csütörtök, augusztus 5, 2021
KezdőlapimportfototippRepülőgép fényképezés Ferihegyen | FotoTipp.hu

Repülőgép fényképezés Ferihegyen | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 3.8 (5 értékelő)

Ha egy repülőgépet látunk elhúzni a magasban, általában megfordul a fejünkben a gondolat, hogy de jó is lenne lefényképezni, de általában a gép magasan van és nincs akkora teleobjektívünk amivel képet tudnánk készíteni róla. A megoldás kézenfekvő, menjünk el a repülőtérre ahol a gépek közel “jönnek” hozzánk és le tudjuk őket fényképezni.

 
image
Touchdown
EOS300D / 100-400/4.5-5.6L@400mm  / F8.0  / 1/1000sec / ISO400

Ezzel egy pár gond azért akad. Nem engednek igazán közel és általában csak álló gépeket láthatunk, a fel és leszállás az utas várótól és a kilátó terasztól jelentős távolságban zajlik Igazán jó képeket mondjuk a kifutó valamelyik végén állva készíthetünk egy éppen fel vagy leszálló gépről. A feladat adott, keressük meg azt a kifutópályához legközelebb eső pontot ahonnan nem zavarnak minket el a biztonsági szolgálat emberei.

image

A Ferihegyi repülőtér 2. termináljához tartozó kifutó közvetlen szomszédságában van is egy ilyen hely. A index fotós fórumán felmerült ötlet alapján Laci kollegámmal meglátogattunk ezt a helyet. ÿme a tapasztalatok és a képek

Előző nap egy kis felderítést végeztem, körbeautóztam a repülőteret, különböző minőségű földutakon. A Budapest atlasz viszonylag pontosnak bizonyult, ez alapján egyetlen olyan helyet találtam ahol a 2. kifutópályára gyakorlatilag merőlegesen a kerítéshez teljesen közel lehet menni, és a domborzati adottságok miatt át is lehet látni felette. A hely legegyszerűbben a gyorsforgalmi útról, Vecsésen keresztül közelíthető meg. A 4-es úton elhagyva Vecsést az első kereszteződésben Ecser felé kell lefordulnunk (balra) majd a harmadik földútra kell szintén balra lefordulnunk. Ez a földút egyenesen a repülőtér kerítéséig visz. (lásd a térképet).

A kerítés meglehetősen magas (kb. 2 méter) azonban a kerítés előtti kis patak külső partján jó néhány kisebb dombocska van, amire felállíthatjuk az állványunkat. Ha átlábalunk a patak betonmedrén, felállhatunk a vízbeeresztő nyílás beton tetejére is, azonban itt már nincs elég hely az állványhoz, kézből kell fényképeznünk.

A kifutópálya vége kb. 100 méterre van a kerítéstől igazán jó képeket a leszálló gépekről legalább 300mm-es objektívvel kapunk. Ha a szélirány kedvező akkor pontosan a fejünk felett fognak a gépek leszállni, és szép képeket készíthetünk a touchdown gumifüstjéről. Ha a leszálló gépekről még a földet érés előtt szeretnénk jó képeket készíteni. a kifutópálya középvonalától úgy 50 méternyire oldalra érdemes elhelyezkednünk. Itt már egy 200-as objektívvel is szép közeliket kaphatunk.

image Azt, hogy a gépek merről szállnak fel és le, a szélirány függvényében a torony dönti el, ezt és még számos időjárással és kifutókkal kapcsolatos információt folyamatosan sugározzák a 124.65Mhz-es AM frekvencián (angolul). A gépek és a torony közötti kommunikációt pedig a 118.1 Mhz-en hallhatjuk amennyiben ezeknek a frekvenciáknak a vételére alkalmas rádióvevőt viszünk magunkkal.

Az időpont választáshoz segítséget nyújt a teletexten található menetrend.(www.teletext.hu) Ez alapján válasszuk ki a legtöbb gépet ígérő időszakot. Különösen szép képeket készíthetünk a reggeli órákban, a felkelő nap fényénél.

Az expozíciós idő megválasztásánál a fényképezendő gép meghajtását is vegyük figyelembe. Sugárhajtású gépek esetén minél kisebb záridőt választunk annál jobb. A reggeli fényben ISO400-al F8-as rekesszel 1/1600-adot is lehet fényképezni. Azonban az ilyen rövid záridő propelleres gépek esetében előnytelen, mert “megfagyasztja” a propellereket a képen. 1/600 vagy 1/400 az a záridő amikor a propellerek már szépen elmosódottak, de még nem tűnnek el. (Ilyenkor azonban már arra is kell vigyáznunk, hogy ne rázzuk be a teleobjektívet, IS vagy állvány használata erősen javasolt)

image

Mindenkinek kellemes repülőgép fényképezést !

image

További friss hírek