8.2 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Steiner Gábor: Hogy minden kéznél legyen!

A fotós felszerelés összeállítása utazáshoz

Itt a nyár, a hosszabb szabadságok, utazások ideje, ami a legtöbb fotós számára a fényképzés főszezonja is. De hogyan is állítsuk össze fotós úti csomagunkat, hogy ne jöjjünk zavarba, egy-egy váratlanabb helyzet esetén, de cipelésében sem kelljen megszakadnunk?

A nyár évről évre megoldandó feladat elé állítja a fotóst, hiszen a Föld túlsó feléről, de még a Balatonról sem „ugorhat haza” egy-egy elfelejtett kiegészítőért, de azt sem javasolhatjuk, tömören és egyszerűen, hogy „mindent” vigyen magával. Mert ez több okból is lehetetlen. Egyrészt a hosszabb ideje fotózók annyi kiegészítőt gyűjtöttek össze, hogy sokuknál az is nehéz feladat lenne, ha azt kérnénk tőlük, hogy minden olyan tárgyukat, ami a fotózással kapcsolatos, hordjanak össze, az ebédlőasztalra, másrészt a csomagok számát és súlyát sem lehet a végtelenségig növelni.

Tanácsaink alapvetően a tükörreflexes gépek használóinak szólnak, mert a felszerelés összeállítása ebben az esetben a legbonyolultabb, de a legtöbb információ minden fotós számára hasznos segítség lehet, a szabadság megkezdése előtt.

A fotós úti csomag összeállításánál fő szempont a célszerűség. Az, hogy felkészüljünk a lehető legtöbb fotós helyzetre, miközben a felszerelésben ne legyenek átfedések (egy funkcióhoz elég egy eszközt magunkkal vinni), de legyünk biztonságban is, ha valami meghibásodik. Nem egyszerű valamennyi feltételnek megfelelni és száz százalékig valószínűleg soha nem is sikerülhet, a teljes sikert csak hazatértünk és a képek biztonságba helyezése után könyvelhetjük el.

Az úti felszerelés sokak számára régebben azt jelentette, hogy zsebre vágta kompakt kameráját, filmet és elemet pedig bárhol a világon vásárolhatott, szükség szerint. A világ közben változott, a digitális kompaktokhoz is szükség lett néhány kiegészítőre. Időközben sokan áttértek a sokoldalúbb digitális tükörreflexes fényképezőgépekre, amelyeket áruk sokak által elérhető közelségbe hozott. Ezek a gépek pedig még több ilyen eszközt igényelnek.

Fotós felszerelést nem lehet két perc alatt összeállítani, ezért már a nyaralás előtti hetekben kezdjük el összeírni, mire lesz szükségünk. Meglátjuk, a lista folyamatosan változni fog és így van ideje a tökéletes-közeli összeállítás kikristályosodásának. Ráadásul így lesz időnk előkeresni azt, amit évekkel korábban valahova elpakoltunk, és hirtelen azt sem tudjuk, hol kezdjük keresését. Mindeközben magát a felszerelést is kezdjük el összekészíteni, nehogy az utolsó pillanatban kelljen még felforgatnunk a lakást, a fent említett okokból, családtagjaink legnagyobb bosszúságára.

Táskaválasztás

A fotós táska meghatározhatja a felszerelés mennyiségét, de igaz lehet ez fordítva is, ha tudjuk, mire lesz szükségünk, ehhez választhatunk táskát. Az tehát, hogy miben visszük magunkkal fotós készségeinket, folyamatos kérdés lehet a készülődés közben. Ha sok a felszerelésünk, érdemes akár több táskát is magunkkal vinni. Egyet a teljes felszerelés szállításához, és egy kisebbet a rövidebb utakhoz, utunk célpontjában, ahol szállásunk (vagy járművünk) lesz fotós bázisunk hosszabb ideig. Ezzel a megoldással ugyanis az „éppen nem kellő” eszközök nem húzzák vállunkat, nap mint nap, mégis kéznél vannak A táskák közötti pakolgatás azonban veszélyt is rejt magában, ha az egyes eszközök nem kerülnek azonnal a helyükre, hazautazáskor könnyen ott felejthetjük őket a szállodai szobában, ahonnan nem biztos, hogy valaha is előkerülnek.
A táska kiválasztásánál fontos szempont a biztonság. Ha tehetjük, ne adjuk fel felszerelésünket, mert a postán, repülőtéren dolgozó személyzet nem biztos, hogy a legnagyobb figyelemmel bánik ezekkel a csomagokkal. Ráadásul kevés az olyan táska, ami biztonságosan zárható, hogy az út végén is meg legyen minden, amit belepakoltunk. Ha mégis feladni kényszerülünk fotós csomagunkat, válasszunk fém vagy törhetetlen műanyag koffert, amelyet gyártója – igaz, legtöbbször borsos áron – épp az extrém igénybevételre fejlesztett. Ilyen koffer mellett azonban szinte biztosan szükségünk lesz egy további, könnyű táskára is.

A „mindennapos” táskák között is nagy az eltérés és mindegyik típusnak megvannak az előnyei, de a hátrányai is. Olyant azonban nehéz találni, ami minden kívánalomnak megfelel. Ha tehetjük, nyaraláshoz válasszunk olyan táskát, amely védett a por ellen, fedele nem csupán egyetlen csattal záródik, hanem ez alatt szükség esetén behúzható cipzár is van. Az oldaltáskák segítik, hogy gyorsan elővehessük felszerelésünket, amit hátizsákból csak nehezen tehetünk meg. Viszont előbbit nehezebb egész nap cipelni, és folyton le is csúszik vállunkról, bár egyik-másikhoz létezik olyan vállpánt is, amivel hátunkra is vehetjük, így egyszerre két funkciót is kiszolgálnak. A hátizsák viszont nagyobb, elfér benne akár a notebook is, és létezik olyan oldalzsebes megoldás, amiből a zsák levétele nélkül, egy mozdulattal előkaphatjuk a gépvázat, vagy legfontosabb objektívünket. Kisebb felszerelést derékra csatolható, és a nyakon is rögzíthető „toploader” – azaz felültöltős – táskában is magunkkal vihetünk. Ennek előnye, hogy egyenletesen terheli testünket és azon fixen rögzítve, nem korlátoz a szabad mozgásban, miközben a felszereléshez is könnyű a hozzáférés, az övre pedig további bővítő tokok fűzhetők. Hátránya, hogy a felépítéséből adódóan, csak kevesebb eszköz befogadására alkalmas. Ha tehetjük, válasszunk olyan táskát, amelyhez „esőkabát” is tartozik. Bár a táskák nagy része magában is vízhatlan, egy ilyen, a táskára húzható kiegészítő még nagyobb biztonságot nyújt. Ráadásul ez általában kifordítható és egyik oldala ezüstös, ami visszaveri a napfényt, így a felszerelést védi a túlzott felmelegedéstől is.

A modulrendszerű övek kiküszöbölik ezt a hátrányt. Sok különböző táska rögzíthető rajtuk és mellénnyé is bővíthetők, így rengeteg tároló helyet biztosítanak. Sajnos ezeknek a kiváló eszközöknek is van hátrányuk, mégpedig az, hogy minden modult külön-külön kell megvásárolni, és ezek nem olcsóak. Igaz, lehet fokozatosan bővíteni és csak azt kell megvenni, amire épp szükség van.

Külön kérdés a ma mindenki által mindenhova hurcolt notebook kérdése, amelyet magunkkal vihetünk külön táskában, vagy a hátizsák speciális rekeszében, de létezik oldaltáskában is erre alkalmas gyártmány, ettől azonban már garantáltan leszakad a vállunk estére.

Kamera és objektívek

Kevés fotós van, akinek tükörreflexes gépvázból több is van. Bár az kétségtelen, hogy az egyik váz elromlása esetén nagy segítség a másodgép, ez azonban a legtöbbször felesleges súlytöbbletet jelent, hiszen nem gyakran romlanak el a mai modern D-SLR-ek. Viszont, ha tehetjük, érdemes egy kompakt kamerát is magunkkal vinni, nem jelent igazi súlytöbbletet, viszont szükség esetén kihúzhat minket a csávából, és így az egyszerűbb helyzetekhez – pl. délutáni kávézáshoz az Eiffel torony tövében – nem kell a nagyobb felszerelést magunkkal cipelnünk. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy ennek a fényképezőgépnek az alapvető kiegészítői is a csomagba kerüljenek.

Az objektívek kérdése jelenti a legnagyobb dilemmát a fotós számára, hiszen ebből a legtöbbször több is van a fotós arzenálban. A nagy gyújtótávolság-átfogású utazó zoomok (akár 24-300 mm) a súly és az egyszerű használat szempontjából ideálisak, hiszen ehhez az átfogáshoz profi zoom optikából legalább kettő kell, azonban az ezek nagy fényerejéből adódó, nagyobb választható zársebesség például madár- vagy sportfotózásnál jó szolgálatot tehet. Ráadásul éjszaka is jobban használhatók, akár állvány nélkül is, és képminőségük is jobb. A fix fókusztávolságú objektívek túl nagy súlyt jelentenek, ezért ezekből legfeljebb egy 100-150 mm fókuszú portré-, vagy közelfényképezéshez megfelelő makrooptikát érdemes a zoom mellé pakolni, de enélkül is garantáltan kiválóan elboldogulunk, így jól gondoljuk meg, megéri-e a cipekedést.

Az objektívek maguk is igényelnek néhány kiegészítőt, különféle szűrőket, napellenzőket. A szűrők legismertebbike, skylight szűrő a filmes korszakban jótékony hatással volt a légkör és a nem látható sugárzás okozta élesség csökkenés javítására, ám a digitális kamerákhoz sokan nem ajánlják, pedig előnyeik ebben az esetben is elvitathatatlanok, mindössze arra kell ügyelnünk, hogy jó minőségű, többszörös bevonatú, tükröződésmentes skylight szűrőt válasszunk, amelynek másik jó tulajdonsága, hogy megvédi a drága objektív-frontlencsét, ha egy hevesebb mozdulattal odaütnénk azt valamihez. Aki azonban semmiképp nem szeretne szűrőt használni, a védelem okán ne mondjon le a napellenzőről, amit persze a szűrővel együtt is használhatunk, sőt ajánlatos is használnunk, a beeső fénysugarak kordában tartására. Ugyancsak jó szolgálatot tehet egy cirkuláris – és semmiképpen nem lineáris – polárszűrő is, ha víztükör vagy üvegfelületről szeretnénk a tükröződéseket eltüntetni. Arra azonban ügyeljünk, hogy a fémes csillogás polárszűrő használata esetén is megmarad. A semleges szürke szűrők a D-SLR kamerák ISO tartományának szélesedésével veszítettek létjogosultságukból, de túl erős fény esetén napjainkban is jó szolgálatot tehet egy közepes értékű szürke szűrő. Arról se feledkezzünk el, hogy objektíveink frontlencséjének átmérőjéhez illő szűrőket vigyünk magunkkal. A trükkös szűrőket azonban nyugodtan otthon hagyhatjuk, velük csak mesterkéltté tehetjük képeinket. Az ilyen „trükköket” ma már mindenki ismeri, és különben is, a legtöbbnek a hatását szoftveres úton, utólag is szimulálhatjuk.

A fotós felszerelés az intenzív használat, és az esetleges extrém körülmények között fokozottan ki van téve szennyeződéseknek, ezért semmiképpen ne feledkezzünk meg az objektív és a gépváz belsejének (tükör, szenzor) tisztítására alkalmas felszerelésről, amelyben legyen valamilyen levegő fúvó eszköz (pumpa, levegő-spray), azon szennyeződések eltávolítására, amelyek az egyszerű letörléssel mikro-karcolásokat okoznának a kényes felületeken, valamint a tapadó szennyek eltávolítására alkalmas ecset, és szálmentes optikai kendő. A legjobb, ha olyan tisztítóeszközöket (pl. Lenspen) választunk, amelyek tisztító felülete is védett.

Fontos része a felszerelésnek a vaku, annak ellenére, hogy a legtöbb fényképezőgép tartalmaz beépített villanófényt. Ez azonban csak direkt villanásra alkalmas, és hatótávolsága is kicsiny, ezért ne a gépre tűzhető vakun takarékoskodjunk. Vigyük magunkkal, esetleg fényterelővel együtt, de a külön tápegységet nyugodtan otthon hagyhatjuk, akárcsak a makro-vakut, hacsak nem határozott éjszakai makrózási céllal, vagy dolgozni indulunk idegenbe.

A fotósok legtöbbjének az állvány okoz dilemmát, vigyem vagy ne vigyem alapon. A háromlábú állványok valóban jól használható csoportja általában súlyos és nagy, ezért csak célzott használatra érdemes magunkkal cipelni. Egy egylábú állvány szállítása egyszerűbb, és a legtöbb esetben elegendő is, igényeink kiszolgálására. A speciális, érdekes megoldásokat, mint a fa törzsébe facsavar-szerűen behajtható, vagy az autó ablaküvegére rögzíthető állványokat jobb, ha elfelejtjük, hiszen korlátozott a felhasználásuk, és teherbírásuk is sok esetben hagy kívánnivalót maga után, mi több, kárt is okozhatunk velük, például a természetben, vagy magunknak, amikor a túl súlyos felszerelés alatt, vagy egy véletlen mozdulat következtében búcsút mondhatunk autónk oldalüvegének. Mi több, fotós felszerelésünk is megsérülhet.

Amikor fotós csomagunkat összeállítjuk, talán a legfontosabb, hogy a megfelelő mennyiségű és kapacitású adattároló és tápellátást biztosító eszköz mindig rendelkezésre álljon. Nevezetesen a memóriakártyák és a fényképezőgéphez és kiegészítőkhöz illő speciális és AA/AAA akkumulátorok. Ha ez utóbbiakból nagykapacitásút (2500 mA fölött) választunk, számukat csökkenthetjük. Ne feledkezzünk meg az akkumulátorokhoz való, a célállomások hálózati feszültségének megfelelő töltők becsomagolásáról sem. Memóriakártyából célszerű többet is magunkkal vinni, és nem biztos, hogy a legnagyobb kapacitásúak a megfelelőek, mert egy kártyahiba esetén ezekkel akár több ezer, pótolhatatlan képet is elveszíthetünk, míg egy kisebb kártyával a veszteség is kisebb lehet. Aki pedig filmmel dolgozik, ne feledkezzen meg a megfelelő minőségű és mennyiségű film beszerzéséről, mert az általános kereskedelemben nem biztos, hogy a megszokott filmünkhöz hozzájuthatunk. A film esetében gondoskodnunk kell a tárolás és a szállítás megfelelő körülményeiről is. Ha memóriakártyát használunk, érdemes elgondolkodnunk egy merevlemezes tároló beszerzéséről. Ez nem nagy költség – különösen, ha merevlemezünk van otthon, és csak az eszközt kell megvennünk -, és garanciát jelent képeink biztonságát illetően, hiszen még egy elromlott winchester is javítható.

Napjainkra a notebook általánossá vált, sokan egy percre nem válnak meg tőle. Bár némelyikük nem a legkönnyebbek közé tartozik, mégis érdemes lehet magunkkal vinnünk nyaralásunkra is, főképp, ha van mobil Internet kapcsolatunk, hiszen így akár egy szerverre is feltölthetjük megvédeni kívánt fotóinkat, de maga a notebook is az egyik legbiztonságosabb mentési lehetőség. Ne feledjük azonban, hogy a mobil Internettel külföldön pillanatok alatt óriásira növekedhet telefonszámlánk végösszege, mert a roaming (barangolási) díjak igen magasak. Külföldi út előtt ezért mindig tájékozódjunk mobil szolgáltatónknál a költségekről!

Nyaralás közben a legtöbb időt a szabadban töltjük el, amivel az időjárás viszontagságainak tesszük ki fényképezőgépünket és magunkat. A fotós táskák védelméről már esett szó, de ugyanilyen módon, speciális eső- és napvédő huzattal felszerelésünket is megvédhetjük a káros hatásoktól. Ugyancsak érdemes magunknak is felkészülnünk meglepetésekre, megfelelő ruházattal, így a vékony, kapucnis esőkabát, vízmentesített cipő, az igénybevételt jól tűrő, és az apróságoknak is helyet biztosító, sokzsebes kényelmes fotós mellény és nadrág utunk során többször is jó szolgálatot tehet, különböző körülmények között. A csomagban mellettük helyet kaphat egy nagy nagyítású, összecsukható, könnyű távcső és a személyes holmiknak (autókulcs, igazolványok, telefon stb.) helyet adó, biztonságosan záródó övtáska is.

Végezetül essék szó a hordozható fotónyomtatókról is, amelyekkel akár felszállás előtt és készíthetünk egy utolsó, sajátgyártású képeslapot, hiszen saját akkumulátorukkal nem szükséges konnektor-közelben lennünk, sőt kábelekre sincs szükség, a Bluetooth technológiának köszönhetően. Nyomtató nélkül azonban kiválóan meglehetünk, hiszen fotóinkat mobil telefonunk e-mail szolgáltatásával is továbbíthatjuk.

A speciális fotós túrák olyan kellékei, mint például a lessátor, amelyben esetleg tucatnyi órát is el kell töltenünk, külön történet, amely önmagában is megér egy értekezést.

Steiner Gábor

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles