10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Új szintre emelt tudás – Nikon D600

Ez a Nikon legújabb FX formátumú, azaz teljes méretű képérzékelővel rendelkező fényképezőgépe, ráadásul a Nikon e kategóriájának legolcsóbb terméke is. Joggal kelthet tehát érdeklődést a komolyabban gondolkodó amatőrökben.

A technika

Nikon D600 digitális fényképezőgép hátoldala a kezelőgombokkal

A Nikon sokáig nem vett részt a teljes képérzékelős digitális fényképezőgépek gyártásában, de úgy látszik, sikerült belelendülnie. Ma már a profi és komolyabb amatőr kategóriában is kínálja típusait. A kezdő szegmens még várat magára, bár nem biztos, hogy azt is meg kell céloznia.

Az új Nikon D600 a teljes méretű érzékelőjén 24,3 megapixeles felbontást biztosít, ISO 50–25 600 tartományban. Az Expeed 3 képfeldolgozó rendszer a Nikon jelenlegi legjobbja, akárcsak a 39 pontos élességállító rendszere.

A váz fényképek és HD videók (akár 1920×1080, 30 k/s felbontásban) készítésére egyaránt alkalmas, ráadásul a videojelet képes tömörítés nélkül is továbbítani, ami a professzionális mozgóképrögzítés feltétele.

A szolgáltatásokat olyan hasznos funkciók egészítik ki, mint például a HDR, azaz széles dinamikatartományú fényképezés, az Aktív D-Lighting, amely képes kiegyenlíteni a nagy kontrasztkülönbségeket, az Időzített felvételkészítés, az 5,5 kép/s sebességű sorozatfelvétel, a kettős SD kártyafoglalat vagy az időjárásálló szigetelés.

(Részletes technikai adatok itt: >

A külső

Nikon D600 digitális fényképezőgép oldalról a csatlakozókkal

A Nikon megszokott külsejének örülhetünk nem kevés pénzünkért. Aki már megszokta korábbi Nikon vázakat, annak biztos nem lesz nehéz átállnia és a menürendszert sem lesz nehéz kezelnie. A váz mérete átlagosnak mondható, és az elemmel együtt mért 850 g sem tűnik nagyon nehéznek.

A kezelőszervekben újdonság, hogy a képmód menüjét (Picture Control) külön gombbal is elérhetjük. További előny, hogy külön gombja van az expozíciókorrekciónak és a fénymérési módnak is, valamint a hátsó panelen történő beállítás megjelenítéshez (Info) és az Élőkép nézethez is. A programokat és a felvételi módokat egy-egy tárcsával szabályozhatjuk a bal felső részen, és pozitívumként értékelhető, hogy mind a két – egymás alatti – tárcsa elforgatásához külön-külön biztosító gomb van rendelve. Így nem foghatjuk a véletlenre a dolgot.

Az automatikus élességállítási módot két lépcsőben kell szabályozni. Az objektív mellett lévő szokásos váltókapcsolóval választhatunk az automatika és a kézi állítás között, de az AF-en belül az egyszeres / folyamatos / terület AF kiválasztása már egy gomb megnyomásával és a tárcsa elfordításával lehetséges. Ez utóbbi a keresőben is követhető, így igen gyors és hasznos tulajdonságot kapunk, hiszen a korábbi modelleknél gyakran meg kellett bizonyosodnunk – a gépet a szemünktől eltávolítva – arról, hogy jó helyre kapcsoltunk-e.

A csatlakozó felületek nem sokat változtak az előző típusokhoz képest, megtaláljuk az USB 2.0, a HDMI, a mikrofon- és a fejhallgató-csatlakozókat. Kicsi, de hasznos változás, hogy a csatlakozófedél nem csukódik vissza automatikusan, így használata egyszerűbb lett.

Kezelhetőség

Nikon D600 digitális fényképezőgép a módválasztó tárcsával

A Nikon D600 igen kezes fényképezőgépnek bizonyult. A markolat jól fogható, csúszásmentes, és a kezelőszervek is jól kézre esnek. A hátsó LCD panelen minden beállítási információ tökéletesen látszik és kontrollálható, akár vaksötétben is.

A kereső a 0,7-szeres nagyításával, 100%-os képlefedettségével és méretével aránylag nagynak számít a konkurensekhez képest. Sajnos azonban a használt expozíciós program a keresőben nem látható, csak a tárcsán, így néha el kell venni a szemünk elől a fényképezőgépet és ellenőrizni, illetve beállítani a kívánt módot.

Többször elmondtam már, hogy a balszem-domináns fotósok (ilyen vagyok én is) kicsit hátrányban vannak, mert a keresőbe tekintve az orrunk pont eltakar néhány fontosabb kezelőszervet, jelen esetben az élességmező-választó tárcsát. Jó lenne, ha a gyártók erre is figyelnének.

A csendes mód is jó ötletnek tűnik, de számomra nem volt túlságosan meggyőző. Egy kicsit halkabb lett az expozíció, de az exponálás után a tükör nem tér vissza automatikusan a lenti pozícióba (csak az exponálógomb elengedése után), így csak a sötét képernyőt láthatjuk. Szerintem az Élőkép funkció ebben az esetben hatásosabb, körülbelül ugyanakkora zajjal jár, mint a Csendes mód.

A D600 gondol azokra is, akik nem találják meg a tökéleteset az előre beállított programok közül, így két felhasználói programot is összeállíthatunk, amelyeket a programválasztó tárcsával direktben kiválaszthatunk. Nekem ez a funkció nagyon tetszik, bár az igazat megvallva, lehetne több is belőle.

