Apple-díjas lett Máté Bence interaktív fotóalbuma

0
106

A magyar természetfotós a „Beautiful Books” („Gyönyörű Könyvek”) művészeti kategóriában kapott elismerést. Az Apple az iPhone5 és az iOS6 bemutatójához időzítette a válogatás megjelenését.

, a BBC „Az év természetfotósa világpályázat” győztesének első interaktív könyve idén nyáron jelent meg „The Invisible Wildlife Photographer” (A Láthatatlan természetfotós) címmel, a budapesti GoodBook Hungary Kiadó gondozásában. A mű az angol változat mellett magyarul is megjelent, „Láthatatlanul” címen.

Az iPadre készült mű igazi különlegesség: a 170 oldalas digitális album több mint 200 bámulatos természetfotó mellett kilenc HD-felbontású videót is tartalmaz. Máté Bence albuma az Apple iBooks árúházában kapható. A Beautiful Books válogatást az Apple szeptember 20-án mutatta be. A kaliforniai cég a kiemelt könyveket az iOS6 elindításával együtt mutatta be a világon forgalomban lévő mintegy 80 millió iPaden.

A művet a BBC Wildlife Magazine is bemutatta 2012. szeptemberi számában. „… a képek, amelyek elsősorban európai madarakat valamint egy esőerdőben készült gyűjteményt tartalmaznak, megindítóan szépek. Ki is lehet őket nagyítani és könnyedén átlapozhatók.” – írta a brit magazin a The Invisible Widlife Photographer című írásában.

Máté Bence 2010-ben Az év természetfotósa világpályázaton a Marvel of Ants (Árnyjáték) című képéért a verseny 46 éves történetében első magyarként nyerte meg a természetfotózás Oscar-díjának tartott „Az év természetfotósa” (Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year) díjat.

Képei a National Geographic 100 legjobb természetfotót tartalmazó válogatásába is bekerültek. 2012. április elején a legnagyobb példányszámú brit napilap, a The Sun mutatta be a világhírű magyar fényképészt. „A természet legpompásabb teremtményei új oldalukról mutatják meg magukat, köszönhetően Bence különleges „láthatatlan” természetfotózási technikájának.” – írta a The Sun.


Linkek a könyvhöz: