15.7 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Rövid budapesti 360 fokos videópanoráma túra, 4 db GoPro Hero2 kamerával

Hadd mutassam be egy rövid körút során Budapest egyik legszebb részét, a Budai várat, majd az Alagutat, Lánc és Margit hidat és a pesti rakpartot egy 360 fokos videó körpanorámával, egy szép késő őszi napon, 4 db GoPro Hero2 kamerával felvéve.

A kamerákat a kocsi tetejére szereltem, kettőt tapadókoronggal, kettőt csőbilinccsel. A tökéletes panorámaképhez fixebb szerelőkeretre és pontosabb felhelyezésre és iránytartásra lenne szükség, de az eredmény így is magáért beszél. A várban lévő kockakő kemény kihívás elé állít minden kamerát, így ezeket is. Jól jött volna még egy wifi távfelügyelet is, de ez már csak hab lett volna a tortán. Azzal lehetett volna tudni, melyik kamera mikor áll le és miért, enélkül csak nyitott ablakkal hallgatózva füleltem a kamera csipogására. Pár napos teszt alatt egyszer merült le az egyik akku és egyszer megtelt egy memóriakártya is, mert figyelmetlen voltam.

Mivel minden kamera automata módban, önállóan mér fényt, így a panorámaszerkesztés egyik alapvető szabályát is fel kellett rúgnom, a képek hol sötétek, hol világosak, attól függően, h a nap belesüt vagy nem, emiatt az illesztés sem láthatatlan.
A hátsó kamera képét félbevágtam, és jobbra- balra tettem, mert szerintem így jobb, érthetőbb a látvány, de csak 4 kamerát használtam a felvételhez.

Figyelmes szemlélő talál a filmben meglepetéseket is.

Köszönet a kamerákat forgalmazó ArtWork Kft-nek. A félreértések elkerülése érdekében fontos tudni, hogy még az ArtWork sem 4-es kiszerelésben, vízálló Vanguard bőröndös díszcsomagolásban árulja a GoProkat, ez a nemrég beindított bérelhető kontingens, ami tartalmaz szinte minden lehetséges igényre választ: többféle hátfalat, dobozolást, mellhevedert, fejpántokat, töltőket és kábeleket.

Jó szórakozást a filmhez és nézelődést Budapest utcáin!

(Egyszer jól jönne egy ilyen (holt tér nélküli) visszapillantó a kocsiban.)

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles