12.6 C
Budapest
Thursday, April 25, 2024

VillámKioldó v2 | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (4 értékelő)

A villámkioldó ismét kapható, ezúttal azonban csak kit formájában. A kit tartalmazza a nyomtatott áramköri lapot, az OPT101 érzékelőt, a felprogramozott mikrokontrollert és minden más az eszköz megépítéséhez szükséges alkatrészt. Akik nem akarnak a forrasztással és élesztéssel bajlódni, azok számára kész szerelt és élesztett áramkör is elérhető, ezt már csak dobozolni kell.

A kit ára 14.000 Ft + postaköltség, a szerelt változat 18.000 Ft + postaköltség. Érdeklődni a kapcsolat oldalon található űrlapon keresztül lehet, a tárgynál a Villámkapcsoló-t kell kiválasztani.

A viharszezon közeledtével időszerűvé vált, hogy a villámfényképezéshez használt automatikus kioldó, kapjon egy alapos ráncfelvarrást. Az első változat amely tisztán analóg elemekből épült fel, jól működött, de használata kényelmetlen volt és az érzékenysége is kívánnivalókat hagyott maga után. Nekiláttam tehát a második verzió elkészítéséhez, amely az az áramkör teljes újratervezését eredményezte.

A tervezési szempontok a következők voltak :

  • Nagy, és szabályozható érzékenység. Más érzékenységre van szükség éjszaka és másra nappal.
  • A fénymérő előfeszítés automatizálása.
  • Az expozíció után várakozás a kép kártyára írásának idejére (kikapcsolt fényméréssel).
  • Egyetlen 9v-os elemről működjön
  • Kevés alkatrész és a későbbiekben módosítható működési módok.

A legsarkalatosabb pont az érzékelő és a hozzá kapcsolódó erősítő volt. Sok-sok böngészés és olvasgatás után megakadt a szemem az egyik weboldalon egy elejtett mondaton, miszerint az OPT101 nevű áramkör kitűnően alkalmas fénycsapda érzékelőként, és beépített transzimpedenciális erősítő fokozata is van. Az adatlap elolvasása után egyértelművé vált, hogy ezt az IC tökéletes a feladatra. Infra felöli tartományban nagy az érzékenysége és ez az érzékenység egy R tag segítségével tág határok között változtatható.

Az automatizálási funkciókat a legegyszerűbben programozható mikrovezérlővel lehetett megoldani. Mivel a választott (ez volt itthon) PIC16F628 kontrollernek van beépített komparátora is, így az is ésszerűnek látszott, hogy ezt a feladatot is rábízzam. Az egyetlen elem amely megmaradt az előző változatból, az a felüláteresztő szűrő, amely a relatíve lassú fényváltozások által generált jeleket szűri ki. A fényképezőgép vezérlésének galvanikus leválasztását az előző változatban is használt reed relék végzik, mivel azonban most már a mérést (félig lenyomott expógomb) is vezéreljük, így ebből kettőre van szükség.

A működés

A villámkapcsoló két üzemmóddal rendelkezik. Az első üzemmód az érzékenység beállítására szolgál a második üzemmód a tulajdonképpeni villám érzékelés és a fényképezőgép kioldása.

Bekapcsolás után az alap üzemmód az érzékenység beállítása, ennek az üzemmódnak a kezdetét a jobb oldali két led felváltva villogása jelzi, úgy hogy a felfelé mutató nyíllal jelült led rövidebb ideig a lefelé mutató nyíllal jelült pedig hosszabb ideig világít. A villogás megszűnte után a beállítási üzemmód aktív. Ebben az üzemmódban az érzékelő érzékenységét tudjuk beállítani a potméterrel. A felfelé mutató nyíllal jelzett led azt mutatja ha az érzékenység túl magas, ilyenkor a potmétert az N (nappali) irányba forgassuk. Egészen addig amíg a lefelé mutató nyíllal jelzett led ki nem gyullad. Ha ez a led világít az azt mutatja hogy az érzékenység túl alacsony, illetve nincs elég fény. Ilyenkor az É (éjszaka) irányba tekerjük a potmétert. Ha az É végállásban is a lefelé mutató nyíllal jelzett led világít akkor nagyon kevés fény van, és a villámkapcsoló maximális érzékenységű üzemmódban tud dolgozni. Nappal a pontos beállítás azon a határon van ahol a felfelé mutató nyíllal jelzett led éppen kigyullad.

Az érzékenység beállítása után a START gomb lenyomásával aktiválhatjuk a villámkapcsolót. Ilyenkor az A jelű (ugyanaz mint a lefelé mutató nyíllal jelölt) led kigyullad és vele egy időben az M (metering) jelű led is világítani kezd, jelezve, hogy a kapcsoló aktiválta a fényképezőgép fénymérését. (félig lenyomott expógomb). Ha ilyenkor villámot érzékel a kapcsoló, akkor elsüti a hozzá kapcsolt fényképezőgépet (a T jelű led felvillan az elsütés ideje alatt) majd 2 másodpercre elengedi az fénymérés aktiválását. Ez idő alatt a jobb szélső két led felváltva (egyenlő ideig) villog. Ezután a fénymérés újra aktiválódik és a kapcsoló kész a következő villám érzékelésére.

Az aktív üzemmódból a START gomb lenyomásával visszatérhetünk a beállítási üzemmódba.

Építés: A mellékelt kapcsolási rajz és a PIC program (main.asm a forráskód, main.hex az égethető bináris kód) birtokában bárki megépítheti a kioldót.

Csatolmány Méret
main.asm 6.09 kB
main.HEX 1017 byte

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
692FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles