OpenRAW felmérés

0
0

Az adott értékelés: nincs

Nemzetközi felmérés a fotósok tapasztalatairól, elvárásairól, szokásairól és aggodalmairól a RAW technológiával kapcsolatban.

image

Január 31.-én az OpenRAW szervezete az általa üzemeltetett weboldalon ) elindított egy nemzetközi felmérést, amellyel szeretne pontos képet kapni a digitális technikát használó fotósok tapasztalatairól, igényeiről, szokásairól és aggodalmairól, a sokak által csak „digitális negatívként” emlegetett RAW technológiával kapcsolatban.

Problémák a RAW technológiával

Ahogy a digitális technikát használó fotósok egyre jobban megismerték a RAW képállományok tulajdonságait és lehetőségeit, egyre többen és többen választották maguknak a RAW technológiát, mint a legjobb minőséget garantáló módszert. Ugyanakkor az elmúlt év folyamán számos fotós, archívumkezelő és sok más digitális képalkotással foglalkozó szakember tekintett aggodalmasan azon problémára, hogy hiányzik egy robosztus és általánosan elfogadott szabvány a RAW állományok formátumára vonatkozóan. Az egyedi RAW formátumok elburjánzásának köszönhetően (minden új fényképezőgép egy új, saját RAW formátumot is jelent), a fotósok komoly problémákkal szembesülnek a digitális képfeldolgozás munkafolyamata és a használható szoftver eszközök tekintetében.

Az egyedi RAW formátumok egyre növekvő száma, és bizonyos fényképezőgép gyártók azon elhatározása, hogy RAW formátumaikban bizonyos adatokat titkosítással rejtsenek el, egyre inkább alátámasztja a fotósok félelmeit a RAW formátumok archiválási célokra történő használatának életképességét illetően. Néhány gyártó, amelyek fényképezőgépei egyedi RAW formátumot használtak, már kiszálltak a fényképezőgép iparból. Ezeknek az eseményeknek a hatása az ezekkel a gépekkel készített RAW formátumú képek jövőbeli sorsára kiszámíthatatlan. Számos fotós aggodalommal gondol arra, hogy mi fog történni a jelenlegi fényképezőgépükkel készített képekkel és a feldolgozó programokkal miután a gép gyártását megszüntetik.

Miért felmérés?

Habár ezeket a témákat számos fotózással kapcsolatos fórumon tárgyalták, valójában igen kevés rendszerezett információ áll rendelkezésre a digitális technikát használó fotósok tapasztalatairól, igényeiről, szokásairól és aggodalmairól a RAW technológiával kapcsolatban.  Egy dolog azonban egyértelmű. A fotósok többsége úgy gondolja, hogy a fényképezőgépek gyártói fontos döntéseket hoznak a RAW technológia jövőjét illetően és mindezt anélkül teszik, hogy figyelembe vennék a termékeiket megvásárló fotósok és a képek archiválásával foglalkozó szakemberek elvárásait. Az OpenRAW felmérés lehetőséget biztosít a fotósoknak és minden érdekelteknek hogy hallassák hangukat a RAW technológia jövőjével kapcsolatban.

Az online felmérés kérdőíve január 31.-től nyolc héten keresztül lesz elérhető. A dátum egybeesik Wiliam Fox Talbot a Királyi Társaság részére 1839-ben tartott előadásának 168. évfordulójával. Ezen bemutató során került ismertetésre a „fotogenikus rajzolás” eljárása (más néven a kallotípia) amely a papír „negatív” használatával tetszőleges számú fényképmásolat készítését tette lehetővé.

Arra biztatunk mindenkit, aki a RAW formátum iránt érdeklődik, hogy látogasson el az OpenRAW szervezet oldalára () és töltse ki a kérdőívet. A kérdőív kitöltése körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. A kérőívre adott válaszok anonimek és bizalmasan kezeljük azokat. A OpenRAW felmérés nem áll kapcsolatban egyetlen üzleti szervezettel sem és az OpenRAW szervezetnek nem fűződik anyagi érdeke az felméréshez vagy annak eredményéhez. A felmérés célja lehetőséget biztosítani a profi és amatőr fotósok számára, hogy kifejezésre juttassák elvárásaikat és aggodalmaikat. A felmérés összesített eredményét elérhetővé tesszük a fényképezőgép gyártók, szoftver fejlesztők és más a digitális fényképezés iparágában tevékenykedő cégek számára.

A felmérés összesített eredményeit az OpenRAW szervezet weboldalán fogjuk közzétenni. Hiszünk benne, hogy a digitális fényképezés iparágában tevékenykedő cégek, a fényképezőgép gyártók és a szoftverfejlesztők nem hagyják figyelmen kívül termékeik felhasználóinak elvárásait. Azon felhasználókét akik megélhetésének vagy művészeti önkifejezésének eszköze ezen média. Az eredmények széles körben történő közzétételét abban a reményben tesszük, hogy a szakma jövőjének hasznára fog válni.

További információkért kérjük látogassa meg a weboldalt.

Az OpenRAW felmérés szponzorai : Jürgen Specht, fotográfus és az OpenRAW kezdeményezés alapítója. or@openraw.org
Calvin Jones, statiszikai kozulens ccj@stat-eval.com