8.5 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

Könyvajánló: Sevcsik, Hefelle : Fényképészet | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.6 (10 értékelő)

Aki rendszeresen olvassa, a Fototipp.hu oldalain megjelenő könyvismertetőimet, az tudja, igen gyakran felhánytorgatom, hogy az utóbb 15 évben nem jelent meg olyan fotós könyv magyarul amely az fotózással kapcsolatos átfogó ismeretek megszerzését lehetővé tenné. Marketing szöveggel telenyomott abszolút kezdőknek szóló könyvekkel persze Dunát lehet rekeszteni, azonban a mélyebb ismeretekre vágyó haladó amatőrök számára szegényes a kínálat. Angol és Német nyelvű irodalom persze nagy számban áll rendelkezésre, csak sajnos nem minden fotós beszél idegen nyelveket.

Mit is tehetünk? Forduljunk bizalommal a régebben megjelent könyvekhez. Magyarországon a hetvenes és nyolcvanas években (és előtte is) jelentek meg igényes, szakmai tartalommal bíró fotós könyvek. Ezek nagy része Dr. Sevcsik Jenő és Hefelle József nevéhez fűződik. Az egyik talán legjobb és legátfogóbb ilyen könyv az 1980-ban, a Műszaki könyvkiadó gondozásában megjelent Fényképészet című kiadvány.

A könyv 400 oldalon gyakorlatilag a fényképezés minden területét érinti. Kezdve a fotográfiai optikától a világítástechnikán át a képkomponálásig. Külön fejezet foglalkozik a műtermi fényképezéssel, az épületfényképezéssel és az eseményfényképezéssel is. A legjobb a könyvben, hogy a benne foglalt tudás legnagyobb része mára sem avult el. A digitális fényképezés esetén az optikai törvények, a megvilágítás és sok-sok minden más ugyanaz, mint az analóg gépek esetében volt.

Persze nincs RAW feldolgozással és Photoshoppal foglalkozó fejezet, de a könyv olvasása közben ez valahogy nem is hiányzik.

Ami viszont problémát okozhat, az a könyv beszerzése. A legtöbb antikváriumban elő lehet jegyeztetni, de hogy mennyit kell rá várni azt nem tudják előre megmondani. Azonban ha ellátogatunk az aktuális fotóbörzére, akkor nagy valószínűséggel valamelyik asztalon találunk eladó példányt.

De he megelégedünk  képernyőn olvasással, akkor a LETÖLTÉS menüpont alatta a könyvek szekcióban megtalálhatjuk a scannelt változatot.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles