kedd, augusztus 3, 2021
KezdőlapimportfototippNéhány újabb eszköz a tisztításhoz | FotoTipp.hu

Néhány újabb eszköz a tisztításhoz | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.8 (4 értékelő)

Aki használja a fényképezőgépét, az előbb utóbb észreveheti, hogy a kosz a lehető legváratlanabb helyeken tapad meg, kívül – belül. Néhány, a ragaszkodó és kevésbé makacsabb szennyeződések eltávolítására szolgáló, manapság divatos termékről szeretném személyes tapasztalataimat megosztani.

Szenzortisztítás

Már elég régóta használom a sensor swab/eclipse párost , és mivel sűrűn cserélgetek terepen objektívet, meg kell hogy mondjam, nem éppen költségkímélő megoldás. (Egy swab ára mintegy 1400Ft) Ráadásul egy-egy nagyobb motocross veseny után legalább 3 kellett belőle és volt úgy, hogy csak tologattam a koszt az érzékelőn. Ha ehhez hozzátesszük az edzőnap fotózását is ..no de szaladjunk előre.

Canon 20D 100/2.8 macro 4.5/3200 iso 400

Szétnéztem milyen alternatívák léteznek.

Az egyik legjobb megoldásnak a Kanadai VisibleDust Sensor Brushâ„¢ ecsetei tűntek. Ezek a speciálisan erre a célra gyártott ecsetek azonkívül, hogy nem bántják a szenzort még magukhoz is vonzzák a koszt/port.

Nem akartam tengerentúli rendelésekkel bajlódni ezért az európai microtools-tól rendeltem a cuccot. Szerintem a kisebb méretű (1.6x) ecsetek ugyanúgy használhatóak nagyobb szenzorhoz is, bár a gyártó nagyobb ,drágább modellt ajánl. Használat előtt az ecset szálait elektrosztatikusan fel kell tölteni. Erre sűrített levegőt javasol a gyártó, illetve kézipumpát. A sűrített levegős palackokkal azonban két gond van. Először is nem szállítható repülőgépen (ahogyan az eclipse sem), másodszor pedig nem lehetünk biztosak benne, hogy nem-e fúj ki egy kis olajat vagy más szennyeződést.

A katalógusban megakadt a szemem egy kis színes műanyag kütyün: Sensor Brush Spinning Device for VD-3 . Ez a kis motoros nyél arra szolgál ,hogy használat előtt/után beletegyük az ecsetet és gyors forgással elektrosztatikusan feltöltse, illetve lerázza róla a port. Persze aki rendelkezik otthon kompresszorral és az be is fér a fotós hátizsákba annak valószínűleg nem lesz erre szüksége.

Az erő velem volt. 4 nap múlva meg is jött a csomag benne mindennel, amire csak szükség lehet.

Az általam rendelt csomagban 2 ecset található. Egy nagyobb, tömöttebb szálakkal rendelkezőt és egy kisebb vékonyabb, lazább szálszerkezetűt. A nagyobb ecsetet igazán jól feltölteni csak sűrített levegővel lehet és a komolyabb koszok eltávolítására használhatjuk. A kisebbet viszont akár egy pumpával is fel lehet tölteni és a mindennapi apró koszok eltávolítására tudjuk használni.

Tisztítás előtt /után mindig csinálok tesztképet 36-os belendével, manuális fókusszal (az af-et meghülyíti ,hogy nincs kontraszt) egy fehér lapot fotózok közelről babzsákról vagy állványról. Minden esetben gyönyörűen látszódni fog az összeszedett por.

Az első használatbavétel előtt láttam, hogy a két ecset közül csak a vastagabbhoz jó a Spinning Device for VD-3. Hummmm. A visible dust oldalán már kitt-ben lehet a nyelet a két ecsetet és két adaptert rendelni, a micro-toolsnál még nem. Sajnos ez elkerülte a figyelmem . Sebaj okos a magyar, majd megoldom valahogy. Mivel a vékony ecset lötyögött a nyélben, ezért a két ujjammal karikát formázva (hogy ne repüljön el) fogtam meg az ecsetet a felső fém részénél, s ugyanúgy működött a dolog mint a nagynál.

Remélem a képen látható ahogy elterülnek a centrifugális erőtől a szőrszálak.

Az első alkalommal egy viszonylag tiszta szenzoron próbáltam ki amin a swab hagyott annó pár apróbb porszemet. Használat előtt persze mindenképp érdemes körtefecskendővel kifújni a tüköraknát (lefele fejjel hogy kifelé hulljon a por),hogy minél kevesebb kosz maradjon a gépen belül (ezt javasolja is a gyártó). (Illetve bizonyos gépeknél javasolja a saját Chamber Clean készletének a használatát a tükörakna kitisztításához.) Az eredményen meglepődtem. Szinte tökéletes a második ecsetelésre! Mindenképpen ajánlom az eszközt mert viszonylag hamar megtérül az ára (gondoljunk csak a szakszerviz tisztító áraira) és veszélytelenebbnek találom kezdő szenzortisztító ember kezébe adni mint a swab-et.

Mielőtt nekilátnánk a szenzortisztításnak, három fontos dolog amit ne felejtsünk el (annak aki még nem csinált ilyet):

– Mindig teljesen feltöltött akkuval vagy pedig hálózati adapterrel kezdjük a tisztítást.
– A kamera használati utasítását mindig olvassuk el és annak megfelelõen járjunk el.
– A szenzor tisztítást mindig saját felelõsségre történik, amiért jelen sorok írója és a gyártó sem vállal garanciát.

Azért írom le ezeket, mert nem minden gépen van sensor clean menüpont! Vannak kamerák melyeken egészen extrém módon lehet a szenzort tisztítani (pl sigma sd 10: CF ki, tárcsa AB állásba a res és a + gomb egyidejű 3mp-es nyomvatartására emelkedik fel a tükör.)

Mindenképp kerüljük el a B idő használatával történő tisztítást, mert annak nem lesz jó vége. Egyik kedves ismerősöm porszívós módszerrel próbálkozott így. Sajnos a default bulb 30mp helyett akkor és ott 15mp-lett. A katasztrófa után kézzel visszahúzott, igazgatott zár a csodával határos módon használható maradt.

Persze tökéletesen megtisztítani a szenzort házilag szinte lehetetlen. Ezért a gyártó is vegyes technikák alkalmazását ajánlja. Valószínűsítem, hogy a hónapok óta ráégett kosz esetén jobb megoldások vannak ecsetünknél. Ilyen lehetne például a DSLRClean

A szivacsfejet nekünk kell meghajtanunk.

A tisztító eszközt egy másik termékkel együtt rendeltem a tengerentúlról (így nem volt külön postaköltség).

Sosem láttam vagy próbáltam,mégis meg mertem kockáztatni a 30$-os árat ami 10 tisztítót tartalmaz. “Járt utat járatlanért fel ne cserélj” tartja egy régi mondás, én sem elsősorban a szenzorhoz rendeltem, hanem a 400/5.6 hátsó lencsetagjának és a mattüvegem megtisztításához. Tettem ezt azért, mert nem volt bizodalmam a gyártó eljárásaival szemben, az egyikben pl. szárazon javasolja a tisztítást! Amikor megjött nem bírtam ki és kipróbáltam a szenzoron is.

Sajnos azonnal bejött amitől tartottam. Nevezetesen az, hogy a kis meghajlított szivacs nem azonos a szenzor méretével. Ez nem is lenne baj, de ha valaki tologatott már port swab-el nos az itt hatványosan fog.

gyártónálláthatunk egy kis grafikát amiben megmutatja hogyan mozgassuk az általunk meghajtott fejet szenzorunkon.

Olyannyira nem jött be az eszköz, hogy egy tisztító elhasználása és egy óra meddő idegeskedés után az utolsó swab-om is el kellett sütnöm, mivel nem tudtam eltalálni elsőre a megfelelő folyadék mennyiséget az eszközön, így több került a végére. Sajnos csúnya nyomot hagyva hátra (mivel a szivacs nem úgy viselkedik mint a swab végén lévő anyag ezért egy-két csepp után várjunk esetleg rázzuk le a felesleget).

A teljesség kedvéért még egyszer meg fogom majd próbálni valamikor a tisztítást. Mivel az általam ismert technikáktól merőben eltér a használata és nem tudtam indulás előtt egy órával eredményt produkálni ezért szenzortisztításra nem tudom 100%-osan ajánlani.

Viszont amire vásároltam tökéletes; nehezen hozzáférhető dolgok tisztítására, esetleg a tükörakna egyéb területein összegyűlt por kikotrására.

Egyebek

A külső burkolat és objektív bajonett tisztítására a legjobban a PechPad jött be némi ethanol -al.

PechPad közelről

Ezek egyszer használatos kis méretre vágott kendők. A gépet sűrített levegővel vagy körtefecskendővel lefújom ,utána jöhet a patikai ethanollal átitatott PecPad –os törlés. Sokan helytelenül szenzortisztításhoz is használják amit abszolút nem ajánlanék, főleg ha nagyítóval megnézzük a kendő anyagát. Egy idő után több szöszt viszünk be mint ki. Ráadásul a komplett csomag kibontása után a pormentesség hamar elmúlik.

Optikák

Sok szenvedést okoz esztétikai érzékünknek az összetapizott frontlencse és szűrő. (Bár az képen igen ritkán látható.)

Ezeket nagyon nehéz volt szépen megtisztítanom, amíg rá nem találtam a LensPen nevű eszközre. Használat előtt portalanítsuk a felületet az eszközben lévő porecsettel.

Nagyobb szennyeződés esetén a portalanítás után lehet egy kis tiszta alkoholt is használnunk de várjuk meg még elpárolog és csak utána essünk neki a frontlencsénk felületének.A kupak letekerése után körkörös mozdulatokkal, finoman járjuk körbe a szűrőnk vagy a lencsénk felületét. Ha nem muszáj a méregdrága bevonatos (mrc / hmc stb.) szűrőinket semmiképpen ne csuszatoljuk mással, mivel ezek a rétegek igen sérülékenyek.

A LensPen lényege a grafitpor ami fel van hordva szivacsszerű gumírozott anyagára. A kupakra vigyázzunk, mert ennek segítségével újíthatjuk fel a megfáradt kevésbé jól dolgozó “pent” egy félfordulatnyi tekerés segítségével.

A LensPen lelke.

A feketeszínű LP verzióval rendelkezem, ami kifejezetten objektívekhez van készítve. Magyarországon is hozzájuthatunk ehhez a viszonylag megfizethető árú jószághoz kb. 4000 ft-os áron.

Sajnos 100%-osan tiszta szenzor, objektív nincs, de törekednünk kell rá, és ezek az eszközök segítségünkre lesznek.

További friss hírek