11.8 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Medvék és farkasok

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.7 (3 értékelő)

A fogságban tartott állatok fényképezése (állatkert, vadaspark) igazából nem számít természetfotózásnak, legalább is a szó szoros értelmében. Sokkal inkább tekinthető technikai sportnak, gyakorlásnak. Sajnos az állatkertekben a nagyragadozók fotózását megnehezítik a látogatók védelmére szolgáló létesítmények. Nagyon nehéz, ha nem lehetetlen, egy mocskos üvegen keresztül értékelhető képek készíteni mondjuk a Budapesti ZOO oroszlánjáról.

image

Ha medvéket szeretnénk fényképezni, és ezáltal csiszolni a fotózási technikánkat, akkor erre Magyarországon talán a legjobb hely, a Veresegyházi medveotthon. A medveotthon  három és fél hektáros kifutójában 33 barnamedve él. A kifutó kerítéssel van körbevéve amely a medvéket megakadályozza a kijutásban, de a látogatókat nem akadályozza a belátásban. A teljesen körbejárható kerítés és a viszonylag sík terep miatt a medveotthon ideális körülményeket nyújt a medvék (és a másik kifutóban élő farkasok) fényképezéséhez.

A kerítés miatt ajánlatos a lehető legnagyobb teleobjektívvel és a kerítéshez minél közelebb helyezve a frontlencsét fényképezni. Azzal mindenképpen számoljunk hogy ha direktben nem is látszik a kerítés, de a kép kontrasztját csökkenti és érdekes mintákat varázsol az elmosott háttérbe. Emiatt a képeken a szokottnál több utómunkát kell végeznünk.

image

Fotózásra legalkalmasabb a napkeltétől kb. délelőtt 9 óráig tartó időszak, a napkelte meleg fényei és a barna bundájú medvék valamint a zöld fű kellemes színhatást eredményez. Ezen felül az sem elhanyagolható, hogy 9 óra előtt a kutya se dugja oda az orrát látogatóba, így elkerülhetjük az Apúúúú nézd mekkora csöve van a bácsinak felkiáltásokat. 🙂  Mivel a kifutó teljesen körbejárható így fotózhatunk direkt és ellenfényben is, bár a rács kontrasztcsökkentő hatása miatt az ellenfényes képek készítése nehéz. Javasolt +/- 1 FÉ-es expósorozatokat lőni, a beégések elkerülése végett.

Megközelítés

Autóval a medveotthon a Veresegyház városközpontból táblákkal jelzett úton (igencsak göröngyös) közelíthető meg. Veresegyházig az M3-as autópályán (A Gödöllői leágazásnál Vác (Szada) felé elhagyva az autópályát) lehet eljutni. A matrica díját megspórolhatjuk ha Fóton keresztül közelítjük meg a várost (az út kanyargós és forgalmas).

Vonattal a Nyugati pályaudvarról indulhatunk Veresegyházra. Rákospalota-Újpest érintésével a személyvonatok hétvégén napközben minden óra 35 perckor. Kivéve a 14 órát, akkor 15 perccel korábban, 14,20-kor indulnak

Autóbusszal Budapestrõl Újpest-Városkaputól kell indulni és Veresegyházon az Iskolánál kell leszállni. A menetidő 40 perc, a teljesárú jegy 302 forintba kerül. Szombatonként indul minden óra 5 perckor, plusz 11:35, 12:45, 13:35, 15:35, 17:35, 18:35 órakor. Vasárnap minden óra 5 perckor, plusz 13:35, 15:35, 17:35, 18:35 órakor. Veresegyházról Újpestre szombaton minden óra 51 perckor indul autóbusz, plusz 09:18, 12:48, 14:18, 14:48, 15:21, 16:48 órakor. Figyelem! 13:51-kor és 19:51-kor nincs busz! Vasárnapi napon is minden óra 51 perckor indul a visszajárat, plusz 14:48, 17:43 órakor.

A medveotthon honlapja a www.medveotthon.hu címen érhető el.

image

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles