hétfő, október 25, 2021
KezdőlapimportfototippKönyvajánló: Az év természetfotói, Magyarország 2007 | FotoTipp.hu

Könyvajánló: Az év természetfotói, Magyarország 2007 | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.3 (3 értékelő)

Ha elérkezik a tél, akkor menetrendszerűen megjelenik a Naturart természetfotós pályázatának összefoglaló albuma. Idén sincs ez másképp. Mielőtt a tartalomra térnénk, egy szokásos sirámot mondanék el. Úgy látszik a szerkesztőknek továbbra is fix ideájuk, hogy a nyertes képeket csak is kettévágva, egymással szemben lévő oldalakra szétporciózva lehet az albumban elhelyezni. Szerintem ez az elrendezés egy dologra jó, tönkretenni az adott képet.

A tartalmat nézve minden elismerésem a nyerteseknek és az albumba bekerült képek készítőinek. (A teljes pályázati anyagot böngészve a Naturart weboldalán, a zsűrinek is elismerésem hogy sikerült átrágniuk magukat beérkezett képeken, amelyek minősége néha, hmm… kívánnivalót hagyott maga után)

A képekkel szemben eléggé ambivalens érzéseim vannak. Egyrészről úgy látom, hogy igazán eredeti, egyedi kép idén talán kevesebb volt, mint az előző években. Időnként azon kaptam magam, hogy egy-egy képnél az “ezt már láttam valahol” gondolat motoszkál a fejemben, aztán visszalapozva az előző évek albumait meg is találtam a nagyon hasonló (nem csak témájában) képet.

Ugyanakkor két alkotó képeit külön is szeretném kiemelni, mindkettőjük képei kimagaslóan jók és számomra egyértelmű igazolását jelentik annak a régi fotós mondásnak, hogy a jó képhez szükséges egyik legfontosabb tényező, hogy legyél ott ahol azt a képet el lehet készíteni. Az egyik alkotó Karai Csaba, aki az év természetfotósa címet is magának tudhatja az idén. A másik pedig Haarberg Orsolya, akinek norvégiai képei amellett, hogy technikailag kifogástalanok, új és érdekes témákat, meglátásokat visznek a mezőnybe.

Az album végére érve volt egy kis hiányérzetem, amit nem tudtam hová tenni, de aztán rájöttem. Az idén nem volt Máté Bence kép, ami persze rögtön érthetővé válik, ha a zsűri névsorára pillantunk. Azért nem kell féltenünk Bencét, a BBC pályázaton idén besöpörte az igen előkelő Eric Hosking díjat.

Visszatérve az albumra, egyetlen, a természetfotózás iránt egy kicsit is érdeklődő fotósnak sem hiányozhat a polcáról. Lehet kérni a karácsonyfa alá, az 500/4.5L mellé. Legalább az egyiket biztos megkapjuk. Ha már úgy is szólunk az angyalkának, azt is megemlíthetjük neki, hogy online megvásárolva a könyvet egy kerek ezrest spórolhat a könyvesbolti árhoz képest.

További friss hírek