Egy kezdő csillagfotós első lépései

0
160

Mindig is lenyűgözött a csillagok világa, órákig képes vagyok nézegetni őket és ahogy nézem, egyre jobban zsugorodok össze gondolatban az elképesztő és elképzelhetetlen távolságokba belegondolva.

Mindig örömmel nézegettem a csillagászok készítette felvételeket és a minap egy egész picit közelebb kerültem a témához, mert kölcsön kaptam egy motoros csillagkövető fejegységet, egy Vixen Polarie-t, amit régóta ki szerettem volna próbálni.

Hozzávalók, avagy végy egy:

– masszív állványt (erős fejjel természetesen)
– még egy állványfejet
– időzítőt
– csillagkövető motoros fejet
– tartalékelemet vagy akkupakkot

Évekig próbáltam dacolni a zajos képek készítésével, kevéssé fényerős objektívekkel, a gépem által biztosított 20-30 másodpercre korlátozva.

Számomra a csillagfotózás a következő feladatokat (gondokat) jelenti:
– masszív állvány és fej szükségessége, hogy hosszú expo alatt se rázódjon be
– fényerős, nagylátószögű objektív – minél nagyobb a látószög, annál többet lehet látható bemozdulás nélkül exponálni
– élességállítás vaksötétben
– a képzaj elkerülése fényszegény környezetben
– mélységélesség, amennyiben tereptárgyak is vannak, miközben a blendét jó lenne nyitva hagyni, maximalizálni a bejutó fénymennyiséget

A régmúltban amikor az ember fia még filmre dolgozott, nem ismertük a filmzajt, amit hosszú exponáláskor keletkezik, ezért a csillagfotózás sokkal egyszerűbbnek tűnt. A jelenlegi technika nagy előnye a korlátlan számú kép készítési lehetősége digitálisan növelve, összeadva a kapott képeket.

Egy 20-24 mm körüli nagylátószögű objektívvel kiexponálhatjuk a gép időzítője által nyújtott 30 másodpercet az elmozdulás látszata nélkül, de ehhez a 30 másodpercre 2.8 fényerő mellett is ISO800-ra van szükségünk, ami önmagában sem zajtalan, az ISO100-hoz képest. Egy csillagkövetővel viszont akár ISO100-on is tudunk fotózni, hisz több percet is képesek vagyunk exponálni, ha a tereptárgyakat nem akarjuk megörökíteni.

Igen, a tereptárgyak. A csillagkövető az (északi féltekén, látszólag a) sarkcsillag körül elforduló csillagok mozgását követi, így a képbe belógó tárgyak el fognak mosódni, ez óhatatlan. Ennek csökkentésére a Wixen egy felezett sebességet ajánl, amivel kecske is és káposzta is … a tereptárgyak picit élesebbek lesznek.
A készülék igazi erőssége viszont a tereptárgyak nélküli csillagfotózásban használható ki, ahol nagyok sok kép készíthető, majd szerkeszthető (összeadható) egybe programok segítségével, láthatóvá téve a láthatatlanul kis fényű csillagokat is.

A szerkezet a felhasználó számára egy faék egyszerűségével bír.
1. Tedd fel az állványra
2. célozd be a sarkcsillagot
3. szereld fel a fényképezőgépet, komponálj és lőjj

A készülék használható csillagok, hold és nap fotózására valamint Time Lapse fotózás megvalósítására is.

Most augusztusban hullócsillagok időszaka következik, célszerű kihasználni és kimenni a szabadba, üdítő langy estéken még kellemesebb.

Jó szórakozást!

(A Vixen Polarie-t köszönöm az ArtWork Kft-nek, ahol az bérelhető vagy megvásárolható)