Végső vakukioldó – Státusz | FotoTipp.hu

0
0

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.5 (2 értékelő)

 

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy amit annak idején a saját tervezésű rádiós vakukioldóról beszéltem, az csupán egy hirtelen fellángolás volt, nos azoknak egy rövid helyzetjelentés a projekt állásáról.

Hosszas tanakodás és méricskélés után elvetettem a 800Mhz-es rádió modult és helyette egy sokkal intelligensebb 2.4Ghz-en üzemelő modult választottam, amely az nRF24L01 áramkörön alapul. () Úgy számolom, hogy a megfelelő protokoll használatával és a mikrovezérlő magas órajelen való járatásával (32-40Mhz) a késleltetés 2-3 ms alatt tartható, ami már elegendő az 1/200-as záridőhöz. Mivel a rádió modul 3.3v feszültséggel működik, így a használt mikrovezérlő is egy kisfeszültségű (18F26K20) típusúra cseréltem le. Szerencsére a rádió modul adó és vevő is egyben, így egyetlen univerzális eszköz készíthető, nem kell külön adót és vevőt készíteni.

Első lépésként az áramköröket próbapanelon összeállítottam, hogy legyen min fejleszteni a működtető szoftvert. Jelenleg a szoftver fejlesztése folyik. Az LCDt és a rádió modult kezelő könyvtárak elkészültek, most a kommunikációs protokoll fejlesztése zajlik, majd ha az megvan, akkor jöhet a felhasználói felület és az olyan kis apróságok mint pl. az energiatakarékos üzemmód.

A cél az, hogy az alkatrészköltség mindennel együtt ne haladja meg a 10.000 Ft-ot darabonként, ez pedig jelenleg tarthatónak látszik. Ha elkészül, akkor kittben és készre szerelt, de nem dobozolt formában szeretném elérhetővé tenni.