Mit rejt a ThinkTank Retrospective™ 10 oldaltáska?

0
87

Aki nem csupán hébe-hóba veszi kézbe fényképezőgépét, vagy a gépváz-objektív kombónál több felszerelést visz fotós útjaira, tudja, a táskaválasztás egyáltalán nem mellékes, sem a kényelem, sem a munkavégzés szempontjából. A kínálat nagy, de a minőség sokszor hagy kívánnivalót, így a fotósoknak jó hír, hogy megérkezett a ThinkTANK, amely profi fotós táskáival minden helyzetre kínál megoldást.

A fotós táska az a kiegészítő, aminek kiválasztásakor valóban érdemes gyakorlott fotósok tanácsait kikérni, hiszen tapasztalatok hiányában a fotós leginkább ár és külső megjelenés alapján választ táskát felszerelésének. Az esetek többségében pedig alig egy-két használat után kiderül, hogy nem volt jó ötlet vásárláskor a szívünkre hallgatni. Mert a táska belseje nem akkora, elrendezése nem olyan, fedele nem úgy nyílik, vállpántja nem kényelmes, és sorolhatnánk még egy sor tulajdonságot, ami miatt nagyon lehet egy táskát utálni. Amíg a fotós eljut a neki legmegfelelőbb táskáig, nyugodtan nevezhető törzsfejlődésnek is, hiszen a felfedezett hibák kapcsán felmerülnek új ötletek, elvárások, aminek a következő táska már meg fog felelni. Csakhogy annak meg lesznek újabb hibái, így a negyedik-ötödik táska lesz az, ami megfelel az elvárásoknak, és az egyes feladatokra más-más táskák, tokok, bőröndök fognak a szekrényben sorakozni, amelyek természetesen a bankszámlát is erősen megcsappantják, mert menet közben az is kiderül, hogy semmire nem igazabb a mondás, hogy „olcsó húsnak híg a leve”, mint a fotós táskákra.

Egy tényt azonban bizton leszögezhetünk. Tökéletes táska márpedig nincs. Legalábbis azok között, amelyeket naponta munka közben használunk. A hosszú távú szállításra alkalmas bőröndöknél ennél jobb a helyzet, mivel itt kevesebb az elvárás, de jó megoldást manapság lehet már találni, minden esetre. A ThinkTANK legénysége éppen azokat a megoldásokat keresi, amelyek személyre szabottan kínálják ezt a jó megoldást a fotósoknak, hiszen táskáik sok tekintetben alakíthatóak, így akár több funkcióra is alkalmasak.

A kaliforniai ThinkTANK kreatív csapata, egyben alapítói mindössze négy fő. Doug Murdoch és Mike Sturm designerek két profi fotóssal, a Pulitzer-díjas Deanne Fitzmaurice-szal és Kurt Rogers-szel alapították 2005-ben cégüket, pontosan azzal a céllal, hogy a legjobb megoldást kínálják minden fotósnak, minden helyzetre, a felszerelés szállítására. A tervezők szakmája garancia arra, hogy a fotósok kívánságait a formatervezők a lehető legjobb módon valósítják meg, és a tervezés és gyártás során lehetőségük van a készülő termék folyamatos tesztelésére. Ezt tükrözi a ThinkTANK elnevezés is, amit legjobban agytrösztnek fordíthatnánk. És a táskákat kézbe véve, azonnal ki is derül, hogy a kiváló minőségű anyagokon és a tökéletes kivitelezésen kívül más is van ezekben a táskákban. Gondolat!

A ThinkTANK tehát végre itt van Magyarországon. A profi fotósok vállán sem olyan régen feltűnt, lekerekített-négyszögletes fémes-fekete logót viselő táskák most már nem csak külföldi Web áruházakban elérhetők, hanem a magyarországi képviseletet ellátó P&A FOTO Nagyker Kft-nél és a szaküzletekben is. A ThinkTANK termékeivel pedig a www.thinktankphoto.hu Web oldalon ismerkedhetünk. Ugyaninnen letölthető a termékkatalógus is, mi több, néhány, a választást segítő írást is olvashatunk.

A ThinkTANK termékei közül most három különböző célú táskát veszünk szemügyre, de reményeink szerint további táskákat, tokokat és rendszereket is bemutathatunk a jövőben.

Retrospective™ 10 oldaltáska
A Retrospective sorozattal a tervezők a retro érzést kívánták visszaadni, a legkorszerűbb tulajdonságokkal ötvözve azt. A táskák 7 méretben és három színben (fekete, kék és homok színű kőmosott) és vásárolható meg. A termékcsaládban a fotós táskákon kívül objektívtáskák is szerepelnek. A Retrospective 10 táska a méretkínálat alsó harmadának tetejét képviseli, benne egy pro méretű (portrémarkolatos) gépváz, 2-3 objektív és egy vaku fér el. Igaz, ez a mennyiség kényelmesen inkább a legalább eggyel nagyobb táskát igényelné. Ideális viszont mindennapi profi és amatőr felhasználásra is, az általában megszokott konfigurációhoz, azaz egy gépvázhoz, 1-1 nagylátószögű- és kis telezoomhoz valamint egy vakuhoz és kiegészítőkhöz.
A táska külsőre kicsinek tűnik, mégis a fent említett kisebb felszerelés kényelmesen elpakolható benne. Ennek titka az, hogy mind az oldal- mind a válaszfalak meglehetősen vékonyak. Ez általában azt is jelentené, hogy a táska kevéssé védi a felszerelést, a Retropective-nél azonban ez nincs így, a vékony méret nem megy a védelem és a merevség rovására. A táska súlya viszont a védelmi szintnek megfelelően nem a legkisebb, ám az extra széles és vastag vállpánt, valamint a nagy felületen felfekvő, belső oldalán csúszásmentesített vállvédő kényelmes szállítást tesz lehetővé, akár a vállon átlósan átvetve is, hiszen a vállpánt hosszúsága tág határok között állítható. A táskán egy kézi fogantyú is található, ami le is szerelhető. Ezt figyelembe véve érdekes, hogy a vállpántot fixen rögzítették a táskához, így kisebb tokokat csak akkor szerelhetünk rá, ha azok bújtatói oldhatóak.
A táska hátoldalán zipzárral záródó zseb, amelynél a tervezők – a legtöbb márkával ellentétben – arra is ügyeltek, hogy a zipzár ne dörzsölje ki a fotós ruháját. Az frontoldalon lévő zseb hatalmas, sok kiegészítő elfér benne, egy tépőzárral zárható. Kár, hogy a zseb nincs rekeszekre osztva, így ha sok mindent pakolunk bele, időnként keresgélésre lehet szükség. A fotós táska két végén kívül és belül további zsebek találhatók, amelyek keskenyek és nem záródnak fedéllel, így különösen a külsőkből könnyen elveszíthetjük tartalmukat.
A táskához négy tépőzáras elválasztó elemet kapunk, amelyek, a belső térben tetszőlegesen elhelyezhetők. Ha további elválasztókra vágyunk, azokat külön vásárolhatjuk meg. A válaszfalas rész előtt és mögött két további zseb is található, amelyek közül az egyik zipzárral, a másik tépőzárral záródik, viszont a külső méretekből adódóan ezekben inkább a laposabb kiegészítők kaphatnak helyet.
A táska fedele is egyedi megoldású. A fedél tépőzárral záródik, és a legtöbb fotósnak ismerősek a rosszalló pillantások, amikor csendes környezetben kell egy tépőzárat kinyitni. Nos, a Retrospective táskáknál a tervezők a tépőzár mellé egy olyan „fület” építettek be, amit a tépőzárra hajtva, azt mintegy lezárjuk, így munka közben nyugodtan dolgozhatunk, csendes környezetben is. A fedélben egy tépőzáras zseb a hitel- és névjegykártyák biztonságos tárolására szolgál.
A táskához esővédő huzat is tartozik, valamint a zsebekben beépített, végükön karabinerrel ellátott pánt is található, amivel elvesztés ellen rögzíthetünk kiegészítőket.
A felhasznált anyagok a kivitelezéshez hasonlóan igényesek. A külső felhasznált anyagok kopásállóak, és nedvesség ellen impregnáltak. Alapanyaguk pamut és vászon. A fém elemek antikoltak, a zipzárak kopásálló ötvözetből készültek, a hevederek és pántok többrétegűek, nyúlás ellen védettek. Belül a válaszfalak zárt cellás habból készültek, merevítőkkel ellátva, nylon bevonattal, míg az esővédő huzat vízzáró varratokkal készült.
A táska jól használható a mindennapos fotós munkában, amikor viszonylag kevés felszerelést kell magunkkal vinnünk, hiszen emellett akad még hely a személyes tárgyaknak, vizes palacknak és egyebeknek is. Munka közben a puha fedél könnyen hátrahajtható, és az egyes eszközök ilyenkor könnyen hozzáférhetőek.

Steiner Gábor