szombat, július 31, 2021
KezdőlapimportfototippPixelGenius PhotoKit | FotoTipp.hu

PixelGenius PhotoKit | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 3.5 (2 értékelő)

Már több mint egy éve használom a PixelGenius PhotoKit Sharpener pluginját. Ezt az virtuális eszközt nagyon megkedveltem, mivel igen flexibilisen segíti a napi workflow-t, és jelenleg nem találtam nála jobbat (de erről majd máskor). Bár nem vagyok nagy híve a PS-el agyon cicomázott képeknek, gondoltam szétnézek a PixelGenius –nál mit van még a tarsolyukban.

A PixelGenius PhotoKit nevű csomagja mindenféle földi jót ígér a végfelhasználó fotósoknak. Ha alaposan megnézzük a csomagot a szolgáltatások nagy részét meg lehet oldani „kézi erővel” PS-ben is. Sőt a professzionális végfelhasználók nem fogják ezt az eszközt használni zajszűrésre vagy fekete-fehér konvertáláshoz de még élesítésre sem biztos (a PKS-t nem lehet házon belül  űberelni). Nem mintha nem csinálna bármit is jól, de nehéz a legjobb célszoftverekkel versenyezni a konzumer árkategóriában, ráadásul úgy hogy a PS CS2 alapban rengeteg mindent kínál. Mindezek ellenére kíváncsi voltam és elkezdtem dolgozni a próbaváltozattal.

Az első dolog ami megfogott, mint minden PixelGenius sw-nél az a külön, saját rétegen való munka. Általában a rutinos PS melós úgy is mindent külön rak de itt erre sincs gond hiszen ez egy hasznos automata a folyamat. A külön layer később összeolvasztható a helytakarékosság miatt. A második dolog ami megfogott az a végletekig egyszerűsített kezelhetőség. Gyakorlatilag a szöveges menükből álló plugin a PS file-menü /automate menüpontja alá költözik be. Először fura aztán gyorsan tudatosul az emberben melyik mire és mennyire jó. Lehet ,hogy a spártai kezelő felület azért tetszik, mert időm nagy részét buta programok között töltöm és szeretem az egyszerű gyors működőképes, felhasználóbarát megoldásokat.

Az alábbi eszközkészlettel gazdálkodhatunk:

B&W toning Set (9 effekt)
Burn Tone Set (20 effekt)
Color Balance Set (14 effekt)
Color To Bw Set (12 effekt)
Dodge Tone Set (20 effekt)
Image enhanced Set (13 effekt)
Photo Effects Set (28 effekt)
Tone Corrections Set (25 effekt)

Néhány modult érdemes kiemelnem (mielőtt az alsó linken megnézitek mit is csinálnak pontosan)

image

image

Felül az eredeti. A megpiszkált képen használt effektek : Contrast mask 2,Burn tone top 1/2 ,Soft Black rule Flat,Luminance Sharpen1

Sharpeningmodulok:
Az élesítő motor megegyezik a nagytesó PKS-ével azzal a különbséggel ,hogy a kimeneti méretet sajnos itt nem választhatjuk meg. Viszont  3 különböző metódust kapunk 3 különböző erősséggel, amit még variálhatunk némi okos PS  kezeléssel. A 3 különböző rutin 3 külön dologra való: élek/kritikus pontok, bementei/általános és egy kvázi végső élesítés. Egy idő után észreveszi az ember ,hogy bizony jobban dolgoznak mint a PS ben lévő beépített modulok.

NoiseReducion:
Vannak aprólékosan jól paraméterezhető célszoftverek amiket nehéz  a zajcsökkentés terén megverni. A PKit nem is akar ilyet tenni. Aki valamely újabb generációs Canon CMOS -al szerelt géppel dolgozik mint jómagam, annak elegendő lehet a „3” különböző erősségű zajszűrő. Iso 800 nál használtam a 2 es erősséget, szerintem mindenki próbálja ki: Nekem pár A3+ os nyomatomnál láttam hasznát. A4 vagy az alatti nyomtatási mérethez tökéletes, gyors megoldás. Erőssebben zajosodó szenzorhoz viszont van jobb a piacon.

BurnTone Set
Mivel gépem CMOS –ának dinamikatartománya nem a legjobb, ezért előszeretettel használok fél-szűrőket.  Ha ezek használata ellenére nem kielégítő az eredmény vagy rá kell segítenem az üvegre egy másik irányból is, akkor nagyon hasznosan jönnek ezek a funkciók. Azt azért ne felejtsük el, hogy a fotón a világos területek miatt kiégett „részleteket” szoftver-el sem lehet odavarázsolni (talán a helyszíni exp. korrekciós sorozattal ha van nálunk állvány és elég időnk megörökíteni majd a feldolgozásnál összeolvasztani) A dolog ugyanúgy működik mint a hagyományos fél-szűrőknél azzal a különbséggel, hogy meghatározhatjuk mekkora részére használja és (1/4,1/3, 1/2, 2/3)  milyen erősséggel  ( a layer –paletta opticality csúszkájával szabályozhatjuk).
Imádom –rendkívül hasznos funkciónak tartom.

PhotoEffects Set
Mindenféle gyors hasznos kütyüt találunk itt is. Diffuzor –tól a képkeretezőig. A képkeretező azért klassz, mert a standard fekete vagy fehér kereten kívül találunk még mást is. Nevezetesen a soft kereteket amivel gyorsan átmenetes keretbe tehetjük a képet. Persze ez is megoldható PS action –el. De a lustaság nagy úr. A tapasztalatom azt mutatja, hogy tuti nem lesz meg a gép újratelepítése után  az-az action ami épp kéne.

ToneCorreection:
A tonalitás hihetetlen finom játékaira leszünk képesek a 25 al-szűrővel. Megtalálható az expo korrekció és kontrasztmaszkok tárháza. Első ránézésre azt gondolná az ember ,hogy némely dolgot megoldható a beépített levels , contrast esetleg a shadows/highlight segítségével. Ha jobban megnézzük bizony azok a finom kis hangsúlyok máshová fognak áttolódni mint a gyári eszközök esetén. A leghatékonyabban a beépített eszközökkel való vegyes használatnál érhető el. Engem mindenképp meggyőzött, nagyon-nagyon finom 🙂 Használatát nagyméretű printhez javaslom, ha kipróbálja valaki erős nagyítást használjon, hogy látszódjék a hatása. A layer paletta opticality csúszkát ajánlott használni!

A mai rohanó világban minden perc ajándék, ezért a gyors megoldások híve vagyok, a gyors feladat végzéshez pedig remek barát a PKit. Minden fotósnak ajánlom a szoftvert, annak ellenére, hogy vannak bizonyos területeken jobbak, mert még így is van benne bőven hasznos dolog (kinek-mi). Először fenntartásokkal kezeltem, mivel nem gondoltam egy expert eszköznek. Aztán azt vettem észre ,hogy fennmaradt a gépen és vannak részei amit napi szinten használok (ha nem is mindet). Úgy, mint minden másnál, nálam mindig a használhatóság szokott győzni, most is ez történt. Az 50$-os ár mindenképp megéri. A legyártott kimeneti állományban pedig nem fogunk csalódni. A csomag elérhető PS Elements alá is (40$).

A kisokos csomagot egy  PIV 3,6 Ghz + 1Gb ram-os gépen nyüvöm már hónapok óta, performancia adatai egy átlagos PS plugin szintjét hozzák, illetve néha jobbat (attól függően épp mely modult használjuk). PS CS hez 256 Mb ram-ot és 280 Mb szabad helyet  javasol a gyártó. Működésbeli rendellenességet, fagyást nem tapasztaltam a használata közben.

Szigorúan a demó kedvéért néhány képernyő kép:

Alapkép
Contrast Mask 1
Boost Contrast 2
Platinium
LuminanceSharpen 2

Még a próbaverzió letöltése előtt megnézhetjük az effektek hatását interaktívan itt:

Aki figyelmesen átböngészi a cég lapját az rátalál a tippek /technikák rovatra amit mindenkinek ajánlok:

További friss hírek