Percre pontosan a Nap nyomában!

0
45

Tablet dömping van. Mindenhol tabletet árulnak, ilyet, olyat. Picit fura amikor valaki már a fotózást is tablettel oldja meg, számomra rosszul néz ki és esetlen is. Persze meg kell hagyni vagy olyan eset amikor a nagy képernyőt jobban látni.

Minap viszont megtörtént velem is, hogy kivonultam a Halászbástyára tablettel fotózni. Legyőzve minden szégyenérzetemet és a legnagyobb határozottsággal elkészítettem a mellékelt képeket.

Nemrég ugyanis ajánlottak egy fotósoknak nagyon hasznos kis programot, ami a tablet gyorsulás és mágneses érzékelőjét használva a kameraképen komponálva mutatja meg a Nap (és persze a Hold) várható helyét, a neve pedig: Sun Surveyor.

Segítségével korlátozott kilátás esetén vagy szűkös rálátást biztosító égi felületekre esetleg együttállásokra is készíthetünk pontos tervet. Megtervezhetjük egy épület, magányos fa és a Nap pontos viszonyát, a kompozíciót, a fényképezőgép pontos helyét. A Nap vagy Holdkelténél nagyon fontos a tervezés, hisz a felbukkanás pillanatában a megfelelő helyen kell lennünk, a megfelelő felszereléssel, kevés az idő a módosításra, ha éppen van.

A kivágást, a használandó objektíveket már fejben kell hozzátervezni, erre a program nem ad segítséget.

Ha valaki amiatt tervez tabletet vásárolni, hogy a terepen használja, fontos, hogy jól nézze meg milyen érzékelők vannak a gépben, ugyanis a tableteket az ártól függően pakolják tele érzékelőkkel, vagy nem. Azt hiszem még a legolcsóbb tabletben is található gyorsulásérzékelő, ezzel lehet játék közben kanyarodni, ha bedöntjük a gépet. Drágább tabletben már lehet GPS, mágneses iránytű, fénymérő és még ki tudja mennyi érzékelő.

A Sun Surveyorhoz szükséges a mágneses érzékelő és a gyorsulásmérő, enélkül nem használható. A program ára kb. 1500 Ft, az ingyenes verzióból hiányzik ez a funkció (az érzékelők tesztelésére viszont tökéletes), tehát nem próbálható ki vásárlás nélkül, de ennyit biztosan megér.