ESSL ART AWARD 2013 – Ébli Gábor a kiállításról

0
131

Május 16-tól június 9-ig a Házban látható az ESSL ART AWARD CEE 2013 tíz hazai jelöltjének közös kiállítása. A műfaji megkötések nélküli pályázaton Bulgária, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország és – idén először – Törökország művészeti egyetemeinek hallgatói vehettek részt, az ötödik alkalommal meghirdetett pályázaton több mint 500 fiatal művész indult. Az osztrák műgyűjtő házaspár, Agnes és Karlheinz Essl által alapított díjról 12 tagú nemzetközi zsűri döntött. A hazai fődíjasok: Kopacz Kund és Zékány Dia. Az Union Biztosító különdíját is Kopacz Kund nyerte el, pedig alkotói meghívást kapott a klosterneuburgi nemzetközi kiállításra.

Nem meglepő élmény gazdag és érdekes fotókban bővelkedő tárlatot látni a Mai Manó Házban, Ébli Gábortól, a kiállítás kurátorától azonban megtudtuk, hogy a Jelöltek Kiállítása esetében csak a véletlen szerencsének köszönhető a helyszín és a kiállítási tárgyak közötti összhang. A műfaji megkötések nélküli pályázatra idén nyolc ország művészeti egyetemeinek több mint 500 hallgatója küldött be festményeket, szobrokat, installációkat, fotókat, fotósorozatokat valamint filmes vagy videós munkákat. Egy pályázó maximum három alkotással indulhatott, a tíz ország 1tizenkét szakemberéből álló zsűri internetes szavazással választotta ki a legsikeresebb tíz pályázót, majd helyszíni zsűrizéssel döntött a két, azonos értékű fődíj és a VIG Special Invitation odaítéléséről. A zsűri törekedett arra, hogy a pályázók teljesítményét az adott műfaj sajátosságait és a művész saját vállalását figyelembe véve értékelje.

A kiállítás kurátora a mellékelt videóban bemutatja a kiállítást és az alkotókat, valamint érdekes új szempontokat vet fel a kiállított műalkotásokkal kapcsolatban.