szerda, október 20, 2021
KezdőlapimportfototippMolnárkák fényképezése | FotoTipp.hu

Molnárkák fényképezése | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.3 (3 értékelő)

Szeretném megosztani veletek tapasztalataimat MOLNÿRKA(?) FOTÓZÿSsal kapcsolatosan (ritkán látok róla képet) Hátha valaki kedvet kap, és elkészíti jobb minőségben.. Mivel én még csak 1,5 éve fotózom, úgy gondolom, nálam sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkező felhasználók is vannak közöttünk, akik ennél hasznosabb leírásokat mellékelhetnének képeikhez. Na majd meglássuk….
image

Szóval:
Tegnap megint kimentem meló után Törekibe, a halastavakhoz, hogy most már elfogadható minőségű képet készítsek a molnárkákról. Előző képeimen látszott, hogy a makro közgyűrű, és az 1,4-es extender együtt már homályos képet készít. ÿgy tegnap már csak az 1,4-es extendert használtam a 70-200-ashoz. Ezzel az a gond, hogy így a közelpontja 1,2 méter, ami miatt a leképezési arány sokkal kisebb. Emiatt van az, hogy (ami ennél a képnél is látszik) elvesznek a részletek a képkivágás miatt. Érdemes a közelpontnál keresni valamit, pl: ágat, és csak azokkal a molnárkákkal foglalkozni, ami ennél távolabb van. Mozogni ugyanis nem nagyon van értelme, mert igen érzékeny kis állatok ezek. Zajra nem nagyon reagálnak, legalábbis a tükörfelcsapás nem zavarta őket. Én úgy fényképeztem, hogy a part szélére leterítettem egy pokrócot (úgy, hogy a nap mögöttem legyen), ráfeküdtem, és a gépet is lefektettem. Mindezt azért, mert szerintem úgy lehet érdekes képet készíteni róluk, ha majdnem a víz szintjéről fényképezünk. ÿgy az objektívet is le tudjuk támasztani, tehát csökken a bemozdulás veszélye. Igazán komoly eredményt valószínűleg nagy fókusztávolságú makró-objektívvel lehetne elérni, sajnos én nem rendelkezem ilyennel. A legnagyobb probléma a fény! Ugyanis ezzel a kombinációval (1,4 extender+70-200) egy molnárkát megfelelő mélységélességgel való fotózásához minimum 19-es rekesz szükséges. Igen ám, de ekkor a legnagyobb napsütésben is ISO100 mellett a záridő 1/20-ad körülire növekszik. ISO 400-al is fényképeztem, de miután Neat Image-vel csökkentettem a zajt, elvesztek a részletek az állatnál. (lehet, nem jól használom) A másik gond, hogy napsütésben a molnárka oldala beég, mert csillog. Enyhén felhős időben lenne célszerű ezt a témát megközelíteni, de akkor 19-es rekesz mellett már tuti akkorára növekszik a záridő, hogy bemozdul a drága. Ami még nagyon fontos, hogy szélcsendben próbálkozzunk, mert ha fuj a szél, akkor állandóan sodródnak a vízen, és képtelenség őket helyesen befókuszálni. Ja, és spot fénymérést használjunk, mert ugye nem a víz helyes exponálása a cél.

Szóval nem egyszerű téma (legalábbis nekem), de érdemes vele foglalkozni, főleg most, mert hihetetlen dolgok történnek a tavaszra való tekintettel. Például ha két hím találkozik, akkor egymással szemben állnak, és ugrálnak a magasba, felváltva. Fogalmam sincs, ennek mi a célja (közgazdász létemre), valószínűleg azt méregetik, hogy ki a nagyobb májer, magyarán, ki az erősebb. A másik érdekesség a „sex‿ : ) , ez látható ezen a képen. Ami még ennél is érdekesebb számomra, mikor elejtenek egy kisebb bogarat, fölé állnak, és kiszívják a „lelküket‿. Ezt is lefényképeztem, de nem olyan a minősége, hogy bemutassam.

Na, „röviden‿ ennyit szerettem volna megosztani a tapasztalataimból…..
Remélem valakinek hasznos volt, mert igen lassan gépelek : )))

Molnárkás képeket egyébként igen ritkán látni, most már sejtem, miért : )

Üdv, és jó fényeket, és kívánok sok-sok türelmet molnarkak

További friss hírek