Nikon D600 digitális fényképezőgép élességálló-választó kapcsoló

A menürendszer szintén a jól ismert Nikon jellegzetességeket tükrözi, sokáig el tudunk időzni benne, hogy a megfelelő beállításokat megadjuk. Nagyon hasznos a Saját menü, ahova ki tudjuk gyűjteni a számunkra fontosabb pontokat, hogy csak azok között kelljen keresgélni.

Érdekes és a kreatív képkészítésre ösztönző lehetőségeket is rejt a Nikon D600 menüje, mégpedig a Többszörös expozíciót, az Időzített felvételkészítést és az Időzített fényképezést. Ez utóbbi pl. egyetlen mozgóképpé egyesíti a felvételeket, így felgyorsítva az amúgy akár nagyon lassú mozgásokat, változásokat.

A Nikon D600 további érdekessége a virtuális horizont, amely szinte feleslegessé teszi az állványba épített vízszintezőt. Az ellenőrzésre a hátsó LCD panelen és a keresőben is lehetőségünk van. Megjegyzem, hogy egy kicsit lassan reagál, így kapkodni nem érdemes vele.

A visszajátszás menüben könnyen ellenőrizhetjük a felvételi körülményeket, a hisztogramot vagy éppen a túlexponált területeket. A képeket nagyíthatjuk vagy bélyegkép-módban tekinthetjük meg, akár naptárnézetben.

Az Élőképnézet is tökéletesen használható funkció. Egyetlen gomb megnyomásával térhetünk át a keresőből a hátsó LCD panelre, ahol az élőkép alatt megjelennek a főbb beállítási paraméterek. Tekintve, hogy ilyen esetekben az objektíven keresztül nézünk, a rekesz bezáródik a beállított értéknek megfelelően, és a mélységélességgel együtt látjuk a képet. Kis hátrányt jelent, hogy Élőkép módban a rekesz egyáltalán nem, míg az érzékenység csak megkötésekkel állítható.

Élőképnézetben az élességmező változtatható, és manuális módban akár ki is nagyítható a kép tetszőleges részlete a pontosabb élességállításhoz.

A fotózás egyszerűen és gyorsan felváltható a videó funkcióval, csak egy kapcsolót kell átváltani és elindítani a rögzítést. A Nikon D600 szinte az összes funkciót örökölte a D800-tól. A videók FX és DX formátumban is rögzíthetők, ráadásul akár 1080p, 30 k/s formátumban is, H.264/MPEG-4 videó kódolással. Mint említettem, lehetőségünk van tömörítés nélküli videojelet is küldeni, de ehhez természetesen megfelelően nagy külső HDMI tárkapacitásra is szükségünk van.

Nikon D600 digitális fényképezőgép felső LCD panel

A videók rögzítésére akkor kerülhet sor, ha átváltunk Élőkép módra, és mint láttuk a fentiekben, ilyenkor nincs már lehetőség a rekesz változtatására.

A mozgókép-felvételi funkcióban választhatunk a manuális és az automatikus élességállítás között. Szerintem egyik sem az igazi. A manuálishoz kicsi a képernyő, az automatikus pedig lassú. Jól gondoljuk át, mire és hogyan használjuk.

A kettős SD kártyafoglalat igazán hasznos lehet bárki számára. Itt meg lehet adni, hogy a két különböző kártyára milyen feltételekkel kerüljenek a fájlok.

Minőség

Nikon D600 digitális fényképezőgép tesztkép

Úgy gondolom, a képminőségre egyáltalán nem lehet panaszunk. A 24 megapixel több mint elegendő, még akkor is, ha a kép egy részletét akarjuk csak kiemelni. Ráadásul az érzékelő mérete sem kicsi, így a pixelek megfelelően nagyok, ami mindenképp a kép minőségének előnyére válik.

Jó objektívvel használva a Nikon D600 kiváló minőséget produkál, és persze a nyers formátumban való rögzítéssel kombinálva igazi profi minőséget érhetünk el.

Nikon D600 digitális fényképezőgép tesztkép

A kép minősége gyenge vagy rossz fényviszonyok között is igen jó benyomást kelt, még kikapcsolt zajcsökkentés esetén is. Ráadásul magasabb érzékenységi tartományban is kiválóan teljesít a D600, felveszi a versenyt profi társaival.

A valósághű kontraszttartományt is jól képes visszaadni a fényképezőgép, és a beépített Aktív D-Lighting funkciónak köszönhetően az érzékenysége észrevehetően kitolható.

A JPEG tömörített minősége is elfogadható, de az igazi előnyt a nyers formátum jelenti. Kiváló felbontást és részletgazdag felvételeket kapunk.

A Nikon D600 kiváló minőségű videofelvételeket készít, és a beépített mikrofonra sem lehet panaszunk.

Előnye és hátránya

Kiváló képminőség

Nagy dinamikai tartomány

Kettős SD kártyafoglalat

Egyedi beállítások

100% keresőkép

Tömörítetlen videojel

Virtuális horizont

AF állítási lehetőség

Időjárásálló tömítések

Rekeszállítás hiánya Élőkép módban

Lassú AF videó módban

Kevés programozható funkciógomb

Kinek ajánljuk?

A Nikon D600 bárki számára tökéletes választás lehet, akit nem riaszt a közel 600 000 Ft-os fogyasztói ár. Ez nem a legolcsóbb kategória, de nem is a legdrágább. Mindenesetre a pénzünkért minőséget és rengeteg jól használható funkciót kapunk, így komolyabb amatőröknek és profiknak is javasolhatjuk. Kiegészítve egy elemtartó markolattal igazi nagyágyú lesz a kezünkben, a Nikon csúcsmodell árának kevesebb mint a feléért.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles