10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

virtualPhotographer | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (2 értékelő)

Ebben a sorozatban több, kevesebb rendszerességgel olyan szoftver eszközöket (programok, plugin-ek, action-ok) mutatunk be, amelyek amellett, hogy jól használhatók a digitális fényképezésben, teljesen ingyenesek is.

A virtualPhotographer olyan plugin, amely a hagyományos analóg fényképezésben megszokott technikákat emulálja a digitális utómunka során. Mégpedig olyan módon, hogy egyértelmű és átlátható legyen az analóg világból érkező fotósok számára is. A plugin emulálja a film típusát (negatív, dia), a film érzékenységét, szemcsézettségét és az emulzió típusát (Velvia, Provia, FF etc.), színes szűrőket, és számos sötétkamra eljárást, színezést.

Az egyes beállítások elmenthetők későbbi felhasználásra, illetve számos előre elkészített beállítás is letölthető a készítő honlapjáról. A beállításokkal sokáig el lehet játszadozni, és viszonylag kevés photoshop ismerettel is lehet érdekes, szép képeket készíteni.

image

A felhasználói felület egyszerű, könnyen áttekinthető. A plugin egyetlen hiányossága, hogy csak 8bit/színcsatorna (24bites) képeket kezel, bár ez a felhasználók többségét nem fogja zavarni.

Ha ilyen plugin-t használunk, egy dolgot tartsunk szem előtt. A rossz képből nem lesz jó kép azzal hogy FF-é tesszük, vagy valami érdekes szűrőt dobunk rá. Ezek az eszközök is csak egy jó képből tudnak értékelhető eredményt produkálni. Ami vacak az vacak marad, akárhogy is csűrjük-csavarjuk a dolgot. Másrészről pedig mindent csak módjával, a túlzásba vitt digitális utómunkának is megvan a maga helye, de az nem fényképezés, hanem digitális illusztráció.

A plugin és az előre elkészített beállítások (demóképek) letölthetők az optikVerve Labs honlapjáról

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles