8.9 C
Budapest
Tuesday, April 23, 2024

Könyvajánló : Találkozás a természettel – Az év természetfotói 2004 | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs

image

Már megszokhattuk, ha évvége, akkor természetfotós albumok. Először a BBC pályázatának albuma. Majd hamarosan a naturArt és a Nimród közös pályázatának legjobb munkái is megjelennek. Az album kivitele és a képek, mint mindig, most is csodálatosak. Minden elismerésem, nem csak a helyezetteknek, hanem minden természetfotósnak, akinek az alkotása(i) helyet kaptak a könyvben. A képek élvezete mellett érdekes dolgokat tanulhatunk is (lásd később). Azonban a könyvnek van egy nagy problémája, ami felett nem tudok napirendre térni.

Könyörgöm, miért kell a képeket kétoldalasra szerkeszteni, hogy a kötés félbevágja azokat?  Pont a nyertes képeket találjuk ilyen módon tönkretéve az albumban. Sajnos egyre gyakrabban találkozom gyönyörű albumokkal ahol a szerkesztők ugyanebbe a hibába esnek. Ha szép a kép, legyen minél nagyobb, azaz szerkesszük kétoldalasra. Csak azt nem veszik figyelembe hogy még ha a legtökéletesebb is a kötés és az illesztés, akkor sem lehet teljesen szétnyitni a könyvet. Ez olyan mintha a kiállításon is kettévágnák a képeket és egy kicsit összecsúsztatnák a két részt. Brrr.

Ha beleolvasunk a képekhez írt kommentárokba, érdekes dolgokat figyelhetünk meg, illetve tanulhatunk. Ahány természetfotós annyi féle attitűd, vannak akik minden további nélkül megjelölik hogy pontosan hol készült a kép, ezáltal hasznos tippeket adva kezdő, tapasztalatlanabb fotósoknak, és vannak aki konzekvensen kihagyják ezt az információt a képek mellől.  Hmm.

Ha az elkészítéshez használt technikákat nézzük ott is érdekes dolgokat tanulhatunk. Ne féljünk a 2x es 1.4x telekonvertereket egyszerre használni, régi FD canon objektíveket is használhatunk eredményes munkára, sőt a Nikon objektíveket nyugodtan tegyük fel a canon gépre átalakítóval ha már egyszer beleöltünk egy csomó pénzt. Ami pedig a legfontosabb, hogy a gép maga nem számít, találunk nyertes képet amelyet 300D-vel illetve Powershoot G3-al készítettek. A lényeg a téma és a jó fotós.

Tudom karácsony már elmúlt, de sohasem késő, hogy egy ilyen szép albummal meglepjük magunkat.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
688FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles