0 C
Budapest
Sunday, December 10, 2023

Papír spektrum összehasonlító | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 3 (2 értékelő)

Amikor annak idején Uwe Steinmüller elindította Fine Art Paper Directory-t, azonnal megakadt a szemem azokon a reflektancia grafikonokon, amik az egyes papírok fehér spektrumait mutatták. Uwe ebben a cikkében részletesen el is magyarázta, hogyan kell ezeket értelmezni. (Röviden a cikk lényege annyi, hogy a papírok fehér spektrumából könnyen kideríthető, hogy van-e benne fehérítő. Amennyiben van, akkor 430nm környékén egy erős pukli látható a reflektanciában – olykor még az is előfordul, hogy ezen a hullámhosszon több fényt ver vissz a papír, mint ami beesik rá.) A cikkből az is kiderült, hogy ezek elkészítéséhez a BabelColor Color Translator & Analyzer nevű programot használta.

Aztán tavaly elindítottuk a Hahnemühle papírok forgalmazását és vettem egy Eye-One spektrofotométert, mivel egyrészt saját magam számára akartam a gyáriaknál jobb profilokat készíteni, másrészt kiegészítő bevételi forrásként papír profilok készítésével is elkezdtem foglalkozni. Gyorsan beszereztem egy BabelColor CT&A-t is, és hosszú estéken keresztül végigméricskéltem vele a paradicsomtól kezdve a lámpáim fényén keresztül az összes aktuálisan elérhető papírral bezárólag minden kezem ügyébe eső dolgot. Az egyetlen bajom az volt a BabelColor-ral, hogy csak két mérést tudtam vele összehasonlítani, pedig szerettem volna összehasonlítani a különböző papírok spektrumait.

Végül összeraktam ezt az egyszerű kis eszközt – egy weblapot, amin az összes, számomra pillanatnyilag elérhető spektrumát könnyen használható grafikur formában lehet megjeleníteni. Nincs más dolgunk, minthogy az egyes papírok neve melletti jelölőnégyzetekre kattintsunk!

Kattintson ide a Papír spektrum összehasonlító webes verziójának megtekintéséhez

Az eredeti, Office 2007 SP1-ben készített verzió még szintén elérhető, de mivel Mac-es Office-on problémás volt a megjelenítés, ezt már nem fejlesztem tovább. 

Kattintson ide a Papír spektrum összehasonlító Excel verziójának letöltéséhez

Ha a Kedves Olvasó az általa használt papírokat is szeretné szerepeltetni az alkalmazásban, akkor a következőket kell tennie: le kell mérnie az adott papírtípusból két vagy három lapot, és a mérések eredményét a papír nevével egyetemben elküldenie nekem.

Az alkalmazás verziótörténete ezen a lap alján tekinthető meg. Az alkalmazás futtatásához Adobe Flash és JavaScript szükséges.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,482RajongókTetszik
197KövetőKövetés
645FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles