23.2 C
Budapest
csütörtök, augusztus 18, 2022
Kezdőlap!videóGőbölyös Luca: Háttér - kiállításmegnyitó 2013.01.14

Gőbölyös Luca: Háttér – kiállításmegnyitó 2013.01.14

Gőbölyös Luca Háttér / Background című kiállításának megnyitójára a Raiffeisen Galériában. került sor. A kiállítást megnyitotta Bicskei Éva Phd művészettörténész. A tárlat megtekinthető: 2013. március 17-ig.

***

Párhuzamosan a “szingli” életforma erősödő térhódításával, a posztszocialista országokban, különösen pedig a jelenkori Magyarországon, a tradicionális és konzervatív női szerepekhez való visszatérés jellemző, megtámogatva a hivatalos állami retorikával. A média nem csupán reflektál a nő megváltozott társadalmi szerepére, hanem e szerep definíciójának egyik forrása is és az ilyen irányú szocializáció egyik fontos táplálója is…
Háttér fotósorozatom alapjául egy fantasztikus képanyag szolgált: 19. századi, viktoriánus kori csecsemő- és kisgyermek fotográfiák. Az 1850-70-es években még olyan hosszú volt az expoziciós idő, hogy nem tudták a csecsemőket egyedül fényképezni, mert bemozdultak volna, viszont az anyjuk meg tudta tartani őket az ölében biztonsággal és nyugalomban. Ezeken a képeken az az érdekes, hogy az anyát letakarták, így ő többé-kevésbé belesimul a háttérbe, illetve ő maga válik háttérré ezeken a gyermekekről készült műtermi portréfotókon. Mai szemmel fura, sokféle asszociációra ösztönző képek a végeredmények.
Az anya jelen is van meg nem is, segíti, tartja a csecsemőt, de nem látható módon, és nem tud jelen lenni a kisbabáról készülő fotográfián, mintegy szimbolizálva a két élet elkülönülését, és mindkettejük számára – egészen más módon – egy új élet kezdetét. Ezek a képek számomra azt is reprezentálják, ahogyan az intézményredszer kezeli a nőket, ha anyává válnak.
Júliusban szültem, ami nagy változást hozott a terhesség végéig nagyon intenzív munkával töltött életembe. Háttér sorozatom ennek az új szerepnek, feladatnak a milyenségével, helyével, megitélésével foglalkozik. A kiindulásul használt fotográfiák annyira megérintettek, hogy elkezdtem ilyen képeket készíteni az én kislányomról, Almáról. A képeken való rejtőzködés illetve a lepel mögül való kikandikálás más megvilágításba helyezi az anyaszerepet, amely a napi politikában heroizálódott.
A fotóim, ellentétben a viktoriánus portrékkal, külső térben készülnek, más-más vidékeken, városokban, mert rendkívül sokat utazunk. Így a képek rögzítik azt is, hogy merre járunk, mint egy hagyományos képeslap, vagy Facebook-bejegyzés, utalásként a fotográfia megváltozott társadalmi státuszára és szerepére, továbbá az emberek magánéletének szinte azonnali nyilvánossá válására. Fotóim ugyan digitális adaptációi a viktoriánus fotográfiáknak, de technikailag nem manipuláltak… Képeim egyrészt a gyermekemről készült portrék, másrészt az anyai identitás metamorfózisai. (részlet a projekt leírásból)

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>
Budapest
tiszta égbolt
23.2 ° C
23.3 °
23.2 °
58 %
3.1kmh
0 %
csü
37 °
pén
39 °
szo
33 °
vas
23 °
hét
24 °

További friss hírek