8.2 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Kicsi és funkcionális Samsung

Elöljáróban

A Samsung a tavaly bemutatott NX1000 fényképezőgéppel azokat a fotósokat célozza meg, akinek fontos a képminőség és a lehetőségek bővítése, de nem akar nagyon drága és súlyos felszereléseket vásárolni. Egyszóval az amatőr vagy hobbi fotósokat.

A Samsung az NX rendszerhez kifejlesztett 20,3 megapixeles APS-C CMOS szenzorral készíti a Samsung NX1000 cserélhető-objektíves fényképezőgépet. Ráadásul az új szenzor Full HD videorögzítésre is képes.

Kézbe véve az apróságot egyből érthetővé válik, hogy a kis méret és tömeg jegyében készült. A fényképezőgép kiválóan hordozható, akár zsebben is elfér, így ideális útitárs. Akik tartottak már órákon keresztül nagy DSLR gépeket a kezükben vagy lógatták a nyakukban, egyből megértik a pehelykönnyű NX1000 nagy előnyét. Ugyanakkor az NX1000 külseje is vonzó, akár kis ékszerként tekinthetünk rá. A modern és kecses megjelenés eleganciát és kifinomultságot kölcsönöz egy olyan készülékkategóriának, ami általában inkább csak a funkcionalitásával és nem a küllemével szokott kitűnni. Az NX1000 váz három színben is megvásárolható, az optikák pedig két színben érhetőek el.

Samsung NX1000 fényképezőgép bemutató

Samsung NX1000 fényképezőgép szemből

A Samsung NX1000 fényképezőgépet ellátták beépített Wi-Fi-vel is, így – arra alkalmas helyeken – akár útközben is megoszthatjuk a legkedvesebb pillanatokat a családdal és a barátokkal.

A gyártó szerint az NX1000 szupergyors képkészítési képességgel és szinte bármelyik rendszer-fényképezőgépet maga mögé utasító ultragyors autófókusszal rendelkezik. A 8 kép/s sebességgel a gyorsan mozgó témákat is tű élesen kaphatjuk lencsevégre. Az NX rendszer képérzékelője normál beállítások mellett akár 12 800-as értékig terjedő ISO-tartománnyal rendelkezik. Még este, beltérben is készíthetünk képeket minimális zajszinttel, finom tónusokkal és valósághű színekkel, vaku használata nélkül.

Samsung NX1000 fényképezőgép bemutató

Samsung NX1000 fényképezőgép hátulról az LCD-vel és a kezelőgombokkal

 Az én véleményem

A Samsung NX1000 fényképezőgépet kézbe véve tényleg meglepődik a nagy DSLR vázakhoz szokott fotós. Első körben alig találtam rajta a fogást – igaz nem kicsi méretű a kezem –, és ez így maradt a második körben is. Nem a nagykezű embereknek tervezték, ellenben kolléganőm első pillanattól kezdve összhangban volt a kis fehérséggel.

Samsung NX1000 fényképezőgép bemutató

Samsung NX1000 fényképezőgép felülről a módválasztó tárcsával

A tárcsák és gombok a megszokott elrendezést mutatják, főleg a jobb kéz hüvelykujjával irányíthatjuk. Egyedül a gyors videórögzítő gomb volt minduntalan rossz helyen. Gyakran csak véletlenül indult el a mozgóképrögzítés, mert az ujjam pont ott támasztotta meg a vázat.

Használhatóságát tekintve jó fényképezőgépnek nevezhetem. Bekapcsolás után nagyon gyorsan felvételi állapotba kerül. A számunkra kívánatos alap funkciók is egyszerűen és egyértelműen elérhetők, áttekinthetők. Persze vannak olyan apróságok, melyek csak menün keresztül lehet elérni, mint pl. az AF mód, a kiegészítő vaku villanási módja vagy az érzékenység. Ugyanakkor felfedezhetünk hasznos kiegészítőket, mint pl. a virtuális vízszintező vagy az LCD-re vetített hisztogram.

A fényképezőgép nem rendelkezik beépített vakuval, de a mellé adott kis villanó pontosan annyit ér, sem többet sem kevesebbet. Ugyanakkor a gyártó honlapján nem lehet felfedezni nagyobb kapacitásút ebből a kiegészítőből, amiért a fényképezőgép használata jelentősen korlátozottá válik.

Technikai adatok:

Bemutatás dátuma: 2012-04-19

Képpontok száma (millió): 20,3

Max. felbontás (képpont): 5472×3648

Képarány 1/1, 3/2, 16/9

Érzékelő mérete (mm): APS-C (23,5×15,7)

Érzékenység (ISO): Auto, 100–12800

AF pontok száma: 15

Gyújtótávolság-szorzó: 1,5×

LCD (cm): 7,6 cm, fix

Kereső: nincs

Beépített vaku: nincs

Max. folyamatos felvétel (kép/s): 8

Audiócsatornák száma: 2 (sztereo)

Video max. felbontása (képpont, k/s): 1920×1080 (30)

Adattároló: SD / SDHC / SDXC

Tömeg (g): 222

Méretek (mm): 114×63×37

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles