Hogyan kerüld el a piros szemet a fotókon?

0
73

Amikor egy kompakt fényképezőgéppel készítesz fotót úgy, hogy közvetlenül a portréalanyod szemébe vakuzol, elkerülhetetlen a piros szembogár. A cikkünkben a Sony szakértőjének, Kiss Attilának a segítségével tanácsokat adunk arra, hogy hogyan kerüld el az „ördögi szemeket”.
Egy baráti „összeállós” kép vagy egy családi fotó készítése után mindig izgatottan nézzük vissza a képeket reménykedve abban, hogy megúsztuk a piros szemet legalább egy képen! Sajnos szinte mindig csalódnunk kell…

A piros szemet az okozza, hogy a vaku fénye visszaverődik a szembogárról, ami a benne található vérerek miatt pirosra színeződik. A legtöbb kompakt fényképezőgép esetében a beépített vaku közvetlenül a lencse felett található, ezért a szembogárról visszatükröződő fény szinte biztos, hogy egyenesen az optikába verődik vissza. Ne hagyd, hogy ez a kedvedet szegje, a piros szemek elkerülésére több nagyon egyszerű megoldás is van!

Ne használj vakut, ha nem muszáj!
Ezt az egyszerű trükköt gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni. Amennyiben lehetséges, kerüld el a vaku használatát, inkább használd a körülötted lévő rendelkezésre álló fényforrásokat. Például állítsd a portréalanyt egy lámpa mellé, vagy valahogyan próbáld megnövelni a körülötte lévő fényt. Ha erre nincs mód, akkor válassz olyan helyszínt a kép készítéséhez, ahol a lehető legtöbb fény éri a portréalanyt. Nem megfelelő fényviszonyok esetére fejlesztette ki a Sony az ExmorR képérzékelőt. Ezen szenzorral felszerelt Sony fényképezőgépekkel még félhomályban is éles képet készíthetünk, vaku nélkül. Az ExmorR szenzor a hagyományos képérzékelőkhöz képest akár kétszer több fényt enged át, javítva a képminőséget.

Azonban vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen a vaku használata. Szerencsére erre is van megoldás! Használj valami – bármi – olyan segédeszközt, amivel a vaku nagy fényerejét csökkenteni tudod. Ilyenkor jöhet szóba egy fehér asztali szalvéta, zsírpapír vagy bármilyen olyan papír, amit könnyű átvilágítani! Fogj egyet, tartsd a vaku elé és használd fényszűrőnek! Itt a lehetőségeknek már csak a kreativitásod szabhat határt!

Sony tippje: Ha a vaku elé tartasz egy fehér névjegykártyát vagy kártyalapot 45 fokban megdöntve, úgy, hogy a kártyalap alsó széle összeérjen a vaku alsó szélével, akkor a fény a plafonról fog visszaverődni a portréalanyra. Ha így vakuzol, biztosan elkerülheted a piros szemeket – persze a trükk csak zárt terekben működik.

Minél távolabb van a vaku, annál jobb!

A piros szem elkerülhető akkor is, ha a vaku távolabb helyezkedik el a lencsétől. Ugyanis ennek a megnövelt távolságnak köszönhetően a szemről visszaverődő fény már nem a lencsébe fog érkezni. Ez persze komplikáltabb megoldás, ha kompakt fényképezőgéppel rendelkezel, hiszen ehhez egy külső vakura van szükséged. Ha viszont tükörreflexes fényképezőgéppel rendelkezel, akkor mindenképp szerezz be külső vakut, hiszen azon felül, hogy elkerülhető vele a piros szem, számos egyéb lehetőséget nyújt számodra:

1. A külső vakut több irányba forgathatod, nem csak szemből vakuzhatsz.
2. Nemcsak fel-, hanem leszerelhető is, így tetszőlegesen irányból és szöggel vakuzhatsz.
3. Még felszerelt állapotban is a vaku jóval az optika felett található, így elkerülhető a piros szem.
4. A külső vaku erősebb és sokkal természetesebb fényt ad, amit könnyebben tudsz irányítani is.

A portréalany is tud segíteni!

A piros szem nemcsak a fotós részéről, hanem a portréalany részéről is elkerülhető. Ha mindenképpen használnod kell a vakut, és nincs kéznél semmi olyan papír vagy más eszköz, amivel tompítani tudnád a fényét, akkor nincs más dolog, mint megkérni az alanyt, hogy szűkítse össze a pupilláját. Ez persze így furcsán hangzik. Alacsony fényviszonyok esetén a pupilla tágabb, ezáltal nagyobb felületről verődik vissza a vaku fénye. Szűk pupilla esetén ez a felület is kisebb lesz, így van esély arra, hogy elkerülöd a piros szemet a fotókon. Több módon szűkítheted össze a fotóalanyod pupilláját:

a. Használd a Vörösszem csökkentő funkciót a fényképezőgépeden (Például egy cserélhető objektíves Sony NEX-5R készüléken a Beállítások menüpont alatt ki-, bekapcsolható)! Ez a funkció a fényképezés pillanata előtt erősen az alany szemébe világít, aminek köszönhetően összeszűkül a pupillája.
b. Használj több fényt, vagy világíts más módon az alany szemébe! Az eredmény ugyanaz lesz, mint a fenti esetben, de mégis természetesebbnek hat, valamint ha elegendő a megvilágítás, még a vaku használata is elkerülhető.