8.1 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

Gáti György: ÉRZÉK – Képek az Antroposzférából

Megjelent Gáti György fotóalbuma

Függönyök különös alakzatokat formáló libbenése, zöldségesrekeszek irdatlan halmaza, Sigmund Freud árnyéka…
Látványok, felületek, amelyek között napjaink peregnek.
Megtévesztő, a felületes szemlélő számára rögtön-élvezetes, azonnal-érthető képek.

Az ÉRZÉK – Képek az Antroposzférából című album a művész 2010-ben a Budapest Galériában megrendezett kiállítása nyomán született. A fotográfiák apró részletei között a gondos néző egyre újabb és egyre mélyebb összefüggésekre lelhet. Ez működik egyetlen fotográfián belül, és a képek között is.
Gáti törekvése ugyanis egyfajta képi üzenethagyás a késői jövő számára, arról hogy miféle formák, színek, felületek között élünk a második ezredfordulón. Ezen túl a kötet képe(ke)t ad egy sajátságos fotográfiai alkotási és gondolkodásmódról: a rétegek közöttit és mögöttit láttatva hat különböző ÉRZÉKeinkre. Szemben az üres divattrendekkel, nem teóriákkal és koncepciókkal traktálja a nézőjét, hanem megadja neki az érzékelés primér élményét. A látvány pótolhatatlan meglepetését.
A 64 képet és képrészletet tartalmazó 128 oldalas színes fotóalbum méretei (32x28cm) tükrözik a két évvel ezelőtti tárlat grandiózus voltát. A könyvet Bárd Johanna tervezte – egészében és legapróbb részleteiben is finoman – illeszkedve Gáti stílusához. Ebben a tipográfiai rendszerben a kiállításhoz képest is új tartalmakkal dúsulnak a fotográfiák, rejtett kapcsolathálók tárulnak föl. A fotók mellett az eredeti teljes képkockákból kimetszett nagyítások könyvméretben is láthatóvá teszik a nagy felületű kiállítási kópiák fontos és finom részleteit.
Fáy Miklós kritikus és Szarka Klára fotótörténész írásai afféle révkalauzok a képek között, másrészt azonban messze túlmutatnak az album anyagán és az alkotó személyén egyaránt. A fotográfiáról szólnak általában. A keménytáblás, védőborítós, műnyomó papíron megjelent kiadvány négynyelvű: szövegei magyar, angol, német és francia fordításban is olvashatóak.
K.B.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles