23 C
Budapest
szerda, augusztus 10, 2022
Kezdőlap!videóPolaroid 65 kiállítás megnyitója a Kolta Galériában

Polaroid 65 kiállítás megnyitója a Kolta Galériában

Polaroid 65 címmel nyílt kiállítás október 26-án a Kolta Galériában, a tárlaton a 18. Esztergomi Fotográfiai Biennálé anyagából készült válogatás látható. A galéria 2008 és 2010 után immár harmadik alkalommal nyújt lehetőséget a rangos kiállítás budapesti bemutatására. Ez alkalommal a dr. Edwin Herbert Land által hatvanöt éve bejelentett eljárásnak – a Polaroidnak – mintegy negyven magyarországi használója mutatja be az elmúlt három évtizedben készített műveit, s ezzel a műfaj hazai keresztmetszetét.

Az eljárás megkerülhetetlen szerepet foglalt el a fotográfiában; a tömeges amatőr felhasználáson kívül műszaki, kriminológiai, egészségügyi, de olyan hétköznapi területen is, mint az igazolványkép-készítés, szinte egyeduralkodóvá vált, egészen a digitális korszak beköszöntéig. A képzőművészek és a fotográfusok hamar felismerték az instant nyersanyagokban rejlő lehetőségeket, s használatukkal a fotóművészeten belül önálló műfaj született.

Viszonylag kevés magyar fotográfus foglalkozott ezzel a technikával, mégis kiemelkedő művészeti alkotások születtek az elmúlt 30 évben, egy szűkebb, s talán kissé elszigetelten alkotó réteg jóvoltából. Többek között Török László, Baricz Katalin, Tímár Péter, Balla András és Tóth EGO István fotográfiái lesznek megtekinthetők a kiállításon.

2012.10.26, Kolta Galéria

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>
Budapest
tiszta égbolt
23 ° C
23.8 °
22.8 °
42 %
3.6kmh
0 %
sze
30 °
csü
29 °
pén
30 °
szo
31 °
vas
25 °

További friss hírek