10.5 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

WhiBal G6 Studio Edition – Újratöltve | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.8 (4 értékelő)

Tavaly írtam először a WhiBal fehéregyensúly beállító eszközről. Leginkább beltéri fényeknél mutatja meg a fotósnak, mit is tud igazán. Aki használt már digitális gépet, bizonyára találkozott már a “műanyag bőr” effektussal, ha embert fotózott (az RSP-nél biztosan). Nem akarom túllihegni a tavalyi cikket, de történt 1-2 érdekes változás. 2006 második felében megjelent a WhiBal G6-os verzió. Az első, ami szemet szúr, hogy megváltozott az eszköz kinézete. A három szétnyitható panel helyett mára csak egy maradt (rengeteg gond volt a helytelen használatból adódóan, ugyanis a raw-hoz és a jpg-hez más-más táblát kellett használni). A referencia lap anyagán csak egy árnyalatnyi világosodást érzékeltem, anyaga ugyanaz a habosított műanyag.

Most nem a pocket verziót, hanem az eggyel nagyobb stúdió verziót rendeltem, ez még befér a táskámba.
Egyébként a legnagyobb (reference verzió) méretű kártyáról készült képet tárolhatjuk saját fehéregyensúly beállításként is a digitgépünkben.
A legnagyobb újítást a jpg munkamenet teljes használatának támogatása jelenti. Persze ez volt eddig is, de nem igazán lehetett eladni, automatizálni és marketingezni. Aki jpg-ben dolgozik, az nem nagyon akar semmiféle utómunkát végezni, elvégre azért dolgozik a váz. Aztán eszembe jutott a sok kompaktgép-használó. Közöttük is akad jócskán igényes felhasználó, akiket az évek során jómagam is megtanultam becsülni. A full jpg támogatást egyébként egy PS plug-innel oldották meg.
A szoftvert a számomra ismeretlen PowerRetouche nevű dán cég készítette. A telepítéskor a szívembe zárták magukat, mivel kérdezés nélkül azonnal feltelepítődött a WhiBal plug-innel (ami ingyenes) egy számomra teljesen haszontalan, általános fotókorrekciós, 22 db plug-int tartalmazó demó csomag is! Ez igazán gusztustalan. Eltelt pár nap, lenyugodtam.
Megígértem magamnak, hogy hiába tartom értelmetlennek a plug-in-t és nem túl sokra a jpg workflow-t, megnézem, mi ez. Először is kiirtottam a PS-be feleslegesen betöltődő szemetet a következőképpen:

1. Az intézővel ide kell gyalogolni:

C:Adobe Photoshop CS3Plug-InsPowerRetouchePowerRetouchePro

2. A plug-in folderben egy ~ jelet kell tennünk a PowerRetoucheDemo könyvtár elé, így nem töltődik be a PS-be, vagy töröljünk a komplett foldert. A WhiBal plug-in egy emelettel feljebb lakik, így azt nem érinti a beavatkozás. Engedve a sötét oldal delejes csábításának, megnyomtam a delete gombot.

Mielőtt jpg-zni kezdtem, készítettem pár felvételt. Ezekhez felhasználtam a pocket verziót is, hogy össze tudjam hasonlítani a két szürketáblát. A felvételek előtt a vázon módosítani kell az AWB beállítást valamely másikra, pl. kézi beállításra, mert a későbbiekben csak így automatizálhatunk. A G6-on van egy fókusz ábra is (fekete-fehér csíkos), erre kell céloznunk. Arra figyeljünk, hogy a filmsíkkal kb. párhuzamosan, és ha lehet, merőlegesen álljon a WhiBal.A felvétel áttöltése után elő kell hívni a szűrő menü almenüjéből a Pr White balance (WhiBalOnly)-t.

A kezelés egyszerű. Az oldalsó menüben találhatók az érdekes dolgok. A próbafelvételek EOS 5D-vel készültek, talán nem ártott volna egy igazi ultrakompakttal kipróbálni. Meglepődtem azon, hogy milyen profin végzi a dolgát a program. Meg tudjuk közelíteni (ha elérni nem is) a raw-ban rejlő wb beállításokat végeredmény szinten (tehát wb csúszka nincs). Ebben először nem hittem. Ez azért is érdekes, mivel a formátum egyik nagy vonzereje a fehéregyensúllyal való játék. Természetesen nem megváltásról van most szó, de figyelemre méltó a végtermék. A megfelelő eredményhez rendelkezésre áll egy autoexpo fül, ami alapból be van kapcsolva. Ezt mindenki döntse el maga, hogy használja-e, ha igen, érdemes a retouche level-en lejjebb venni a csúcs- és középtónusokat “95” körüli értékre, mert túl kontrasztos képet kapunk.

Eredeti Jpg EOS 5D

Ugyanez alap beállításokkal a WhiBal-plug-inel

A Lightroom raw konvertálása a WhiGal ról mintavételezett WB-vel (alap beállításokkal)

A G6 verziónál elegendő csak a LightGrey pipettával mintavételezni, de úgy vettem észre, hogy csak akkor, ha az autoexpo be van kapcsolva. Ha nincs bekapcsolva, mindenképp meg kell határoznunk a feketét és fehéret, különben a narancs felé mennek a fehérek a képen. A G5 verziónál érdemes minden szürkepontot, valamint a fekete és fehér referenciapontokat is meghatározni, különben csalást fogunk tapasztalni valamely színtartomány felé, nálam ez rózsaszín fátyolosodásként jelentkezett. Magyarul: minden mintavételezési pontot használva a G5 tökéletesen működik. Az eredményt a jobb alsó lenyílóban “full”-ról “double”-ra kattintva ellenőrizhetjük, itt betölti az eredetit is a képernyőre. Még egy pozitívum: a mintavételezési pontok elmenthetők, így ha azonos wb beállításokkal készítettünk képeket, akkor futószalagon korrigálhatunk.Tavaly említettem, hogy a raw konverterekben lehetőség van mintavételezésre, a lightroom-ban sincs ez másképp, nincs is vele dolgunk, a develop modul pipettájával csak ráállunk, klikk és kész is.

Aki Speedlite 580EX-el rendelkezik, bizonyára találkozott már a vaku fehéregyensúly rákompenzálásával. Ez 5D és 20D vázaknál AWB vagy vaku piktogram beállításánál a valóságtól melegebb, narancsosabb színvilágot eredményez. Engem ez kifejezetten zavar, bár van, amikor egész jól eltalálja (főleg az 5D-nél). Mindenesetre vakus használathoz is ajánlani tudom, mert hasznos.

Létezik másik hasonló eszköz is a helyes fehéregyensúly beállításához. Az Expo Disk egy szűrő, amit az objektív elé kell a szűrőmenetbe tekerni. Sajnos ilyen még nem járt nálam, de mégis veszem a bátorságot a “paraszti ész” elvén (meg utánaolvasással) egy rövid összehasonlításhoz:

Expo Disk:

  • eltörhet
  • ha fel akarjuk tekerni, akkor ahány szűrőméret, annyi fajta (hacsak nem a legnagyobbat vesszük és elétartjuk)
  • a referenciaérték nyeréséhez meg kell változtatnom a lövőpozíciómat (feltekerni az objektívre minden fényviszony változásnál, majd custom wb-ként menteni a vázon)

  • nincs raw konverter optimalizálás

WhiBal:

  • olcsó
  • nem törik
  • gyors és könnyű használatot nyújt
  • mindegyik WhiBal referencialövés mutatja a kép elhelyezésének a kontextusát
  • fekete-fehér referenciapontok
  • kimondottan raw konverterekhez van kitalálva (támogatott a jpg is)

Sajnos az eltérő megvilágításokból adódóan a WhiBal sem csalhatatlan.Az eszköz két sarka közötti mintavételezésekkor az eltérés lehet akár 100-150 kelvin is. Ez nem tragédia, mivel nem sebészeszköz, inkább a durvább, több száz kelvines eltérések javítására szolgál. Tárgyfotónál, okos használat mellett (ha van rá fél percünk – spotmétert használva és megjegyezve, hogy hová mértünk, majd a konverterben is innen vegyünk mintát) pontos eredményt fogunk kapni. A G5-öt nagyon megkedveltem az egy év során, mióta használom. A G6 sem rossz választás, de aki rendelkezik az előddel, ne cseréljen, mert felesleges (főleg annak tudatában, hogy a jpg munkafolyamat is működik). Meg kell szoknunk a használatát, mert az ember hajlamos elfelejteni, hogy nála van. Főleg a különböző megvilágításoknál érdemes fellógatni a nyakunkba, az elég jó emlékeztető. Ha egész nap a monitor előtt ülünk, egy idő után hozzászokik a szemünk a “helytelen vagy elcsúszott színekhez,” ezért érdemes kimenni néha pihenni, vagy újra átnézni az épp leadásra kerülő képanyagot, esetleg szerezni egy WhiBal-t viszonyítási alapnak.

Pro

  • olcsó
  • kiváló végeredmény, főleg beltérben műfénynél

Kontra

  • az előző verziót nem érdemes lecserélni, a marketinget felejtsük el
  • nem sebészi pontosságú (pontosabb eredmények napi használat során sosem kellettek)

Bese Zoli

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
692FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles