagos ellentmondást tárják elénk Kínában készített fényképei, amelyeknek művészi értékük mellett néprajzi-antropológiai jelentőségük is van: a képeken a kínai kultúra és életmód tradicionális formái mellett a kortárs jelenségek is feltárulnak, megörökítve a modern és a hagyományos egymás melletti létezését.

A fotóművész számára nem ismeretlenek az Európán kívüli területek. 2007-ben egy hónapot Indiában töltött, fényképeit Európa több nagyvárosán kívül Kínában is bemutatták. 2008 őszén meghívást kapott a Pingyao International Photofestival-ra, Kínába. 2008 és 2009 során több ezer fotót készített Kína különböző területein. A képanyagot 2009 januárjában Kaposvárott, majd Fal és függöny mögött, Kína címmel további városokban mutatta be.

A Néprajzi Múzeum, közel négyszázezer darabos Fényképgyűjteménye számára, a Nemzeti Kulturális Alap segítségével vásárolta meg Szamódy Zsolt Olaf fotóművész huszonöt darab fotográfiájának, a Fotótár tematikájába és gyűjtőkörébe beleillő, színes vintázs illetve digitális kópiáját. További huszonöt képet a fotós ajándékozott a Néprajzi Múzeumnak. A fényképfelvételek 2008-2009-ben készültek, digitális technikával Nyugat- és Délkelet-Kínában, Dinghu, Lishui, Pinyao, Wenzhou és Zeihang településeken. A kiállítás a 2013-ban a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe került fotográfiákat mutatja be.

A kiállítás rendezője: Csorba Judit

A kiállítás a World Press Photo kiállítással és kísérő kiállításával egy időben látogatható.

A fotó kiállítások rendkívüli nyitva tartási rendje:
Kedd, szerda, csütörtök, vasárnap: 10.00 – 18.00, a többi kiállítással megegyezően.
Péntek, szombat: 10.00 – 20.00, azonban a múzeum többi kiállítása változatlanul 18.00 órakor bezár.