14.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

A hullócsillagok napján …

Korábbi írásban számba vettük a kütyüket és fotóztunk a hullócsillagmentes éjszakában. Harmadik és utolsó napra minden média fergeteges hullást ígért, így kint alvással, szabadban töltött éjszakára készültünk és egy teljesen új helyet választottunk.
A hegyre egy igen meredek, kitaposott földút vezetett, picit mélyebb nyommal mint az ideális lenne (a kocsi közepe néhol hozzáért a bakháthoz) de kocsi szépen vette az akadályt.
Néhol csak lépésben haladva (néhol az oldaldőlés is elég riasztó volt), de végül feljutottunk a fehér sziklás hegytetőre, ahol régi tűzrakás nyomai is látszódtak, amiből úgy tűnik a helyiek gyakran járnak ide piknikezni (részletek a videóban).

Fentről Epöl fényei, a lemenő hold és a lassan kigyúló csillagok alkottak lélekmelengető panorámát.

Már a felszerelés összerakása közben gyakran potyogtak a csillagok, ezért siettük munkára fogni a gépeinket. Tervem az volt, hogy az egyik géppel (a77 + 16-50/2,8) és Vixen segítségével csillagforgatós képeket készítek, addig a másikkal (Nex 5N + 17-35/2,8-4) egyedi képek készülnek különböző kivágásokkal és irányokba.

Először tereptárgyakkal tűzdelt képeket akartam feles sebességgel, de a 16-os nagylátószög APS-c (DX) szenzorral csak 24-mm-es látószöget ad ami nem túl nagy átfogású és a hullócsillagok is a magasból jöttek az elején, ezért átkomponáltam csak égi kivágásra a képet és úgy hagytam egész éjszakára csillag üzemmódban. Az akkupakkot, ami a Vixent hajtotta, a gépbe és a távirányítóba való akkumulátorokat feltöltöttem előzőleg, így ezzekkel nem volt gond.

A nagy sietségben egy dolgot felejtettem el: A gép belső stabilizátorát kikapcsolni, így vélhetően több áramot fogyasztott és 3 órakor elemet kellett cserélnem (csoda hogy meghallottam hajnali szunyókálás közben.) A képeket nézve utólag elragadott a hév attól hogy tudok 3 perces felvételt készíteni, de túl sok volt, talán 1 perc is elég lett volna, így a hullócsillagok fénye is jobban látszódna egy képen (picit tartottam a képváltáskor a két kép közé beeső csillagoktól, amitől mellettem, fél perces idővel dolgozó barátom szentségelt is rendesen, illetve szerettem volna minél több perseidát egy képre tenni retus nélkül).
Sajnos a Nex gépre rakott objektívem élessége elmozdult a sötétben, amit legközelebb majd le kell ragasszak, így azzal nem készült csillagfotó, bár a nézőképe tökéletesnek látszott, itthon kinagyítva már nem volt az.

Az éjszaka folyamán egyszer elkezdett befelhősödni, de aztán szempilláim rácsán keresztül nem tűnt vészesnek és aztán visszavonulót is fújtak odafent. Aludni csak időszakonként aludtam, ha lehetett szabad szemmel gyönyörködtem a sűrűn hulló csillagok látványában, amit repülőgépek és műholdak is gyakran kereszteztek.

A Vixen (ami persze egy csillagászatra szakosodott cég neve, a terméket Polarie-nek hívják) szépen dolgozott. Kapható hozzá egy kis távcső ami a beállítást nagyon pontossá teszi, anélkül csak hozzávetőlegesen tudjuk beállítani, de legtöbbször (ha a sarkcsillag környékét fotózzuk) az is elég. Nekem nem volt ilyen, ezért minimális mozgás látható a két kocka között, de nem lett zavaró.

A képeken látszódik és korábban megírtam, hogy mire van szükségünk a Vixen használatakor: két fejre és masszív állványra, a második fejjel sem érdemes spórolni, kisebb terhelhetőségű gömbfejjel volt gondom korábban. Alulra egy alfa 9000-es videófejet tettem, felülre az erősebb Cullmann gömbfejemet és mindezeket a nehezebb Manfrotto 55B állványomra szerelve, szélesre nyitott, kihúzatlan lábakkal és alacsonyan tartott súlyponttal.

A hajnali órákban még ki akartuk használni a magas pozícióból adódó lehetőségeket, ahogy a reggeli első napfény végigsöpör a tájon, de a vastag felhőtakaró miatt csak néhány napkeltés képre futotta.

A képeket Lightroom 4-el farigcsáltam, a videót Vegas Movie Studio Platinum 12 szoftverrel illesztettem egybe.

Összességében jól zárult háromnapos autodidakta csillagászati gyorstalpalóm, sok tanulsággal és tapasztalattal. Képeimen felfedeztem az izgalmas Androméda Galaxist (köd?), ami már kisebb teleobjektívvel is fotózható, az lesz a következő célpont. Alig várom az újabb alkalmat!

A Vixent az ArtWork Kft-től kölcsönöztem, napi 2000-ért kapható, több napra csak 1500, de bőven megéri, ha csillagásztúrát szervezünk az éjszakába. Csak óvatosan bánjatok vele, szükségem lesz még rá!

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles