23.2 C
Budapest
csütörtök, augusztus 18, 2022
KezdőlapimportfototippKönyv(nem)ajánló: Scott Kelby:Photoshop Digitális Fotósoknak | FotoTipp.hu

Könyv(nem)ajánló: Scott Kelby:Photoshop Digitális Fotósoknak | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 3.6 (10 értékelő)

Egy kicsit messzebbről kezdem. Nemrég egy általános iskolai tanár barátommal beszélgettem és az illető kifakadt, miszerint nem is csodálkozik rajta, hogy az iskolából kikerülő gyerekek komoly hányada funkcionális analfabéta, és nem csak a szó közvetlen értelmében, hanem a reál tárgyakkal kapcsolatos tudást is tekintve. Pl. fizikából tudják a képleteket mert bebiflázták, de a sebesség, tömeg, gyorsulás fogalmával és az összefüggésekkel már nincsenek tisztában, mivel olyan kevés idő jut egy-egy témára a tantervben, hogy erre már nem marad idő.

A kérdés jogos, hogy jön ez a téma Scott Kelby photoshop könyvének ismertetőjéhez. Nos a dolog roppant egyszerű. Ez a könyv ugyanis nem más mint egy photoshop funkcionális analfabétaképző. Az ismertető még büszkén hirdeti is, hogy ez az a könyv ami “pontosan megmutatja hogyan csinálja, nem különböző elméletek gyűjteménye és nem kéri az olvasótól, hogy kísérletezze ki a saját beállításait.” A gond ott van, hogy egyáltalán semmiféle elmélet nincs a könyvben. Sokkal inkább az “én megmondom a tutit, ezt így kell csinálni. Hogy mért ? Csak.” leírások gyűjteménye. Azt például megtudhatjuk, hogy portrék élesítéséhez használjuk az Amount 75%, Radius 2, Treshold 3 beállításokat, de hogy mindezt miért és mit is jelentenek ezek a beállítások arról egy szó sem esik. Az egész dolog egy kicsit emlékeztet a Szovjet borotválógép történetéhez, ahova az ember bedugja a fejét egy lyukon és a gép megborotválja. Igaz, hogy mindenkinek másféle feje van, de csak az első alkalommal…

Ha megnézzük a hátoldalon a szerzőről szóló ismertetőt, sorokon keresztül olvashatjuk, hogy milyen szervezeteknek elnöke és mely magazinoknak főszerkesztője. Csupán egy dolog hiányzik az “elismert fotós” vagy az “elhivatott természetfotós” esetleg a “hivatásos fotós”. Merthogy Scott barátunk nem fotós. Ha egy pillantást vetünk az írói munkásságára (pl. itt.) rájöhetünk, hogy egy felhasználói kézikönyv író/szerkesztő iparos könyvével van dolgunk.

Mire jó az ilyen konzerv tudás? Tulajdonképpen rövidtávon még akár sikereket is elérhetünk, az első pár feldolgozott képünk minősége ugrásszerű javulást fog mutatni. Azonban erről a szintről nincs továbblépés. A folyamatos fejlődéshez ismerni kell a miérteket is, kísérletezni kell. A huszadik ugyanolyanra szaturált tájkép már nem lesz érdekes és újszerű. A könyv a fotózás (akár digitális akár analóg) legfontosabb elemét, a kreativitást szorítja háttérbe. Amely kreativitásnak igenis része az utómunka, a photoshop lehetőségeinek felfedezése és a kísérletezés. Ahhoz pedig, hogy a kísérletezés ne csak meddő próbálkozás, a checkboxok lottószelvény szerű ikszelése legyen, ahhoz ismernünk kell az elméleteket is.

A könyvet olvasva, olyan érzésem támadt, hogy a szerző elméleti tudásának hiányát óriási egójával és kissé lekezelő stílusával próbálja palástolni. Kedvencem a következő mondat: “Ha a test baloldalán kell hurkácskákat eltávolítania, ne lefele hanem felfele fessen. Hogy miért? Mert ez az eszköz így működik.” Persze ez az érzés erősen szubjektív, lehet hogy van akinek bejön Scott humora, nekem nem.

Hogy még is miért lett ennek a könyvnek az elődje Amerikában toplistás bestseller? Úgy vélem (ez megint szubjektív vélemény) a gyorséttermek hazájában megjósolható egy ilyen “instant photoshop” könyv sikere.

A szerző és a tartalom után egy pár szót a magyar kiadásról is. Tisztelem a Perfact kiadó törekvését, hogy a digitális fotózás és digitális illusztráció témakörében magyarul adjanak ki külföldön sikeres könyveket. Azt is értem, hogy a minél nagyobb vásárlóközönség elérése érdekében a könyv árát minél alacsonyabban kell tartani. Azonban a sajnálatos igazság az, hogy ez így, ebben a formában nagyon vacak. Az illusztrációkban pont az lenne a lényeg, hogy folyamatában lássuk egy-egy kép átalakulását vagy egy műveletsor egyes lépéseinek hatását és nem csak az ilyen volt-ilyen lett képeket tudjuk megnézni, de azokat is csak a könyv végére a színes mellékletre lapozva. Arról nem is beszélve, hogy a színes melléklet minősége, hmmmm… kívánnivalót hagy maga után. Egy hirdetési magazinban még éppen elmegy, de egy fotós könyvben ez a minőség elfogadhatatlan. Kedvencem a 24. 25. ábra lila fejű kisgyereke.

Összességében ismét kidobtam az ablakon 6000 Ft-ot, és csak remélni tudom, hogy kedves olvasó ezek után nem követi el ugyanezt a hibát.

Ha mindenáron könyvet szeretnénk karácsonyra akkor és beszélünk angolul akkor Photoshop témában a következő könyveket javasolnám :

http://www.amazon.com/Real-World-Adobe-Photoshop-CS2/dp/0321334116

http://www.amazon.com/Photoshop-LAB-Color-Adventures-Colorspace/dp/0321356780

http://www.amazon.com/World-Image-Sharpening-Adobe-Photoshop/dp/0321449916

http://www.amazon.com/Real-World-Camera-Adobe-Photoshop/dp/0321334094

http://www.amazon.com/George-DeWolfes-Digital-Photography-Workshop/dp/0072260874

Ha pedig a digitális fotózásról általában akarunk olvasni és tanulni, akkor mindenképpen szerezzük be Stephen Johnson on Digital Photography c. könyvét.

Budapest
tiszta égbolt
23.2 ° C
23.3 °
23.2 °
58 %
3.1kmh
0 %
csü
37 °
pén
39 °
szo
33 °
vas
23 °
hét
24 °

További friss hírek