3.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

50 nap alatt a fotósok körül

Szombaton a naturArt Minifesztivál közvetítése napján volt 50. napja, hogy megkaptuk a legújabb közvetítéshez használt eszközünket, egy Livestream Broadcastert, amit én csak féltéglának hívok (mert kicsi, szögletes és piros).

Sebtében összeszámoltam mit végeztünk ez alatt az 50 nap alatt. Emlékszem keddi napon hozta a futár (Amerikából) és szerdán már leadtuk az FFS-szerdát, első ily módon közvetített előadásunkat.

Közvetítettünk 23 eseményt, beszélgetést, előadást, a sok nyers felvételből közel 20 órányi vágott felvétel készült, amit bármikor megnézhetnek a FotoKlikk olvasói, nézői. Ez azt jelenti, hogy a hétvégéket is beleszámolva minden második napra jutott egy közvetítés! Köszönhetően a gazdag programokat kínáló Fotóhónapnak és persze sosem lohadó lelkesedésünknek.

Mitől olyan nagy lépés ez nekünk?
Ez az eszköz egy videó kódoló eszköz, ami közvetlenül rádugott videókamera jelet lő fel az internetre egyéb eszköz szükségessége nélkül és látható szinte azonnal a Fotoklikk, Livestream csatornáján. Nem mellesleg a felvétel visszatekerhető funkcióval is rendelkezik, így ha lemaradtunk nézhetjük az előadást saját ritmusunkban is.

Hatalmas előnye, hogy profi kamerával dolgozhatunk, ami rendes fényerővel és optikai zoom funkcióval bír (a webkamera csak digitálisan nagyít) nagy felbontása mellett és a kamera rögzíti is az eseményt közben, így marad egy nagyfelbontású felvételünk is, későbbi felhasználásra.

Korábban ugyanezt (csökkentett felbontásban) egy komoly számítógéppel (és webkamerával) váltottuk ki (a livestream szerint ma nem létezik olyan számítógép ami elég erős lenne ugyanerre a feladatra), amihez asztal, szék, hely és felkészülés kellett, amit nehéz egy kiállításmegnyitón mindig összehozni és nem lehet tárlatvezetést sem közvetíteni.

Most viszont a kamerát kézben tartva vagy egy egylábú állványt használva akár az utcán is sétálhatunk, miközben élőben néznek az interneten kíváncsiskodók.

2010 óta közvetítünk eseményeket és mondhatni hatalmas fejlődésen ment át az eszközparkunk, ebből következően az online közvetítés és az elkészült vágott videók minősége is. Győződjetek meg erről saját szemetekkel!

Kövessétek élő közvetítéseinket a FotoKlikk csatornáján, ahol követőként (Follow gomb) mindig azonnal értesülhettek a programjainkról.

Ha valaki kedvet kapott hozzá, hogy saját eseményét élőben vagy offline elérhetővé tegye az interneten, olvassa el ezt a cikkünket és keressen bizalommal.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles