Örömhír Canonosoknak: újszülöttek a világhírű EF objektívcsaládban!

0
113

A Canon sajtóközleményben osztotta meg a nyilvánossággal a jó hírt: bővült a
világhírű EF objektívcsalád! Információink szerint mind a két újszülött – az EF 24-70mm f/4L IS USM és az EF 35mm f/2 IS USM jelű – egészséges és jól érzi magát, paramétereik alapján pedig biztosra vehetjük, hogy sok örömet szereznek majd lelkes amatőröknek és profiknak egyaránt.

A kompakt kivitel ellenére első osztályú optikai technológiákat kínáló új objektívekkel tökéletesen oldható meg nagyon sokféle kreatív feladat, legyen szó riportfotóról, tájfotózásról, portréfényképezésről, vagy éppen egy utazás dokumentálásáról.

Sajtóközlemény (Budapest, 2012. november 6.)

Az új EOS 6D-hez hasonló DSLR-ekhez ideális két új objektív a Canon legmodernebb technológiáival garantálja a mindig fantasztikus eredményeket. Mindkettőben aszférikus lencsetagok, az egyes lencsetagokhoz optimalizált Super Spectra bevonat, a Canon iparágvezető képstabilizátor (IS-) technológiája, valamint szupergyors autofókuszra képes ultrahangos motorok találhatók – nem véletlen tehát a kiemelkedő optikai teljesítmény. Az EF 24-70mm f/4L IS USM a legújabb objektív, amelyben a bármely távolságról – akár makró-fókusztávolságokról is – rázkódásmentes felvételek készítését lehetővé tévő Hibrid IS-rendszer található.

EF 24-70mm f/4L IS USM – nagy teljesítmény, kiváló rugalmasság, Hibrid IS
Az EF 24-70mm f/4L IS USM a Canon elit L-sorozatának legújabb tagja, amely a professzionális és amatőr fényképészek számára készült, normál EF zoom-objektívek kínálatát bővíti. A riportfotókhoz és esküvői fényképezéshez ideális objektív az alap-vető fontosságú, mindennapos fókusztartományt egyesíti a felsőkategóriás minőségű L-sorozat felépítésével, mindig éles, professzionális minőségű állóképeket nyújtva egy sor különböző helyzetben. Az új makrófunkció optimalizálja az objektív lencse-csoportjainak helyzetét makrófényképezés közben, így akár 0,7x maximális nagyítással is készíthetők felvételek – vagyis nem kell külön makróobjektíveket vinni.
Az első osztályú optikai rendszer két aszférikus elemből, valamint két különlegesen alacsony diszperziójú (Ultra-low Dispersion, UD) lencsetagból áll, amelyek mindegyike optimalizált Super Spectra bevonatot kapott a kromatikus aberráció, a színelmosódások és a csillanások minimálisra csökkentéséhez. A teljes zoomtartományban állandó f/4 rekesz kivételes kreatív szabadságot ad a fényképészek számára, bár-mely fókusztávolságnál lehetővé téve a kompozíció hátterének elmosását. A kilenc-lamellás, kör alakú blendekialakítás szintén segít a témák kiemelésében, gyönyörű életlen (bokeh-) kiemeléseket eredményezve a lágyított háttérben, a felvétel hangulatának élőbbé tételéhez.
Az EF 24-70mm f/4L IS USM új tervezésű képstabilizátor (IS-) rendszert kapott, amellyel elmosódottságmentes képek készíthetők a teljes zoomtartományban. A Canon speciális optikai IS-rendszere 4 fényértéknyi javításra képes, a Hibrid IS pedig hatékonyan kompenzálja az optikai tengely körüli elfordulást és a kép síkjával párhuzamos lineáris elmozdulást makrófényképezés közben, stabil közelképeket eredményezve.
A szupergyors autofókuszról a kisméretű, gyűrű típusú ultrahangos motor (USM) gondoskodik. A nagyteljesítményű CPU és a speciális AF-algoritmusok együttesével az USM-technológia pontos, csendes és rendkívül rövid válaszidejű autofókusz-működést eredményez. A bármikor alkalmazható kézi fókuszálás azt jelenti, hogy az autofókusz működése közben is van lehetőség állításra.
Az EF 24-70mm f/4L IS USM kiváló minőségben, a kezelhetőségre hangsúlyt fektetve készült – belül és kívül. Az objektív kívül finom, bőrtextúrájú borítást kapott; az újra-tervezett forma tovább könnyíti a kezelést; a fókusz- és zoomgyűrűket pedig az optimális kezeléshez alakították ki. A por- és cseppvédett felépítés ellenáll a pornak és a párának; a lezárási funkció védi az objektíveket az ütődéstől utazás közben, a fluroidos bevonat pedig minimálisra csökkenti az objektívek elejéhez és végéhez tapadó por, piszok és ujjlenyomatok mennyiségét. Mindezek együtt segítenek a ki-emelkedő képminőség megőrzésében és a tisztítási igények csökkentésében.
EF 35mm f/2 IS USM – tág határok
Az új EF 35mm f/2 IS USM úgy készült, hogy kiemelkedő rugalmasságot nyújtson és ezzel lehetővé tegye még többféle kompozíció megörökítését, a látvány még szélesebb szögű megragadását. Az objektív a Canon első 35 mm-es fix objektíve, amely-be optikai képstabilizátor technológia került. Ez utóbbi a kiváló minőségű optikával együtt kiemelkedő teljesítményt eredményez – mindezt könnyű, kompakt kivitelben. A 35 mm-es fókusztávolság révén közeli portréktól kezdve egészen széles látószögű tájképekig mindenféle felvétel készíthető, így az objektív ideális társutazáshoz vagy általános fotóriporteri feladatokhoz.
Speciális funkciói óriási rugalmasságot biztosítanak a kompozíciók és tárgyak még szélesebb körének fotózásához. A nagy fényerejű, fix f/2 rekesz lehetővé teszi a kisebb mélységélesség használatát, az optikai IS pedig 4 fényértéknyi előnyt kínál, vagyis elmosódottság nélküli fényképek készíthetők kézből alacsony megvilágítású helyzetekben is. Az objektív intelligens módon észleli, ha a fényképész úsztat, és automatikusan bekapcsolja az Úsztató IS módot a mozgás lehető legpontosabb felvételéhez.
A kivételes képminőséghez tervezett EF 35mm f/2 IS USM-ben egy aszférikus üvegből öntött (GMo) lencsetag található az optikai út végén elhelyezve, hogy korrigálja a teljes optikai rendszer aberrációját. Továbbá minden egyes lencsetag optimalizált Super Spectra bevonatot kapott a szellemképesedés és a csillanások csökkentéséhez – valamint a kiváló színegyensúly biztosításához, hogy minél kevesebb utómunkára legyen szükség. A gyűrű típusú USM és a nagyteljesítményű CPU együttese gyors AF-működést biztosít, a kézi fókuszálás pedig bármikor elérhető azok számára, akik maximálisan kézben akarják tartani a felvételek készítését.
Új objektívsapkák – egyszerűbb és kényelmesebb
Mindkét új objektív az újratervezett Mark II objektívsapkákkal érkezik, amelyeknél az akasztómechanizmus a sapka közepén található, nem pedig a szélén. Csak meg kell csípni a sapkát, és máris levehető (és visszatehető) a sapka felvétel közben, ami különösen objektív-napellenző használata esetén kényelmes. Az áttervezett objektív-sapkák a Canon teljes EF objektívcsaládjában meg fognak jelenni 2013 januárjától, és külön is megvásárolhatók lesznek.

Az EF 24-70mm f/4L IS USM legfontosabb jellemzői:
• Kiváló képminőségű, 24-70 mm-es objektív f/4 rekesszel
• Könnyűsúlyú kialakítás
• Beépített képstabilizátor (IS)
• Makrófunkció
• Por/nedvességálló
Az EF 35mm f/2 IS USM legfontosabb jellemzői:
• Fix gyújtótávolságú, 35 mm-es, széles látószögű objektív
• 4 fokozatú képstabilizátor
• Gyors, f/2 minimális rekesz
• Kompakt méret és kivitel
• Kör alakú blendekialakítás