Már nem csak sejtjük, mitől vonzó egy fotópályázat

0
42

Továbbra is folyamatosan érkeznek a válaszok a fotópályázatokkal kapcsolatos kérdőívünkre, aminek nagyon örülünk, és természetesen ezután is szívesen fogadunk minden ezzel kapcsolatos gondolatot, akár a kétperces kérdőíven, akár kommentként vagy az info@fotoklikk.eu címen. Nagyon köszönjük mind a 639 olvasónknak, akik az elmúlt két hétben megosztották velünk tapasztalataikat és véleményüket, és most következzenek a számok és az összegzés.

Kérdőívünkkel elsősorban arra kerestük a választ, hogy mi tesz vonzóvá egy fotópályázatot. A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a pályázók döntő többségét leginkább a téma motiválja (404 válasz), de igen fontos szempont a zsűri véleményének megismerése is (298 ), a prioritás-listán csak ezután következett a díjazás (225) és a kiállítás lehetősége (219).

A pályázóknak leginkább inkorrekt feltételekkel lehet elvenni a kedvét (359 válaszadó szerint) de szinte ugyanennyire lohasztó az is, ha túl magas a nevezési díj (326). Fontossági sorrendben a bonyolult pályázati procedúra és a komoly zsűri hiánya a következő pályázókat eltántorító tényező, és az anyagias világról terjengő sztereotípiák dacára feketén-fehéren bebizonyosodott, hogy a legkevésbé a vonzó díj hiányzik a pályázóknak.

A beérkezett kérdőívek szerint elég kurta azoknak a listája, akik azt szeretnék, hogy a facebookos-lájkolós játékokat a fotópályázatok közt jelenítsük meg (70-en) sokkal többen vannak, akik szerint ne is foglalkozzunk velük (248). Van, aki szerint a figyelmen kívül hagyás kevés, készítsünk feketelistát, de a legtöbben (295) megelégednének azzal, ha az ismerősök motiválását igénylő játékokat egy külön rezervátumban tartanánk. Ezt az utóbbit fogjuk megvalósítani, persze csak a jó szándékú és korrekt játékokkal.

A legérdekesebbek természetesen az “egyéb” kategóriába került válaszok voltak. A pályázatra inspiráló okok közt többen felsorolták a megmérettetés lehetőségét, és az alkotás folyamatának örömét. Sokakat motivál ha megoszthatják másokkal saját egyéni látásmódjukat, érzéseiket, gondolataikat. Ehhez is szeretnénk segítséget nyújtani a rendelkezésünkre álló eszközökkel, ahogy a korrekt pályázati- és zsűrizési megoldások népszerűsítéséhez is. Köszönjük a válaszadók segítségét.