18.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Hasznos holmik 1 – Nem minden a jó fényképezőgép

A fotós legfontosabb eszköze a fényképezőgép, de számos olyan apróság van, ami kényelmesebbé teszi a munkát, hogy a fotós csak a komponálásra figyelhessen. Ezekből mutatunk be néhányat, teljesen szubjektíven válogatva közülük.

A megfelelő alapfelszerelés előfeltétele a jó fotónak, természetesen akkor, ha a gépet kezelő fotós is rendelkezik a szükséges tudással. A munkát azonban nagyban megkönnyítheti egy-egy olyan kiegészítő, amit vagy kimondottan egy célfeladatra fejlesztettek, vagy általános céllal, az ergonómia, a fotósok szokásai és a leggyakrabban előforduló fotózási helyzetek ismeretében alakítottak ki, Ilyen lehet egy jól megtervezett, kényelmes vállpánt, egy csendes környezetben jól kihasználható zajcsökkentő huzat, vagy egy sokoldalúan használható, kisméretű állvány is.

Sun Sniper vállszíjak

Bár nem a legolcsóbbak, gyorsan népszerűvé váltak a Sun Sniper speciális vállszíjai, amelyek a megszokottól letérő módon közelítik meg a fényképezőgép hordozásának kérdését. Bár saját tapasztalatunk is az, hogy ezeket az eszközöket gyorsan meg lehet szeretni, nem kétséges, hogy a népszerűség oka az újdonságban is rejlik.

Első hallásra furcsa definíció egy vállszíj esetében a gyorsaság, pedig egy akciófotósnak egyáltalán nem mindegy, milyen gyorsan kerül kamerája üzemkész helyzetbe. Ez különösen igaz akkor, ha a gyorsaság miatt egyszerre több fényképezőgépet is használ, különböző gyújtótávolságú objektívekkel. A hagyományos vállszíjak nem csupán a gyorsaság tekintetében nem nevezhetők közel sem ideálisnak. Amellett, hogy a vállon viselt kamerát használatukkal nehéz a szemünk elé emelni, nyakba akasztva a gerincet terhelik, főképp nehezebb gépek és nagy teleobjektívek esetén, ami egész napos használatkor nagyon kényelmetlen lehet. Ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére születtek meg a Sun Sniper vállszíjak, amik ugyan kiválóak, mégsem hiba nélkül valók, de kis ötletességgel akár magunk is tovább fejleszthetjük, de hibáikat a fotósok visszajelzései alapján a gyártók is orvosolni fogják.

Az alap-vállszíj, a Sun Sniper ONE három részből áll. Maga a szíj egy körbefutó pánt, amelynek hossza állítható. A hozzá tépőzárakkal csatlakozó vastag vállpárna kétrészes, hogy jobban felfeküdjön a váll első és hátsó részére. A vállpárna belső felülete csúszásmentes puha anyaggal borított, míg a szíj további részei nagy kopásállóságú gyöngyvászonból készültek. A szíj része a „lengéscsillapító” is. Ez egy, a pántba épített, puha anyagból készült betét, ami a vállszíjon lógó fényképezőgép lengését hivatott csökkenteni. A harmadig fő egység a szíjon akadálymentesen futó, körbeforgó, erős karabiner, amihez a fényképezőgép állványmenetébe csatlakozó csavar csatlakozik. A csavaron egy vastag gumilap is található, ami egyrészt védi a fényképezőgép alját a csavar okozta sérülésektől, másrészt összenyomódva biztonságos és rugalmas rögzítést tesz lehetővé.

A fényképezőgép a szíjhoz egyetlen ponton, az állványmenetnél csatlakozik, így nyugalmi állapotban a vállunkon keresztbe vetett – tehát a gerincet nem terhelő – szíjon fejjel lefelé lóg. Ez első hallásra, de látásra is kicsit ijesztő, hiszen a csavarmenet egy könnyen oldható rögzítés, és a fotós első gondolata az, hogy gépe rommá törik, ha a menet valamilyen módon kicsavarodik. Lehet is ennek reális esélye, de a tapasztalatok szerint a rögzítés biztonságos, a csavar egész napos intenzív használat során sem lazul ki.

A megoldás azonban valóban gyors, a vállunkon lógó gép késedelem nélkül emelhető a szemünkhöz, a vállpánt mozdulása nélkül, ami nagy előny a hagyományos nyakpántokkal szemben, hiszen ezek ilyen mozdulat esetén szinte mindig útban vannak. Nyugalmi állapotban a saját súlyánál fogva viszonylag stabilan lógó gép hátrafelé néző objektívvel, a derekunk mögött van, így nincs útban, amikor éppen nem dolgozunk. Sőt leülni, leguggolni is kényelmesen lehet vele.
A Sun Snipernek nem a ONE az egyetlen terméke. Továbbfejlesztet változata a STEEL, amelynek szíjában acélsodrony fut körbe. Ez megakadályozza azt, hogy tolvajok levágják a szíjról a hátunk mögött lelógó kamerát. A Sun Sniper annyira biztos a dolgában, hogy 500 USA dollárig biztosítást is vállal a STEEL kameraszíjra.

A gyártó gondolt a több fényképezőgéppel dolgozó fotósokra is. A DUBLE-PLUS vállpántja két kamera hordozására ad módot. Ennek állványcsavarjai már csapágyazottak, így nincs szükség a ONE esetében használt karabinerre, ami felsértheti a fényképezőgép alsó peremét. A TRIPLE-PRESS modell már majdnem mellény, a fotóriporterek igényei szerint kialakítva, három fényképezőgép számára, PRESS felirattal elöl és hátul, zsebekkel az újságíró-igazolvány és az apróságok (toll, jegyzetfüzet, telefon stb.) számára, kis hátizsákkal és övtáskával kombinálva, és több, kiegészítők rögzítésére alkalmas gyűrűvel, a nagyobb fotós felszerelés számára.

A Sun Sniper vállszíjaknak, bár tökéletesnek tűnnek, akadnak hibáik is. Az első és legfontosabb, hogy a lelógó kamera szabadon mozog, így könnyen odaüthetjük bármihez, ha pedig hátunk mögé toljuk, nincs szem előtt, ez szinte felhívás a tolvajok számára, akik – ha a gépet nem is – az objektívet könnyedén magukévá tehetik. Jó megoldás lenne a vállszíj alsó rögzítése a combhoz, ami ugyan kicsit korlátozná a kamera mozgását a szíjon, de jobb védelmet biztosítana felszerelésnek és a szíjat is biztosabban tartaná, hiszen tapasztalatunk szerint egy gyors mozdulatnál a vállpárna időnként elcsúszik a helyéről, ha a szíj megmozdul. További probléma, hogy a fotós táskát csak azon az oldalon viselhetjük, ahol vállunkon nyugszik a Sun Sniper vállpárnája is. Ez kényelmetlen, bár a tépőzáras vállpárnába elvileg belehúzhatjuk a táska szíját is, azonban ez gyakorlatilag lehetetlen, hiszen a párna szélességét a szíjhoz és nem a táska szélesebb pántjához méretezték.

A Sun Sniper vállszíjak hibáik ellenére is gyorsan megkedvelhetők. Tapasztalatok szerint, ha valakinek módja volt kipróbálni, hamarosan be is szerzett egy ilyen eszközt, annak ellenére, hogy ára nem olcsó. Az egykamerás pánt ára 18 ezer forint körüli indul, míg a dupla pánt 40 ezer forintba kerül. A TRIPLE-PRESS pánt hazai forgalmazásról még nem rendelkezünk információval.

McGoat zajelnyelő huzat

Ha valaki dolgozott már a Művészetek Palotája Batók Béla Nemzeti Hangversenytermében, tudja, hogy a légy zizzenése is hallható egy piano zenei szakasz közben, és rosszalló pillantások kísérik a tükör felcsapódását. A sokféle terméket forgalmazó magyar McGoat e probléma megoldására kínál rendkívül gazdaságos megoldást. A www.mcgoat.hu honlapon megvásárolható, a cég saját fejlesztésű és gyártású zajelnyelő huzata több színben is kapható, ára mindössze 5 500 forintba kerül. Egyféle méretben kapható, de ez megfelelő egy markolattal felszerelt profi fényképezőgép befogadására is.

A huzat alján nyílás található, itt helyezhető a tokba a fényképezőgép és állvány használata esetén az is e nyíláson keresztül kapcsolódik a kamerához. A nyílás zipzárral zárható. Az frontoldali kerek nyíláson csatlakoztatható a szükséges objektív, a hátoldalon pedig egy átlátszó műanyag ablakon keresztül látható a kép a keresőben vagy az LCD kijelzőn. Az ablak anyaga elég puha ahhoz, hogy a rajta keresztül kezelhessük a kijelző körüli gombokat. Az eszköz jobb oldalának csőszerű meghosszabbításán, mint egy kesztyű szárán keresztül érjük el a fényképezőgép exponáló gombját és az olyan fontos kezelőszerveket, mint az első-hátsó vezérlőtárcsák vagy a fő funkciókat (pl.: AF pont választás) vezérlő joystick. A huzat külső anyaga vízhatlan PTP. Tekintettel arra, hogy ahol a hang nem távozik ott a hő sem, a huzat belső bélése pamut. A külső és első burkolat között található a zajszigetelő anyag, amely kb. a hang 70 százalékát képes elnyelni.

A huzatot első sorban komolyzenei koncertekre, színházi előadásokra ajánlják, zajcsillapítás céljára, de kiválóan alkalmas természetfotózáshoz is, hiszen nagy hidegben melegen tartja a gépet és ezzel megnöveli az akkumulátor teljesítő képességét is, valamin védi a gépet a nedvességtől is.

Három az egyben állvány

A kínai Giotto’s számos fotós kiegészítő mellett a svájci Gitzo termékeinek mintájára gyártja állványait és a hozzájuk tartozó különféle kiegészítőket. A márka gyorsan népszerű lett Magyarországon, hiszen a csúcstechnológiás anyaghasználat (alumínium vagy karbonszál) és gyártás kiváló minőséggel párosul, ráadásul az állványok ár-érték aránya bárki számára lehetővé teszi, hogy professzionális minőséghez jusson.

A most Kiadónknál vendégeskedő MM5570 típusjelű állvány egy alumíniumból készült monopod volt, amely több funkciót is kínál felhasználójának. A négyrészes állvány alumínium csövekből készült, külső átmérője 32 mm. A csövek egymásban történő elfordulását hosszanti horony akadályozza meg. A csövek küldő felületét feketére eloxálták, és az állvány szivacsburkolatot is kapott, hogy hideg időben ne fagyjon a csőhöz a fotós keze. Az egyes szekciókat rögzítő gyűrűk szélesek és csúszásmentesek, a biztonságos rögzítéshez nem szükséges erőből meghúznunk őket. Az állvány tartozéka a billenőfej is, ami tovább növeli az ár-érték arány kiválóságát. A billenőfej egy irányba fordítható, rögzítése szintén nem igényel nagy erőt. A fejbe korong alakú gyorscseretalp csatlakozik, ennek forgathatósága biztosítja a gép minden irányú beállításához szükséges második dimenziót. A benne lévő állványcsavar megfordítható, így mindkét szabványos méret rendelkezésre áll. Az állvány maximális teherbírása 15 kg, minimális és maximális magassága 64, illetve 177 cm.

A műszaki adatok azonban édeskeveset mondanak el a sokoldalú egylábúról, amelyet szinte bárhol, bármire használhatunk. Bár egylábúnak született, legalsó szegmensében három lábat rejt, amit a zárókupakba csavarva stabil állványt kapunk, amely megáll a saját lábán is. De ez még nem minden, a kiegészítő lábak közül kettő a dönthető fej alatti gallérban is rögzíthető, így az M5570-el földközeli élmények is könnyedén fotózhatók. Ennek a típusnak kapható egy kisebb és egy nagyobb testvére is, valamint más talp- és fejkialakítással eltérő egyéni célokat kiszolgáló változatok is. A Giotto’s egylábújának ára bruttó 20 ezer forint körül alakul, amely árban a tartozék állványtáska is bennfoglaltatik. Az állvány apró hátránya, hogy az alja gömb alakú, nem szerelhető fel rá a jól használható fémtüske vagy csúszásmentes gumitalp.

Steiner Gábor

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles