16.5 C
Budapest
Tuesday, March 21, 2023
Kezdőlap!videóRobert Capa: A játékos - kiállításmegnyitó a Nemzeti Múzeumban

Robert Capa: A játékos – kiállításmegnyitó a Nemzeti Múzeumban

Köszöntőt mondott Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

A kiállítást megnyitotta: Lorenza Bravetta, a Magnum európai igazgatója
és
Agnes Dherbeys, Robert Capa aranyéremmel díjazott fotográfus

Kurátorok: Fisli Éva, Lengyel Beatrix

***

Capa, ahogy még soha nem láttad

Az eddigi Robert Capa-kiállítások általában azt igyekeztek körüljárni, kicsoda volt Robert Capa. Ezúttal azt kérdezzük: mi is volt? Emigráns, aki sehol sem telepedett meg. Fotóriporter és haditudósító, aki írt és filmet is forgatott. Hős, akiről nemzedéke legjobb írói írtak elismeréssel. Charmeur, akit szerettek a nők. Ember, akinek szenvedélye volt a játék.

Egy ember életét sosem tudjuk újrajátszani. Szerepek, kényszerek és lehetőségek formálják töredékes egésszé, egy nagyobb, átláthatatlan szövevény részeként. Hogy is láthatnánk egy élet minden titkát, pillanatát? A Robert Capa / A Játékos című kiállítás a lehetőségek körét, és egy rendkívüli életút kontextusát igyekszik megmutatni.

A világhírű fotóriporter születésének 100. évfordulójára készülő tárlat problémacentrikus és többrétegű. Az egyes termekben a lehetséges szerepeket bemutatva történeti válaszokat kínál a kérdésre: mi volt Robert Capa. Fényképek, vetített képek, tárgyak és dokumentumok, enteriőrök és hangkulisszák segítik a látogatót az eligazodásban. A tartalmi mondandó nem válik el a látványtól; az ismert Capa-képeket a kreatív, történeti koncepció értelmezi át, s készteti a nézőt arra, hogy másképp lássa egy alkotó élet, a játék értelmét, a szerencse és az egyén határait.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>
Budapest
clear sky
16.5 ° C
17.3 °
15.6 °
45 %
5.1kmh
0 %
Tue
16 °
Wed
16 °
Thu
19 °
Fri
20 °
Sat
15 °

További friss hírek

Skip to toolbar